Godt møde

Jeg har været til et vældig positivt møde i Jobcenteret. Erhvervsrådgiveren fra Psykiatrifonden deltog også.

Den første positive ting er, at sagsbehandleren alligevel ikke skal holde op, men har fået sit vikariat forlænget. Det betyder, at hun kan følge min sag til dørs, og at jeg ikke skal i gang med at sætte sagsbehandler nummer fire ind i sagen. Det er en stor lettelse. Jeg kan faktisk godt lide min sagsbehandler. Jeg føler, at hun lytter, og at hun forstår, hvad jeg siger. På den negative side vil jeg sige, at hun ikke varetager sin oplysningspligt ex officio, men hvis jeg spørger til noget, får jeg et svar. Problemet kan være, at jeg ikke ved, at der er noget at spørge om.

Jeg har en lang række kognitive problemstillinger, der følger direkte af den bipolare lidelse. Det har jeg fundet ud af ved at læse bogen “Når opmærksomheden svigter”, som jeg fik af speciallægen. Jeg har gået rundt og troet, at det kun var hukommelsen, den var gal med, men det viser sig, at det også er opmærksomhed, koncentration, evne til koordination, evne til at planlægge, evne til at overskue komplekse problemstillinger mv. Fx kan jeg ikke længere overskue min egen sygedagpengesag. Alt dette tog Bodil sig af, hun var meget mere end bisidder.

Sagsbehandleren foreslog, at jeg får en støtte-kontaktperson (SKP) med speciale i psykiatri. Umiddelbart tænkte jeg, at det er sådan en, der sørger for, at man får åbnet sine breve, og at der bliver vasket op. Det er ikke mit behov. Mit behov er en ny Bodil. SINDs bisidderordning har jeg opgivet. Hvad skal jeg med en, der først vil mødes med mig i april? Det er jo her de kommende 3-4 måneder, at alt det vigtige skal ske. Jeg har ikke brug for en, der bare går med til møder; det har jeg 25 års træning i og klarer udmærket selv. Jeg har prøvet at kontakte djøf, men der fik jeg henvisning til en socialrådgiver, hvis mobiltelefon aldrig har forbindelse til nettet. Der bliver sendt en SMS om opkaldet, men hun vender aldrig tilbage.

Hvis nu en SKP kunne hjælpe med at klargøre sagsforløbet, kigge på den fremtidige økonomi helt konkret med de rigtige tal på ydelserne og på lønnen i et fleksjob, have viden om hvilke støttemuligheder, der er, hjælpe med at kontakte de rigtige personer i den rigtige rækkefølge ville meget være vundet. Det er lige præcis den evne til overblik og koordination af de mange aktører, jeg mangler, og så ved jeg intet om den gældende lovgivning. Det må en SKP gøre. Hvis en sådan kan bevilges, vil jeg være meget glad; det vil kunne tage nogen af bekymringerne væk fra mine skuldre. Formentlig ved jeg allerede på tirsdag, om det kan lade sig gøre. Sagsbehandleren mente, at det var en mulighed, men det skal forelægges på et teammøde. Det kunne give en vis tryghed, som jeg nu delvis henter i Psykiatrifonden, men forløbet hos dem har jo også en ende, og det er i slutningen af april, samtidig med at virksomhedspraktikken slutter; så har de udspillet deres rolle. Psykiatrifonden skal endvidere fokusere på erhverv og ikke alt det andet. Så jeg håber det bedste.

En anden ting der kom på plads er ledighedsydelsen, som er det, jeg skal leve af, fra fleksjobbet er bevilget, til jeg rent faktisk finder et job. Jeg har gået og troet, at det var på kontanthjælpsniveau, men det er det ikke. Det er i stedet 89 pct. af sygedagpengene. Jeg bliver ikke rig af det, men det kan formentlig lige løbe rundt, og det er væsentligt bedre end jeg gik og troede.

Selvfølgelig talte vi også om virksomhedspraktikken. Sagsbehandleren sagde af sig selv, at min udfordring var ikke at overpræstere, hvor hun ved det fra, ved jeg ikke, men det er jo sandt nok, og det er udmærket, hun også ved det.

Hvis det kan fortsætte i denne gænge kan der måske langsomt begynde at komme noget vished i mit liv; det har jeg savnet i 2½ år, og det er i sig selv en stressfaktor ikke at vide, om man er købt eller solgt, om man skal flytte, og om fleksjobbet bevilges eller ej. Sidstnævnte tror jeg nu på, og får jeg afslag, anker jeg på stedet. Jeg skal ikke sendes ud i alle mulige ressourceforløb. Virksomhedspraktikken må kunne vise det, der er behov for at få klarlagt.

Bodil sagde, at Hvidovre Kommune ikke var den værste kommune at bo i, og efterhånden må jeg give hende ret. Jobcenteret har:

 • Foræret mig en kugledyne. Sådan en giver tyngde og tryghed. Nu kan jeg slet ikke sove uden.
 • Bevilget forløbet hos Psykiatrifonden, som er en af de dyreste “anden aktør”.
 • Bevilget forløbet hos CSV, der tager sig af hukommelsesstrategierne.
 • Indhentet en speciallægeerklæring, som også er dyr.
 • Undersøger nu mulighederne for en SKP

Jeg kan vist ikke tillade mig at være utilfreds og på en eller anden måde, må de sætte deres lid til mig, siden de vil investere så meget.

14 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Jeg håber du finder en til at hjælpe dig nu og her, så du ikke skal gå alene med tal i hovedet – men på den anden side, hvis det er nødvendigt, tror jeg godt du kan dele opgaven i mindre bidder, skrive op, punkt for punkt på en liste, hvad regler dit forløb falder ind under.

  Håber det gik i dag med skadedyrsbekæmperen! 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Selvfølgelig kan jeg lave en liste med problemstillinger, men problemet er,a t jeg ikke ved, hvad jeg skal tale med hvem o og i hvilken rækkefølge. I relation til økonomien er det ydelsernes størrelse, jeg er i tvivl om, og jeg er i tvivl om, hvilke støttemuligheder der er. Selve mit budget er der selvfølgelig fuldt styr på.

   Der kommer senere i dag et indlæg mere om væggelusene. Det gik fint, men jeg skal ud og købe ny seng, madras og topmadras, det er for hårdt angrebet til at kunne reddes.

 2. Eric
  Eric siger:

  Godt med lyspunkter! Skiftende sagsbehandlere hører man alt for ofte om, så det er positivt, at hun er blevet forlænget. Og på det helt praktiske plan må det være en stor lettelse med ledighedsydelsen – på netop det punkt har du givet udtryk for din bekymring. Og så de andre ting – jo, opmuntrende.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja det er i det hele taget opmuntrende. Jeg håber den SKP kan være til hjælp. som sagt behøver jeg ikke en, der kan hjælpe mig med at få biblioteksbøgerne afleveret til tiden (Bodeils bud på deres rolle). Jeg vil have en, der kan fungere som en art advokat ellers kan det være lige meget.

   Lyspunkter er der brug for, og dem synes jeg mødet i går gav.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Ja det ville bare være supergodt. Jeg tror på det, når det nu var sagsbehandlerens eget forslag.

 3. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Jeg kan ikke forestille mig, at du ikke skulle være berettiget til fleksjob. Med den lidelse du har og de mange kognitive vanskeligheder du kæmper med, så er det oplagt at bevilge dig et fleksjob. Så jeg krydser fingre for, at at kommunen når frem til samme vurdering 🙂

  Det kan være, at du kan få bevilget en støttekontaktperson efter § 81 i Serviceloven 🙂

  http://socialstyrelsen.dk/handicap/psykiske-vanskeligheder/om-psykiske-vanskeligheder/lovgivning

  Men det er selvfølgelig spørgsmålet, om personen vil kunne være lige så stor en støtte som Bodil var. Men det må tiden vise.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Den stille pige.

   Mange tak for linket. Jeg har her til formiddag fået en mail fra sagsbehandleren, hvor hun skriver “Det skal nok lykkes med en støtte-kontaktperson”, så det tror jeg på, indtil det modsatte er bevist. Om det er efter serviceloven eller en anden lov betyder vist ikke det store i praksis.

   Jeg kan heller ikke forestille mig, at jeg ikke skulle være berettiget til et fleksjob. Min tanke er, at hvis jeg ikke kan få et fleksjob, er der ingen der kan. Jeg vil også sige, at jeg glæder mig til det, og til at der kommer struktur på min hverdag, og at jeg skal indgå i et arbejdsfællesskab. Jeg vil jo gerne bidrage til samfundet og gøre nytte.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Ja det er rigtig dejligt at få en positiv oplevelse med “systemet”, men dem må jeg selvfølgelig sige, at jeg har en del af. Det er som om, at jo værre man har det, jo bedre fungerer det.

   Vished kunne være fantastisk.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.