, ,

Gamle billeder og lejemord

Jeg bruger “Microsoft Research AutoCollage 2008” til at skabe collagerne med, desværre har jeg kun den registrerede udgave på min bærbare, så jeg må sidde og flytte filer med et usbstik eller via Dropbox. Programmet må i den købte udgave bruges på 5 pc’er, så det ville være helt legalt at skaffe en ektra licens eller kopiere fra en anden. Microsoft fører ikke længere programmet, og det forstår jeg ikke, for det er et dejligt og fascinerede program at arbejde med. Jeg synes, det er for ringe, at man ikke kan få noget hjælp til en ekstra udgave, når man nu har købt og betalt en udgave.

Hvorom alting er, er det sjovt at lege med billederne i programmet. Jeg bruger som regel autofunktionen og lader programmet selv vælge, hvilke billeder,der skal med.

Hvis du klikker på collagerne bliver de større og de gamle billeder kommer til deres ret igen.

Før personerne kom ind i slægtsprogrammet var de rigtig levende mennesker af kød og blod, og det havde været spændende at træffe dem og høre deres historie; nu kan vi kun gisne om deres liv og færden.

Opdatering: Jeg har lagt alle de nye gamle billeder ind i mit galleri, hvor du finder dem på side 1 – 3 her.

Jeg vil gerne fortælle slægtens historie i tekst og billeder, og jeg er derfor endnu engang i med Kathrine Tobiasens glimrende bog “At skrive slægtshistorie” der handler om at få alt det materiale, man har samlet sammen, skubbet ud over rampen til en rigtig fængende historie. Bogens inspiration kan også bruges til vores arbejde med kriminalhistorie.dk, hvor vi i øjeblikket er i gang med en historie, der skal kaldes “Lejemord”.

“Lejemord” handler i korthed om Peder Pedersen Skjødte (lejemorderen), Ane Pedersen (bestilleren af mordet) og Hans Christian Hansen (Anes elsker) og Mads Hansen (offeret og Anes mand).

Skjødte er en fattig mand, der bliver lovet 2-300 rigsdaler for at skaffe Mads af vejen, så Ane kan gifte sig med Hans Christian. Mads er 20 år ældre end Ane, og det er Anes far, der har fået (tvangs-)ægteskabet sat iværk, inden han døde. Ane er ikke lykkelig med Mads og kan ikke vente på, at han får en naturlig død. Mads er brystsvag, så hun skulle måske ikke have ventet så længe.

Skjødte skyder Mads med et haglgevær ude i en skov og skubber ham derefter i Vester Nebel Å. Det eneste Mads siger, inden han triller om i åen er: “Åh, ja, ja”, og så er han ellers død. Mads bliver kun 44 år gammel. Efter mordet går Skjødte tilbage til Anes hus og bliver budt på brændevin og kaffe, og da han nu alligevel er der, prøver han også to af Mads’ overfrakker og en vest, som Ane også har lovet ham for at udføre mordet.

Jeg har brugt et par dage på at transskribere Hans Christians forsvar, der er langt og fylder 11 sider i Word. Når man har læst det, er der ikke tvivl om, at det er Ane, der er skurken og roden til alt ondt i sagen. Hans Christian har en dygtig forsvarer og bliver da også pure frifundet ved kommissionsdomstolen. Ane og Skjødte derimod bliver begge dømt til døden. Det ender dog “blot” med livsvarigt fængsel. Ane dør i Christianshavns Fængsel i 1882, og Skjødte ender med en enkeltbillet til Amerika efter at have afsonet 20 år af straffen i Horsens Tugthus.

PS: du finder link til mit nyhedsbrev her.

3 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *