Fra 1600-tallet til Google Earth

Jeg har tænkt på det så tit, når jeg i kalenderprogrammet Dage lige “kører” 115 år bagud for at finde ud af, hvornår det nu var fastelavns søndag eller Fer. 3. Pentecost i et givet år – det er som at rejse i tiden. To klik med musen og man har svaret på sit spørgsmål, og måske lidt hjælp til at tyde præstens skrift. Tænk om man kunne få lov at være med bare én dag i hver af de direkte aners liv, og så atter rejse tilbage til vor tid? (Jeg vil foretrække at være med på en sommerdag.)

I morges lå der i indbakken en opdatering til The Next Generation, som er det program, jeg anvender til at vise mine slægtsdata på nettet. Efter opdateringen er programmet fuldt integreret med Google Earth. Det betyder, at når jeg først får sat længde- og breddegrad på stederne i Legacy, vil man i TNG kunne få et nutidigt kort vist fra Google Earth bare med et par klik med musen. Det er da fantastisk. Jeg har ikke helt fået det til at virke endnu – men det kommer! Så bliver det muligt ved pc’en at rejse både i tid og rum.

Tænk at der er så mange muligheder for at koble nutidens teknologi med fortællingen om fortiden. Det er næsten uhyrligt.

Og samtidig med alle disse teknologiske herligheder er jeg fortsat på vej gennem Jørlunde kirkebog, og det begynder at blive svært ved indgangen til det lidt magiske 1600-tal. Men det er jo bare en udfordring. Jeg glæder mig til alle mine data er kontrolleret, for egentlig er det måske en anelse kedeligt bare at sidde og se, om jeg er enig med dem, jeg i sin tid skrev af efter. På den anden side, så giver det nu en god mavefornemmelse at have set det hele selv, og en gang i mellem finder jeg da også en smutter. Så vågner jeg lidt op igen.

Næste weekend holder DIS-Danmarks bestyrelse den traditionelle årlige bestyrelses-weekend. Jeg er spændt på, hvilke resultater vi kan nå – måske kan jeg få bestyrelsen til at blogge?

Lige en opdatering på Dansk KirkegårdsIndex: Der er i skrivende stund oprettet 513 kirkegårde og af disse er 171 færdige. Der er 74 forskellige bidragydere bag de 513 kirkegårde. På Dansk KirkegårdsIndex’ vegne siger både Leif Sepstrup og jeg mange tak til jer alle 74. Det er godt gået. Og i ugens løb har vi glædet os over, at Datatilsynet ikke havde indvendinger mod projektet. Så må vi se, om Kirkeudvalget kommer op med noget.

Og en opdatering på Strays: Der er indberettet 2.500 omstrejfere af 14 bidragyder. Det giver et gennemsnit på 178 indberetninger pr. bidragyder. Da der er flere, der har indberettet langt færre end 178 (blandt andet jeg selv), er der altså andre, der har været særdeles flittige. Tak for det!