,

Forår på vej

Hvis man skal tro de gamle varsler, der tager udgangspunkt i vejret på Kyndelmissedag (i går den 2. februar), så er det i hvert fald snart forår, for et varsel lyder sådan: “hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden så vil foråret snart være på vej.”

Som vanligt var jeg i aftes til lysmesse i Hvidovre Kirke, der var fyldt. Inge-Hannes tale (eller hvad det nu hedder) tog udgangspunkt i historien om Simeon og i B. S. Ingemanns salme “Lysets engel går med glans”, der hele vejen igennem handler om det himmelske lys, der kom til jorden med Jesu fødsel. Uden at ville lyde alt for hellig synes jeg, hun fik det hele bundet godt sammen.

Jeg er vild med den salme, og da det er en alle kender, blev der sunget igennem, og det kan jeg rigtig godt lide. Lyset var dæmpet, og der var en fantastisk stemning. I lighed med sidste år sang vi også “Du som har tændt millioner af stjerner” og “Derfor bære blus vi med glæde” – alt sammen skal minde os om, at halvdelen af vinteren er gået, og at lyset er på vej igen. Faktisk har dagen allerede tiltaget 1:46 timer.

Efter gudstjenesten var der efter gammel tradition pandekager en masse. Det var Irene, der var i køkkenet. Stor tak til dig Irene. Jeg tror, vi er mange, der sætter stor pris på din indsats.

Det må være dejligt at være medarbejder i en kirke, der er så velbesøgt. Det må give en helt særlig energi at lave noget, som publikum til overflod kan lide. Vores problem er det modsatte af mange andre kirkers: Vi mangler siddepladser, hvor de andre taler om messefald. Det sker, jeg er i en anden kirke, men så sidder jeg og savner enkelheden i Hvidovre Kirke. Jeg foretrækker hvidkalkede vægge fremfor overdrevne kalkmalerier. Og hellere mangle pladser end at have et væld af pulpiturer. Som hjemme hos mig selv kan jeg bedst lide det enkle og minimalistiske.

8 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Ja det er en oplevelse og det må have været en god stemning, der var – jeg tror der går en helingsproces igang når mange mennesker er sammen om et positivt budskab.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Ja det kan godt være du har ret i det med helingsprocessen, det har jeg aldrig tænkt på. Jeg nyder bare at være der, og nyder, når alle i en fyldt kirke synger. Det skaber – sammen med det dæmpede lys – en helt særlig stemning.

 2. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Dejligt luksusproblem I har med manglende plads 🙂 Min barndoms kirke var en med en masse at kigge på, hvilket var rart for et barn, der havde svært ved at få tiden til at gå. – Og sådan har jeg faktisk haft det siden. Jeg æælsker pyntede kirker, hvor øjnene kan vandre, og man ikke behøver at ‘tælle damehatte, når man keder sig’. Det sidste var min farmors bemærkning til en kedelig prædiken en gang 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Jeg kan bestemt godt forstå, det var rart for dig som barn at have noget at kigge på i kirken. En helt almindelig højmesse er da dødkedelig for et barn! Det burde nærmest være forbudt at tage børn med til den slags 🙂 Gudskelov er der nu om dage rigtig mange kirker, der har særlige aktiviteter for børn. Vi har fx familietorsdag en gang om måneden, hvor børnene kan tage forældrene med til en kort gudstjeneste på ca. 20 minutter og så gå over i menighedshuset og spise lidt god mad bagefter. Vi har også juniorkonfirmander for børn i 3. klasse med en masse aktiviteter specielt for dem. Det er vist en gang om ugen. Der er noget, der hedder “Klub” for de lidt mindre, og endelig er der juniorkoret, der ledes af vores organist. Det vil sige, at vi prøver at trække børnene til kirken og vænne dem til at bruge den. I særdeleshed juniorkonfirmanderne har vi stor succes med – der er 36 i år, og det har vi slet ikke kapacitet til, men det er svært at sige nej til nogen.

 3. kisser
  kisser siger:

  I går ude hos Røde Kors faldt jeg i snak med en dame, som kommer meget i den kirke, jeg hører til.
  Hun er – ligesom dig – medlem af menighedsrådet, og der sker mange gode ting ude i sognegården.
  I denne uge kommer Karsten Fledelius på besøg og holder foredrag.
  Der sker lige så mange gode ting som i din kirke.
  Dejligt at høre at I mangler siddepladser.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Det er dejligt at høre til i en kirke, der er aktiv og hvor der sker noget; “gang i den” så at sige. Det er det vi på hvert menighedsrådsmøde drøfter under punktet “Kirkens liv og vækst”, og jeg tror snart jeg vil begynde at sige noget under det punkt. Vi kunne godt bruge i hvert fald 20 pladser mere – fri mig for pulpiturer…

 4. Lene
  Lene siger:

  Tænk at have en kirke, der fyldes, skønt. Den kirke vi sang koncert i, var også fyldt den aften, det var en god fornemmelse.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Det er skønt med en fyldt kirke; især elsker jeg, når alle synger med på salmer som alle kan, det er jo som om taget løfter sig. Der var overraskende mange der kunne Johannes Johansens “Du som har tændt millioner af stjerner”, der er en af mine absolutte favoritter.

Der er lukket for kommentarer.