Farvel Linux

Forskelligt

Endelig er jeg ikke nørdet nok

Jeg har truffet beslutning om at forlade Linux, for jeg kan simpelthen ikke finde ud af det. Jeg synes, man skal være ingeniør, hvis man vil andet og mere end at oprette et dokument og skrive i det. Jeg er en mangeårig superbruger af Excel, og jeg synes ikke, at Linux’ bud på et regneark overhovedet lever op til mine krav og ønsker.

Den del af lyden, som jeg har brug for i forbindelse med mit arbejde, fungerer ikke. Det betyder, at jeg siden jul har siddet og arbejdet på en lille bærbar, hvilket ikke er tilfredsstillende, når jeg har en kæmpestor fin stationær med tilkoblet 32″ skærm stående i baggrunden.

Hjælpen var nær

Jeg har fået rigtig meget god hjælp i en Facebookgruppe, der hedder ‘Linux for begyndere’, men det er ikke tilfredsstillende hele tiden at skulle spørge om hjælp og så alligevel ikke helt forstå de svar, man får. Jeg har fulgt med i gruppen i lang tid og prøvet at forstå spørgsmål og svar fra og til andre, men jeg forstår intet af det.

Den udgave af Linux, jeg bruger, hedder Linux Mint, som er den, der minder mest om Windows, derfor mit valg. Man kan bruge Linux Mint på to måder: 1) Med en grafisk brugergrænseflade eller 2) med terminalen eller selvfølgelig med en kombination af de to. Med den grafiske brugergrænseflade er man begrænset til de muligheder, der på forhånd er givet, og med terminalen skal man være meget dygtig. Det har jeg opgivet at blive. Jeg har søgt på nettet og er kommet til sider, jeg alligevel ikke forstod. Jeg har forsøgt at læse en bog om Linux uden at blive klogere. Nu efter ca. ni måneder har jeg givet op.

Goddag til Windows 10

I dag har jeg så fået installeret Windows 10 igen. Hvor føles det dog rart at komme tilbage til noget, jeg bare kender, også selv om hukommelsen på visse punkter skal friskes op. Hvordan er det nu lige jeg…?

Jeg har fået en licens til Bitdefender Total Security, så sikkerheden bør være i orden. Det behøvede jeg ikke tænke på i Linux, men der er Windowsinstallationerne anderledes udsatte, ganske enkelt fordi der er langt flere af dem, så hackere har det ‘sjovere’ med at sende alt deres skidt og skrammel ud i Cyberspace til Windowsbrugere.

Jeg har uden problemer fået installeret og testet de apps, der skal bruges på arbejdet, og lyden virker uden videre. Så skønt. Nu glæder jeg mig til at arbejde på lørdag på min rigtige maskine.

Datagenopretningspecialisten

I aftes sad jeg og tog omhyggeligt backup af alle dokumenter og billeder og indholdet af mailprogrammet Thunderbird med alle mails, kontakter, kalender osv.

Jeg er bare en bruger, så jeg tænkte ikke på at formatere den eksterne harddisk, jeg kopierede til. Den er formateret, så den kan læses af Linux, men den kan ikke læses af Windows. Altså har jeg sikret mine data, de kan bare ikke tilgås… Så dum kan man være.

Den eksterne harddisk er derfor nu sendt til en datagenopretningsspecialist, der lige har ringet. Han lød gudskelov fortrøstningsfuld. Forestil dig, at du ikke har et eneste dokument længere eller et eneste billede. Forestil dig, at det hele bare er væk. Det er en meget ubehagelig tanke. Jeg håber virkelig, specialisten kan trylle, men det tror jeg på. Det koster nogle penge, men det er der ikke noget at gøre ved. Mine 10 års slægtsforskning ligger heldigvis i e-boks.

Faktisk sad jeg også i aftes og arbejdede på artiklerne til min ikke-bog, og jeg kom et godt stykke gennem journalistens spørgsmål. Det vil være ærgerligt at skulle starte forfra.

Mens jeg holder vejret, vil jeg installere lidt programmer og gå på opdagelse i Windows 10 og se, hvad der er sket, siden vi sidst sås.

4 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Så har du prøvet det. Når det ikke fungerer for dig, og du har prøvet så ihærdigt, er det selvfølgelig det rigtige at droppe det. Hvis skoene klemmer, skal man skifte dem ud.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Det er en god sammenligning med skoene!

   Det gik simpelthen ikke. Jeg kunne ikke finde ud af andet end at skrive dokumenter, Calc var ikke noget at råbe hurra for i forhold til Excel, og jeg turde næsten ikke røre mine egen maskine, fordi man kan gøre stor skade med terminalen.

 2. Finn
  Finn siger:

  Godt valg for dig, men som sagt før og af mig og alle andre, så valgte du at springe direkte ud i en Linux, det er absolut et dårligt valg, og ja vi hjalp så godt vi kunne. Min anbefaling som jeg har holdt på i rigtig mange år: Hvis man vil prøve Linux, så skal det ikke foregå på den maskine man føler sig tryg på. Det skal foregå på en anden maskine, som man dedikere til at lege med Linux. Sådan startede jeg og ualmindeligt mange andre Linux brugere for mange år siden. Der er så nogle der er faldet helt fra at bruge Linux, og vendt tilbage til det kendte og trygge. Det er helt okay. Vi er så nogle hvor Linux pludselig blev vore foretrukne styresystem, jeg er en af dem. Men tak for din nysgerrighed, tak for din indleven i systemet, jeg er oprigtig ked af at det ikke lykkedes for os, og dig at få det til at fungere til din tilfredshed. Når det så er sagt så kan man også bruge for lang tid i denne verden på noget man føler ikke fungerer, når man ved at man har noget der plejer at fungere. Windows 10 er nu heller ikke verdens dårligste styresystem. Jeg er ikke den der vil nedgøre Windows på nogle måder, jeg er bare en der ikke bruger det mere. Held og lykke med dit nye setup, håber du stadig vil læse lidt med i min lille gruppe, “Linux For Begyndere”. Hilsen en stor fan af Dig og dit “Vindue mod verden” .

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Finn

   Du har helt ret i, at jeg ikke fulgte dine/gruppens anbefalinger og det er min store fejl. Jeg prøvede dog at installere på en testmaskine, men jeg følte ikke, at jeg kunne bruge Linux uden at være i et ‘produktionsmiljø’; jeg vidste mao. ikke hvad jeg skulle foretage mig med Linux, når det ikke var live. Jeg burde nok have leget noget mere.

   Hertil kommer at alle vejledninger på nettet og den bog jeg købte og kurset jeg købte er på engelsk. Mit teknisk engelsk er bare ikke godt nok til at lære et nyt styresystem at kende. Det rådede du og gruppen i vidt omfang bod på, men det er ikke fedt at skulle spørge om alting, når man normalt er en habil bruger.

   Jeg bliver selvfølgelig i gruppen, for der er så mange søde og dygtige mennesker, som er rare at læse med hos.

   Tak for dine altid søde ord!

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.