,

Facebook

Moderne kommunikation?

Der findes de, der mener, at Facebook om få år vil være væk. Det vil jeg helt sikkert begræde, for tjenesten har mange fordele – men selvfølgelig også nogle ulemper.

Fordelene
 • Gratis.
 • Overskueligt selv på iPad.
 • Jeg følger gratis med i Dagbladet Information, Politiken og Kristeligt Dagblad. Det er selvfølgelig ikke hele avisen, der bringes på Facebook, men det er nok til, at jeg er ret godt informeret og kan deltage i samtalerne over frokostbordet.
 • Jeg har fx lært fire fyre fra “Support PC og andet” at kende gennem de seneste 1½ – 2 år. Selv med det skrevne ord er det muligt at afgøre, om det mon er mennesker, jeg bryder mig om og gerne vil træffe. Nu har vi så aftalt, at vi skal mødes IRL til sommer. Vi glæder os til at ses. En af dem skal sågar låne min feltseng.
 • Jeg har fået kontakt med en tidligere kollegiekammerat, som jeg nu mailer lidt med. Det er også en måde at udvide bekendtskabskredsen på. Facebook er genialt til at holde eller opnå kontakt.
 • Der findes grupper om stort set alt. Der er en gruppe – https://www.facebook.com/groups/supportpcogandet/ – hvor jeg selv er ret aktiv og mener, jeg kan bidrage med noget. Men jeg bruger den også som et sted til selv at søge hjælp til IT-ting, jeg ikke ellers kan finde en løsning på vha. Google. Hvem skulle nu ane, at telefonens IMEI-nummer står på æsken? Hvilke porte skal man lukke for at reducere risikoen for “WannaCry”? osv…
 • Der sidder altid nogen med en løsning på et eller andet. Jeg er fx også med i en gruppe om WordPress – systemet der styrer bloggen og mine softwareguides – og der har jeg hentet meget kvalificeret og ikke mindst hurtig hjælp til små og store problemer.
 • Det går stærkt. Beskriver man et problem tilstrækkeligt, har man typisk svar senest 30 minutter efter. Hvis man skriver til fx firmaers supportsider, kan der let gå dagevis, før man har et svar.
 • Jeg følger en gruppe, der hedder “Kontanthjælpsmodtagere er også mennesker”. Jeg lurer bare, men det giver et formidabelt billede af, hvad fattigdomsydelserne betyder for rigtige mennesker langt fra Christiansborg. Det er fx mennesker, der den 15. i måneden har 169 kr. tilbage, eller mennesker der må gå tomhændede fra apoteket, da de ikke har råd til deres medicin.
Ulemperne
 • Jeg er ikke så begejstret for det der “venne-noget”, og alligevel havde jeg pludselig 300 “venner” på Facebook. Sludder og vrøvl. Jeg satte mig ned og ryddede op, og jeg endte med netto 60, som er virkelige mennesker, der siger mig noget, og som indimellem kommenterer på mine blogindlæg. Nu er jeg blevet meget mere kritisk overfor, hvem jeg lukker ind i mine private gemakker.
 • Jeg er heller ikke begejstret for, at alle udstiller deres store lykke: Det bedste udseende, det flotteste hus, de længste og mest eksotiske rejser, det største bryllup mv. Alle disse meget lykkelige “venner” har jeg frasorteret. Onde tunger vil mene, at jeg bare er misundelig…
 • Der findes mange sider, man kan logge ind på ved hjælp af Facebookkontoen. Det skal man aldrig gøre, da man derved giver Facebook adgang til alle ens kontakter. Det tror jeg ikke, mine kontakter er begejstrede for.
Konklusion

Der er langt flere fordele end ulemper. Mange siger, at Facebook fjerner mennesker fra hinanden. Jeg synes, Facebook samler.