, , ,

Et tegn ad gangen på flere sprog

Et tegn ad gangen på flere sprog

Et tegn ad gangen på flere sprog

Kodesproget php

Jeg hygger mig med at lære php. Det kommer til at tage tid.

Uendeligt langsomt går logikken op for mig; det er uhyre logisk og faktisk simpelt, der er bare meget at huske, men det kommer nok. Det er virkelig sjovt, og jeg fryder mig hver gang, jeg kan se, at jeg får sære fejlmeddelelser, fordi jeg har overset et semikolon, et komma, et citationstegn eller en/flere { }

Jeg har fundet alletiders videokursus på YouTube, hvor instruktøren siger det samme syv gange. Så siver det ind. Jeg ser ikke bare videoen – jeg prøver at eftergøre “((forsøge at) udføre noget på samme måde som en anden)” det, han gør, og det er meget lærerigt.

Skriftsproget

Finder du sjove “sprogforbistringer”, du mener, jeg mangler, er du mere end velkommen til at sende dem til mig. Jeg træffes her eller på e-mail. Jeg bruger ikke Messenger eller private beskeder på Facebook. Lad mig gerne vide, hvorfra de stammer. Hvis du har et sjovt billede af et skilt eller lignende, er det også velkomment.

Sprogdatabasen er som altid opdateret.

1) Der er meget, jeg slet ikke ved noget om, men om jeg ligefrem vil kalde det noget med hat, ved jeg ikke: “… når man ved hat om den slags.”

2) Selv bruger jeg et antivirusprogram. Det er sikrere: “Husk at rense din PC med dit virus’program.”

3) Det med negationer, der betyder “det omvendte eller modsatte af noget“, kan være vanskelige. Når man bruger dobbelte negationer, ophæver de hinanden. De omtalte kan altså godt indgå på arbejdsmarkedet, men jeg tror ikke, det var det, der var hensigten: “Arbejdsskade eller andet, der hindrer, at de ikke kan arbejde.”

4) Andel Energi: “Nærliggende for de fleste at søge efter billige elpriser”. Nej altså, en pris kan aldrig være billig, den kan være lav. Varer og ydelser kan være billige.

5) Andel Energi: “For hver grad du sænker temperaturen, stiger energiforbruget med 2–5 procent.” Fint, så skruer jeg op for temperaturen i disse sparetider, der til tider minder mig om den første oliekrise i 1972. I realiteten handlede det dog om, at fryseren ikke skal stå på mindre end -18°, for gør den det, stiger energiforbruget, og du får en (endnu) højere elregning. Misforståelsen skyldes, at overskriften om de -18° var placeret langt fra teksten.

5) Andel Energi igen: “Er du typen, der napper et ekstra nummer under bruseren?” Jeg gætter på, at der findes mennesker, der hører musik til brusebadet. Ellers giver dette ingen mening.

6) Ja selvfølgelig er de, der tilmelder sig, nye medlemmer. Altså lukt i kassen med de øvrige pleonasmer: “Over 150.000 nye medlemmer tilmelder sig hver måned.”

7) Stavekontrollen kunne ikke have klare denne, for der findes faktisk et ord, der hedder “udtagelse“: “En rådgiver kan underkende udtagelser fra læge, psykologer mv.”. I talesproget findes ingen stavekontrol, så der er der ikke forskel på “udtalelser” og “udtagelser” – især ikke, hvis man taler hurtigt.

8) “Hvad betyder det, når der ligger en krappe under min seng?!” Der findes rent faktisk en anvendelse for “krappe”, nemlig noget man siger om bølger, derfor ville stavekontrollen heller ikke være meget bevendt her, men når de ligger under sengen, er de med “bb” og ikke “pp”.

9) “Lad os håbe, dette bliver en del af de ting politikkerne kommer til, at diskuterer.” Der er selvfølgelig problemet med nutids-r, men også med at når man taler om mennesker, der går ind i politik, skal der kun bruges ét “k”, når man vil betegne flertal. Det, de så medvirker til, er med to “k”‘er. Er man udlænding, må dette være utrolig svært. Skribenten var dog næppe udlænding.

10) “Kommunernes budgetplaner”. Endnu en til pleonasmerne, for et budget betegner altid fremtiden og er dermed noget, man planlægger. Det bedste havde været “Kommunernes budgetter”.

11) “Den gæld man skylder …” Endnu en pleonasme. Eksemplet stammer fra skatteministeren i TV Avisen 18:30 for et par dage siden, da han skulle fortælle om den gæld, Gældsstyrelsen har vanskeligt ved at inddrive fra private debitorer, og som statsrevisorerne derfor foreslår, man eftergiver ud fra et argument om, det er for dyrt at jagte de penge. Jeg kategoriserer eksemplet i kassen “professionelle” ud fra princippet om “Den største synder”. I realiteten er jeg i tvivl om, hvor jeg skal placere politikernes sludder (inkl. politikere in spe). De ryger indtil videre i “Professionelle”, da de bør være forbilleder for os andre, og da i hvert fald dem på Christiansborg selvfølgelig får løn for arbejdet. De er da i hvert fald professionelle.

12) “Husker dig ågså som …” Kategori: “Lydskrift”. Var det en udlænding, var det undskyldeligt. En etnisk dansker burde enten have lært det i skolen eller have brugt stavekontrollen.

13) Kategori “Orddeling” selvom “Lok-kemad” jo ikke er helt forkert. Jeg gætter på, at det er et program, der har foreslået dette. Et menneske havde placeret bindetregen efter “ke”, så det var blevet “Lokke-mad”.

14) Mange skriver “Bum”, når de mener, noget er definitivt. Jeg synes nu, det er et sært udtryk.

15) “Punchlines” kommer fra mig selv i mangel af bedre. Jeg synes, det er et præcist udtryk for en (kort) effektfuld pointe, og jeg kunne ikke finde på noget bedre om Mette Frederiksens indledende “tale”, inden TV-debatten med Jacob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen. Udtrykket har været kendt siden 1988. Hvad kunne man have skrevet på dansk?