Et dogme

Jeg kæmper med et dogme

Et dogme er bl.a. i følge ordnet.dk: “udbredt opfattelse eller indstilling der anses for autoritativ og er hævet over enhver tvivl“.

Det, jeg kæmper med, er, at mange mennesker tror, jeg er blevet dum, fordi jeg er blevet syg. Sådan synes jeg ikke selv, det forholder sig. Et eksempel er, at til netværksmødet på afdelingen sagde hende fra kommunen et eller andet om, at (et eller andet) kunne man jo høre, når man talte med mig. Det fik mig til at sige det med, at jeg ikke er blevet dum… Jeg gider ikke have den label klistret på mig, og jeg vil have lov at performe godt og gøre mit  bedste i fx Psykiatrifonden uden at blive erklæret for “for rask”, men det er en balancegang. Da jeg udfyldte de 13/15 sider i Word til kommunens rehabiliteringsteam, sad jeg også flere gange og tænkte, om jeg skulle lægge bånd på mig selv netop for ikke at blive anset for “for rask”? Jeg valgte nu ikke at gøre det og har i stedet været så ærlig om min situation, som jeg overhovedet kan. Jeg håber så ikke, det kommer mig til skade på dommens dag. I øvrigt havde Bodil den gode replik, at de jo bare kan se på de lægelige akter, der i et eller andet omfang taler for sig selv.

Jeg spurgte i dag Gitte i DPC, om dette dogme var noget, hun havde hørt om før eller bare bemærket. Hun kendte det særdeles godt og vidste, at flere af hendes patienter kæmpede med det. Så er jeg altså ikke alene.


Og så skal jeg i øvrigt i gang med at “trille piller.” Jeg har købt en doseringsæske, så jeg kan måle tabletter af een gang om ugen i stedet for at stå to gange hver aften og fedte med alle æskerne i medicinskabet.

Må du have en dejlig tirsdag.

8 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Suk. Det er vist noget lignende, handicappede oplever – fx at der tales hen over hovedet på en, bare fordi man sidder i kørestol.

  Genvejen (for læseren) til dit arkiv skal du sikkert finde under “widgets” sammen med kalender, og hvad ved jeg – alt det ekstra fryns man kan få vist. På min blog er det i højre spalte, på din formentlig forneden.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja suk. Jeg vil kæmpe for min ret til ikke at være dum!

   Jeg har faktisk siddet og kigget i Widgets, men jeg kan kun have nogen i toppen, og de kan ikke ses af “menigmand” kun af admin har jeg lige opdaget, da jeg ledte efter søgefunktionen. Den kan jeg selv bruge, når jeg er logget ind. Det giver ingen mening! Jeg må prøve at rode lidt mere med det – men nu skal jeg se Forbrydelsen, som jeg lige har opdaget. Jeg er i gang med den sæson, der har 20 afsnit om Nanna Birk Larsen, for den ligger på DR.DK i anledning af deres 90-års dag (var det vist).

 2. Pia
  Pia siger:

  Desværre er det vist en udbredt opfattelse, at hvis man har en psykisk lidelse, så taler folk hen over hovedet på en, som om man ikke selv kan hverken høre, forstå eller tale. Sådan oplevede jeg det da Allan var syg.
  Pilleæskerne er en god opfindelse. Selvom man kun skal spise en enkelt i en kort periode, kan man blive i tvivl om man har spist den eller ej. Æsken hjælper med at huske.

  Noget helt andet. Nu da jeg (igen) er blevet bagud med læsningen, savner jeg at kunne læse alle indlæggene i et arkiv, eller ved at trykke nyeder eller ældre indlæg. Man (eller jeg) kan ikke læse mere end et, så skal jeg ud i min reader for at se hvor jeg er kommet til, og så ind igen. Altså ud og ind hele tiden til jeg er i mål.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Du udtrykker det meget bedre end jeg selv med “hverken høre, forstå eller tale”; det er netop sådan, det kan føles, og jeg er allerede irriteret over det.

   Pilleæskerne er smarte. Jeg har egl. veget lidt tilbage, fordi jeg tænkte, at det kun var til gamle mennesker. Men jeg er blevet klogere… og skal nok vare mig for mere af den form for “aldersfacisme”.

   Jeg fatter ikke, hvor arkivet er blevet af. Det forsvandt i forbindelse med, at jeg eksperimenterede med de forskellige temaer. Og jeg er desværre ikke skarp nok til at få det tilbage igen.

 3. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Træls dogme at skulle slås med! Og ærgerligt, at en sagsbehandler (der om nogen burde vide bedre) skal udtrykke noget i den retning 🙁
  Sådan en pilleæske var jeg også ude at investere i til farmor i sin tid, da hendes medicinering blev for indviklet for både hende selv og hendes omgivelser.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Ja det er rigtig træls, og sagsbehandlere burde vide. Nu er jeg “på” den 3. sagsbehandler i min kommune, og jeg må desværre sige, at jeg ikke har meget fidus til dem. De er altså ikke ret godt uddannede.

   Ja en pilleæske er en god ting. Jeg har faktisk tænkt på det længe – altså at købe en – men tænkte, at det kunne jeg sagtens styre uden, men det viser sig at være for besværligt. Jeg var fx ikke syv gange så lang tid om at dosere til en hel uge som til at åbne æsker hver aften.

 4. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det er den samme model pille æske, jeg har investeret i. Det funker nemlig fint at tælle op en gang om ugen, så man bliver fri for at stå og rode med det flere gange hver dag.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg er lige blevet færdig; det tog nærmest kun lidt længere at tælle op for hele ugen end det, jeg plejer at fedte med hver aften.

Der er lukket for kommentarer.