,

Enhver genealog bør bruge Notepad++

Enhver genealog bør bruge Notepad++

Simpelt og gratis – men med stor styrke

Enhver genealog bør bruge Notepad++

Vi kan forhåbentlig være enige om, at slægtsforskning uden angivelse af kilder er den rene mytologi, og intet har med slægtsforskning at gøre. Transskriptionerne skal naturligvis med sammen med kilderne, men du kan jo blive træt af at skrive “Sogn”, “Husmand”, “Indsidder” osv.

Det er her Notepad++ kommer ind i billedet.

Programmet husker nemlig, hvad du tidligere har skrevet. Vil du fx skrive “Indsidder” endnu en gang, behøver du kun skrive “Inds”, så regner programmet selv ud, at du nok vil skrive “Indsidder”, og så vælger du bare det ord på rullelisten.

Programmet er gratis, så der er ingen grund til ikke at prøve det. Det almindelige Notepad/Notesblok, der følger med Windows, har ingen hukommelse. Her er det altså forfra hver gang.

På min computers skrivebord har jeg en fil, jeg bare har kaldt Slægt-temp.txt. Temp minder mig om, at det bare er noget midlertidigt. Den fil bruger jeg til at skrive transskriptionerne i. Herefter kopierer jeg dem ind i Legacy sammen med den fulde kildeangivelse.

Notepad++ husker også stave- og slåfejlene

Når programmet husker, hvad du tidligere har skrevet, gentager det naturligvis også dine stave- og slåfejl. Programmet har ingen stavekontrol, og det kender ikke forskel på rigtigt og forkert.

Det vil sige, at hvis du fx har skrevet “Insidder”, som er forkert, (med mindre det faktisk var det, præsten skrev), så foreslår det dette næste gang. Jeg har endnu ikke fundet ud af at trække fejlene ud. Derfor sletter jeg af og til indholdet af den midlertidige fil og prøver at tage mig sammen til at stave rigtigt i fremtiden. Notepad++ viser antallet af linjer, så jeg sletter som regel, når jeg har ca. 1.000 linjer. Men det er helt op til dig.

Notepad++ har mange fordele

Kildeangivelser

Når kilderne skal angives, skal der stå alt det, der er brug for til entydigt at identificere notatet. Mange linker til kirkebogen, og det er selvfølgelig fint, og det går godt, lige til Rigsarkivet ændrer lidt på deres filstruktur, hvilket vi ikke kan hindre dem i … Så er dine links ikke noget værd mere. Du må tage turen forfra med dine måske tusindvis af links. God fornøjelse.

Når du bruger http://ao.salldata.dk/ sammen med Notepad++ er det simpelt at kopiere fx: “Ribe Amt, Vester Horne, Ål, 1902-1915, KM, Fødte, Konfirmerede, Viede, Døde – opslag: 47 af 216 opslag” fra Lars’ øverst linje. Du skal ganske vist selv indsætte opslagsnummeret (her de 47). Resten følger gratis med, og nu kan Rigsarkivet gøre, hvad de vil. Du kan læne dig tilbage, for du har alt, hvad du skal bruge i al evighed.

Sortering af linjer

Det er vigtigt at notere alt; også alt det du har forsøgt men ikke har haft succes med. Et ikke-fund er også et fund, og så behøver du ikke kigge efter det samme igen om måske flere år. Havde jeg dog bare tænkt på det for 20 år siden.

Hvis du fx har prøvet følgende vanvittige eksempel, ville det jo være rart at få dem sorteret, så det er lettere at overskue:

Vejle Amt, Nørvang, Thyregod, 1892-1907, KM, Fødte, Konfirmerede, Viede, Døde
Vejle Amt, Nørvang, Brande, 1948-1954, KM, Konfirmerede, Viede, Døde
Vejle Amt, Nørvang, Brande, 1892-1898, KM, Fødte, Konfirmerede, Viede, Døde
Vejle Amt, Nørvang, Thyregod, 1885-1891, KM, Døde mænd

Det klarer Notepad++ som en mis, hvis du markerer de fire rækker > vælger Rediger > Linjehandlinger > Sorter alfabetisk. Resultatet er på sekundet:

Vejle Amt, Nørvang, Brande, 1892-1898, KM, Fødte, Konfirmerede, Viede, Døde
Vejle Amt, Nørvang, Brande, 1948-1954, KM, Konfirmerede, Viede, Døde
Vejle Amt, Nørvang, Thyregod, 1885-1891, KM, Døde mænd
Vejle Amt, Nørvang, Thyregod, 1892-1907, KM, Fødte, Konfirmerede, Viede, Døde

Du behøver ikke gemme og du kan have flere faner åbne ad gangen

Du har hermed mine varmeste anbefalinger af Notepad++. Prøv det. Du vil blive glad for det.

Som det sidste nævner jeg, at du kan have mange faner (filer) åbne på en gang, og du behøver ikke en gang at gemme indholdet af dem. De er, hvor du forlod dem, næste gang du åbner programmet.

Hent Notepad++

Hvis du vil hente programmet, gør du det her.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

3 Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] skal ikke mange tryk på tasterne med Notepad++, før man eksempelvis kan få noget som dette, der stammer fra folketællingen den 5te november […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *