, , , ,

ENB = enestående national betydning

Jeg har været på Rigsarkivet i dag, og det var bare så skønt at komme der igen. Der er lavet meget om, siden jeg har været der sidst.

Der er kommet meget strenge krav til, hvad man må sig bringe med sig (fx ikke mere end ti ark papir, ingen kuglepenne, men gerne stiftblyanter). Alle de ekstra krav skyldes, at der var et par stykker, der huggede med arme og ben af sager vedrørende besættelsestiden. Disse få menneskers opførsel påvirker almindelige brugere i det daglige, og det er enormt irriterende, men jeg synes, Statens Arkiver har fået det til at fungere trods alt.

Jeg havde brug for at kigge på højesteretssager fra ca. 1851, og fik at vide, at de var klassificeret ENB, og det betyder så “Enestående National Betydning”. Pludselig føler man historiens vingesus.

Det er så spændende at få pakkerne frem og begynde at bladre. Jeg ledte efter en en Højesteretsdom, hvor jeg på forhånd kendte datoen, og derfor skulle man jo synes, at det bare var at bladre om til domsdatoen. I midlertidigt lå sagerne efter en anden orden (hvilken?), så der skulle bladres lidt frem og tilbage – og det er en af de ting, jeg holder af ved at slægtsforske: Det skal være sådan, at man skal bladre! Det skal ikke være alt for nemt.

Jeg fandt alle de domme, jeg ledte efter, og flere af dem havde et overraskende udfald. En enkelt dødsdom blev det til og en anden måtte have fundet Christen Larsen, der bør miste sin Hals og hans Hoved sættes paa en Stage! Sådan altså en halshugning, det havde jeg slet ikke gjort regning med i min slægtsforskning, men man kan altid blive overrasket.

Loading comments...