En weekend i kirkens tegn

Jeg har været i kirke

Det har været en weekend i kirkens tegn.

Lørdag indviede vi vores nye sognegård – Magistergaarden – ved en stor og festlig lejlighed fra kl. 11:00 til kl. 14:00. Ulla og Torben, der var tovholdere på projektet havde virkelig fået alle gode kræfter til at arbejde sammen på den fineste måde. Det var sådan et flot arrangement med mange gode taler, musik og sang bla. Roskilde Domkirkes Drengekor, som sang danske sange for os. Der var mad, som vores trofaste frivillige Mogens, Irene og Per havde sørget for og der var hjemmebagte kager en masse. Det bliver så spændende at tage Magistergaarden i brug og se, hvordan de nye lokaliteter virker, og hvad der evt. ikke virker. Vi har virkelig trængt til nye lokale i mange år. Inge-Hanne Brostrøm kom i sin tale ind på, at projektet har været 16 år undervejs. Endelig har vi fået plads til alle vores aktiviteter, for vi har en meget levende kirke.

I dag har vi holdt høst- og familiegudstjeneste. Det var en dejlig gudstjeneste med medvirken af børnekoret og juniorkonfirmanderne, der opførte et lille stykke. Der var rigtig mange mennesker i kirke, og den blev virkelig sunget op. Jeg elsker en fyldt kirke, og synes det er dejligt, når vi må have klapstolene frem.

Da det var høstgudstjeneste var alle blevet opfordret til at tage noget fra høsten med, som så blev samlet ind og lagt i en stor gammel trillebør, og til den efterfølgende kaffe blev alle afgrøderne solgt på auktion. Der kom rigtig mange penge ind som går bla. til Mayaja i det nordvestlige Tanzania, som jeg selv har været nede at besøge i forbindelse med kirken. Vi har gennem tre år samlet penge ind til Mayaja og i Rødovre og Hvidovre Provsti er der samlet alt i alt 166.000 kr ind. Det er virkelig et eksempel på, at mange bække små gør en stor å.

Efter gudstjenesten blev jeg inviteret på kaffe af Solvejg. Vi kender hinanden fra menigheden og havde en rigtig hyggelig eftermiddag i hendes have. Man kan stadig godt sidde ude, hvis man har lidt godt med tøj på. Hun gav mig to kæmpeposer æbler af egen avl, og de smager rigtig godt.

Det har været en dejlig weekend.

23 Svar
 1. Pia
  Pia siger:

  Da vores børn var små, havde vi en præst og et menighedsråd, der gjorde rigtigt mange ting for både børn, unge og ældre, og os der havde børnene deltog jo så pr. automatik. Vores børn gik i søndagsskole og jeg var ofte med. Meget senere i mit liv, blev jeg spurgt om jeg ville have et job som kirkekasserer, i et helt andet sogn, og jeg behøvede ikke løse sognebånd for at bestride dette job. Jeg sagde ja. Jeg troede jeg kendte alt til kirker, med en mor som graver og kirketjener og medlem af menighedsrådet. Jeg holdt ved i nogle år, men der var alt for meget bureaukrati og krig, så jeg valgte at sige op. Heldigvis fungerer det godt mange steder, bl.a. også i din kirke.
  Her hvor vi selv hører til, er der kommet ny præst for flere år siden, så der har tingene også ændret sig, og det har min kirkegang altså også, uden at det har nogen sammenhæng med vores præst.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Det er dejligt , at du har oplevet det fungere godt i en kirke, og at du på den måde har fået nogle gode ting med derfra. Jeg synes også det er positivt, at du selv har gået med børnene i søndagsskolen. Selv er jeg startet helt på bar bund med at tilegne mig troen, og der har været meget at lære.

   Jeg ved godt, at der i mange kirker er meget krig og bureaukrati, og det gør mig så trist, når jeg hører om det; kirken skal jo netop være et sted med fred og næstekærlighed, og som det er et rart sted at komme.

   Den stedlige præst betyder rigtig meget. I Hvidovre har vi en fast sognepræst på fuld tid, en provst, der er 50 pct. her og 50 pct. i et andet sogn, og så en 25 pct. præst. Det er selvfølgelig præsten på fuld tid der tegner sognet, men hun er også bare så dygtig. Jeg elsker at komme til netop hendes gudstjenester.

 2. Susanne
  Susanne siger:

  Jeg kan egentlig godt lide at komme i kirken, men gør det alt for sjældent. Yngste er i gang med konfirmationsforberedelse, så vi kommer nok derover nogle gange hen over vinteren.
  Det er dejligt, når lokalsamfundet står sammen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Susanne

   Jeg kender godt til det med at komme for sjældent i kirke; jeg kan have svært ved at tage mig sammen til at komme op i ordentlig tid om søndagen, men når det så endelig lykkes, er det en dejlig oplevelse. Det er da super at Yngste er i gang med konfirmationsforberedelse, så har I rigtig lejlighed til at komme i kirke.

   Jeg har egentlig aldrig tænkt over det med, at menigheden er en del af lokalsamfundet, men det har du jo helt ret i.

 3. rejen
  rejen siger:

  Det lyder som om I har fået et dejligt sted, hvor der kommer til at ske en masse ting..Håber du har haft en første god arbejdsdag..;-D

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rejen

   Vi har fået et fantastisk hus, og vi er bare så kisteglade for det. Nu skal vi lære huset og kende, og det er jo i sig selv en proces.
   Jeg har haft en fin første og anden og tredje arbejdsdag. I weekenden vil jeg skrive om den første uge her på bloggen.

 4. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Du har da virkelig haft en god og travl weekend (hvilket jo var godt, så du ikke skulle gå rundt i små cirkler) 🙂

  Dejligt med en kirke med en masse liv i. Donnaen går pt til præst, men synes, det er ååååndsvagt. Og det er IKKE fordi sådan synes de allesammen. Næh, de andre sidder der artigt, fordi de skal, mens Donnaen har en forventning om at blive ‘fanget’ af det, præsten siger. Men det bliver hun bare slet ikke. Så medmindre der meget snart sker noget med formidlingen, så vil hun ikke konfirmeres …

  PS: Sidder her og sender gode tanker mod øst 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i midten

   Ja det var rigtig godt, at jeg havde en hel masse at lave i weekenden 😎

   Det er rigtig synd, at Donnaen ikke bliver fanget af det præsten siger – det siger noget om, at der må være noget galt. Jeg har haft fulgt vores konfirmandundervisning i kirken og det var bare supergodt, med bla. udflugter til bedemand og krematorium, på Nationalmuseet og se gamle altertavler. Jeg lærte virkelig noget af det forløb. I vores kirke bliver der gjort rigtig meget ud af konfirmandundervisningen, fordi unge er vigtige for kirkens fremtid, og fordi vi generelt godt kan lide de unge mennesker.

   Det vil da være så synd, hvis hun ikke bliver konfirmeret; jeg håber undervisningen snart kommer til at fænge.

   Tusind tak for dine gode tanker – de har skam hjulpet, og jeg har haft en fin første arbejdsdag.

 5. Donald
  Donald siger:

  Det var dog en utrolig indsamling, flot flot! Jeg bruger lidt penge men føler at det er så lidt at det ikke batter noget – det er jo afhængigt af hvordan man sidder i det.
  Jeg synes også det er forbløffende lunt, men jeg har haft indearbejde hele dagen, og skal nå at skrive ca. 20 sider i morgen og måske lidt tirsdag 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Ja det er en imponerende indsamling, som har kørt i tre år. Pengene går til et udviklingsprojekt, der bla. lærer indbyggerne om sundhed, hygiejne og om at dyrke landbrug. Hver gang man smider en tyver, går pengene til noget godt – det har været en dejlig tanke.

   Det var synd, at du måtte blive inde hele søndagen. Men måske kommer der stadig mange gode dage at være ude.

   • Donald
    Donald siger:

    Jeg håber der kommer flere gode dage. Vi er jo heldige at vores planet er forholdsvis stabil og tilbyder gode vækstbetingelser for mennesker og dyr 🙂

    Nu har du været på arbejde to eller to-en-halv dag og du må meget gerne fortælle lidt. Der er jo meget offentligt her på bloggen, men man kan som regel finde et perspektiv, som er fint nok til en weblogg. Måske det netop er evnen til at se sig selv i flere slags vinkler, som fører til at man bliver lidt mere glad og tilfreds med sig selv, og som udgangspunkt for forandring accepterer sig selv sådan som man nu er? 🙂

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Donald

     Ja du har ret i, at vores planet tilbyder gode vækstbetingelser 😎

     I weekenden vil jeg skrive en blogpost om den første uge på arbejdet. Men indtil videre kan jeg da fortælle, at det er rigtig positivt og at kollegerne er rigtig søde, og har taget godt imod mig.

 6. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne
  Tillykke med den nye sognegård. En skam det ikke er min søn eller svigerdatter, der har tegnet den. Det ville jeg have elsket. Jeg håber, I får rigtig meget glæde af lokalerne.
  Hvor er det dejligt. at du skriver om dine oplevelser ovre fra sognegården og kirken. Jeg elsker at læse om oplevelserne set gennem dine øjne.
  Jeg ønsker dig held og lykke med ugen der kommer. Gud hjælpe dig i gang tillige.
  Mange hilsner
  Kirsten

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Kirsten

   Jeg vidst slet ikke din søn og svigerdatter er arkitekter. Det var Exners tegnestue, der vandt konkurrencen. Der er rigtig mange dejlige rum, og det er som at gå på oplevelse, hver gang man går rundt. Nu skal vi lære huset og kende og det bliver rigtig spændende.

   Jeg er jo medlem af menighedsrådet, så det er begrænset, hvad jeg kan skrive om, men jeg vil dog prøve at finde balancen, mellem hvad jeg kan skrive og hvad jeg ikke kan skrive.

   Tak for dine gode ønsker.

   Hilsen
   Hanne

 7. Kong Mor
  Kong Mor siger:

  Jeg er ellers så glad for at være kommet hjem til et land med ordentlige gudstjenester, men præsten er blevet skiftet ud og det er.. ikke som det plejer. Så vi har faktisk kun været af sted 3-4 gange siden vi kom hjem. Lidt trist fordi det er så dejligt med et åndeligt brusebad engang i mellem.
  Det kunne være jeg skulle finde et godt sted til på søndag!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kong Mor

   Det er dejligt at høre, at du/I også går i kirke, det er der jo ikke så mange unge, der gør. I vores kirke gør vi os mange tanke om, hvordan vi får fat i netop din aldersgruppe, sådan at der er nogle kirkevante, når de gamle falder fra, og i det hele taget kan være nogen, der er med til at sprede liv, glæde og vækst.

   Jeg kan godt lide dit udtryk ‘åndeligt brusebad’.

   Ja du må finde et sted til på søndag.

 8. Inge
  Inge siger:

  Ja det lyder virkelig som en dejlig weekend. Imponerende at I har samlet så meget sammen til Mayaja.
  Pøj pøj med i morgen.. gætter på at du er meget spændt. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Ja jeg var også selv helt overrasket over at høre, hvor meget vi har samlet ind til Mayaja.

   Jeg er rigtig spændt 🙂

 9. Eric
  Eric siger:

  16 år var sørme længe at vente, så der er ikke noget at sige til, at I er glade. Det er befriende rart, at ikke alle investeringer pinedød skal have en tilbagebetalingstid på max 3 år, men at der også er andre parametre til at værdisætte.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Vi har lånt 20 mio. kr. i stiftet for at få råd til Magistergaarden, og vi skal betale tilbage over en periode på 20 år (tror jeg nok). Uden stiftslånet var projektet aldrig blevet til virkelighed.

   De 16 år er fra man første gang begyndte at indsamle ideer til, hvad det nye menighedshus skulle kunne – og det har været en lang og omfattende proces.

 10. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Nej det har du selvfølgelig ret i 🙂

  Du skal da bare begynde at komme i kirken – vi har virkelig mange dejlige aktiviteter og er en meget aktiv kirke – og efterhånden som præsterne så lærer dig at kende, så kan du igen begynde at snakke om at løse sognebånd. Jeg ved, at præsterne accepterer sognebåndsløsere de kender. Det er lidt den omvendte verden, men sådan er det. Jeg troede også engang, at man løste sognebånd til sognet, og i virkeligheden burde det hedde præstebåndsløsning.

  Du skal være så hjerteligt velkommen i Hvidovre Kirke, begynd at møde op til vores aktiviteter, så kommer det hele af sig selv.

Der er lukket for kommentarer.