, ,

Efter Paris

Det er søndag, og selvfølgelig har jeg været i kirke. Jeg glæder mig over, at jeg har kræfterne til at komme afsted.

Det var min favoritpræst Inge-Hanne Broström, der var “på”. I våbenhuset fik vi udleveret et lille udsnit af Michelangelos “fingre”, hvor Adam og Gud prøver at nå hinandens fingerspidser. Maleriet findes i Det Sixtinske Kapel. Inge-Hanne forbandt billedet med terroren i Paris, hvor det eneste vi måske kan gøre er at holde om, klemme en hånd eller give et knus. Alt sammen måder at prøve at nå hinanden på. Hun sagde også noget mere relateret til terroren, men jeg kan ikke huske det. Det må være svært at skrive en prædiken ovenpå den slags begivenheder uden at blive politisk, men det formåede hun. Hvis hun ikke havde inddraget begivenheden, havde jeg brokket mig over, at hun var verdensfjern.

Dette her er min blog, så jeg må heldigvis gerne blive politisk. Jeg er meget berørt af begivenhederne i Paris. Af hele mit hjerte ønske jeg, at der ikke fra nu bliver sat lighedstegn mellem flygtning/migrant og så terrorist. Det er frygteligt, at der er fundet et pas, der er registreret på Leros som tilhørende en flygtning fra Syrien. Så er det så let at sætte det lighedstegn mellem alle flygtninge og så  terrorister. Virkeligheden er måske, at vi skal vænne os til, at der færdes disse galninge imellem os? Jeg synes ikke, det er nogen rar tanke, men måske er det sådan det er?

Jeg så TV fra Paris hele dagen i går. På et tidspunkt begyndte de at gentage sig selv “for nye seere”, og det kunne jeg godt have undværet, men alligevel blev jeg hængende. Noget af det, der ryster mig er, at almindelige “hverdagsmennesker” bliver ramt af galninge, når de foretager sig noget helt igennem hverdagsagtigt så som at gå ud at se en fodboldkamp eller at gå til en rockkoncert. 129 er i skrivende stund registreret døde, 300 er sårede heraf 80 meget alvorligt. Et andet IS-angreb i Libanon forleden kostede mindst lige så mange døde og sårede, men det har vi ikke rigtig hørt noget om. Næh det er som om, det skal ske i baghaven før det rigtigt bliver taget ad notam.

IS er efter min opfattelse fuldstændig bindegale, og det er vigtigt at holde fast i, at de ikke repræsenterer den almindelige muslim. Özlem Cekic fra SF (FMF) havde et fint indlæg på sin Facebookprofil, hvor hun prøvede at forklare forskellen på galningene og de almindelige muslimer:

“Jeg er vred, fordi terrorister igen har taget 1.6 mia muslimer som gidsler i deres vanvid. Jeg tager på det kraftigste afstand fra terror også når det begås i Islams navn! Jeg håber inderligt, at vores demokrati vil vinde over dem, der vil begrænse vores frihed. Demokratiet er værd at kæmpe for. SAMMEN!

Jeg er bange fordi, jeg frygter at terroristernes mål med at splitte os vil lykkes. Der er mere end nogen sinde brug for at vi står sammen. Muslimer, jøder, kristne, ateister, blå, røde.. Skulder ved skulder. For kampen er mellem dem der vil friheden og dem der vil bekæmpe den.”

Jeg synes, hun gør det godt. Hvis vi begynder at bekæmpe hinanden, har galningene vundet, og det må de bare ikke.

Inden jeg gik i bad og kirke, lå jeg lige i sengen og surfede lidt på nettet. En bekymret mor spurgte, hvordan man forklarer sine børn, hvad det er, der sker. Hun havde tre børn i forskellige aldersgrupper. En psykolog svarede, at det var svært og måtte afpasses efter det enkelte barns alder, men at de i hvert fald ikke måtte sidde alene med nyhedsstrømmen om ørerne. Til den yngste kunne man fx sige, at nogle mennesker somme tider bliver så vrede på hinanden, at de begynder at slås. Til de større kan man forklare med noget, der ligner politik, men det skal være i små doser, for politik giver ikke mening for børn (det gør det såmænd heller ikke altid for mig). Man skal tage udgangspunkt i hvor udviklede børnenes hjerner er – hvor man så end skulle vide det fra. Jeg er glad for, at jeg ikke har børn, jeg skal forklare dette mareridt for; jeg har svært nok ved selv at finde mening med det.

God søndag!

6 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Uden at det skal opfattes som et pres vil jeg gerne sige at jeg blev glad fordi du skrev “selvfølgelig har jeg været i kirke” – jeg tror det er én af vejene til at finde sin egen stemme, sin egen vilje, sin egen evne til at foretage valg og udføre hvad der nu kan gøres til glæde for sig selv og andre! 🙂
  Selvfølgelig har du “lov til” at skrive hvad du vil på DIN weblog! 🙂

  Nå men jeg må igang med et brev til min moster …

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Kirken er god for mig. Jeg ved ikke hvorfor eller hvad det er der sker, men det giver mig en ro at komme der. En time væk fra alle spekulationerne og alt det der kværner rundt i hovedet hele tiden.

   Jeg tænker på, at man på sin weblog skriver for – potentielt – alverden, så derfor er man også nødt til at censurere sig selv lidt; indimellem har jeg bare noget der vil ud og så lader jeg det komme ud.

   God fornøjelse med brevet…

 2. Eric
  Eric siger:

  Det er skrækkeligt og skrækkeligt komplekst. Men barbariet trives også her i landet. Senest har Søren Espersen (DF) udtalt, at koalitionen nu bør bombe civile. Det er han blevet politianmeldt for. Vil man se rabiate udtalelser om fx flygtninge, behøver man blot læse kommentarspor i aviserne. De højreradikale spår borgerkrig og gør i Sverige og Tyskland deres bedste for at opfylde profetien ved fx at sætte ild til bygninger, som skulle huse flygtninge. Og nu skal der “som forsøg” bygges teltlejre til flygtninge i DK. Og så videre. Efterhånden kan intet overraske.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du nævner alle de rigtige eksempler, som jeg også nævnte et enkelt af overfor @ Henny. Jeg kan snart ikke holde det ud mere. Barbariet vil ingen ende tage. DF er bare bannerførere. I aftes så jeg Søren Pind med udtalelser, der kunne ligne. Det der sker i Sverige og Tyskland er bare toppen af kransekagen – hvem ved hvad der kommer derefter? Jeg er ikke meget for de danske teltlejre; det må vi kunne gøre bedre!

 3. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Ja, det må være rigtig svært at forklare disse begivenheder til børn. Ens naturlige instinkt ville nok være at beskytte børnene mod at skulle tage stilling til sådan noget. Samtidig kan jeg ikke lade være med at tænke på alle de børn, og voksne, i Afghanistan, Irak og Syrien, der i lang, lang tid har været omgivet af rædsler i samme eller langt større målestok, uden at det har givet anledning til marathonnyhedsoplæsning, sådan som begivenhederne i Paris har gjort. Ikke at jeg ønsker flere grusomheder i nyhederne, tvært i mod. Men det får mig til at tænke over, at vi ikke altid vurderer menneskeliv efter samme målestok, og det har jeg det ikke godt med.
  Jeg frygter også, at disse begivenheder i Paris vil gøre hetzen mod flygtninge værre. Det er jo så i den grad, det Is er ude efter.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Du har ganske ret i, at der er så mange frygtelige anslag mod civile, som ikke bliver omtalt i nyhederne. Jeg ønsker mig heller ikke flere nyheder om ofre for hverken det ene eller det andet. Jeg ønsker mig en verden med fred! Måske er det for banalt at have et sådant ønske, men det er ikke desto mindre sådan jeg har det.

   Hetzen mod flygtninge vil klart blive værre, og det, synes jeg, er frygteligt. DF er allerede ude med meldinger om også at bombe kvinder og børn. Jeg kan snart ikke holde det ud længere.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.