, ,

Drabet på købmanden

Fremragende fjernsyn

DR1 Dokumentar kan lave TV, så det batter. Jeg har sikkert nævnt det syv gange før, men jeg er bekymret for, at det er den slags, der ikke vil blive betragtet som “public service”, når Venstre, LA og DF får slagtet DR. Til den tid skal vi ikke se folkeoplysning men folkefordummelse. Så sælger jeg mit TV!

Drabet på købmanden

Det er en dokumentar om en psykisk syg ung mand, der, efter at have været alvorligt “sort inde i hovedet” gennem længere tid, dræber Finn Ovesen, der driver Sparkøbmanden i Suldrup. Hvis dokumentaren havde været ringe skruet sammen, havde vinklen endnu engang været, at psykisk syge mennesker begår drab (nærmest i flæng). Men den er meget bedre end som så.

Den nu sigtede unge mand bor på drabstidspunktet på et opholdssted kaldet “Gården”. Det er et af de steder, hvor et ophold koster kommunekassen gennemsnitligt en million pr. beboer pr. år. Lige hurtig hovedregning må tilsige, at det er ca. 85.000 kr. pr. måned. Når Socialtilsynet kommer på anmeldt besøg, sørger stedet for, at de unge ikke er hjemme og kan fortælle, hvad der foregår på stedet. Man kunne passende spørge, om de ikke skulle komme uanmeldt bare hver anden gang? Hvad tænker de på?

Opholdsstedet mener, de har uddannet personale, men DR påviser via aktindsigt:

Der er lagt vægt på, at der ved gennemgang af arbejdsplaner og CV’er for medarbejdere i det projekt, hvor en konkret ung opholdt sig fremgår følgende: Der er ingen medarbejdere, der har en socialfaglig uddannelse, der er dog to, der er i gang med akademiuddannelse i socialpædagogik. Uddannelsesbaggrunden for medarbejderne til den konkrete opgave er f.eks. frisør, mekaniker, erhvervsfisker, maskinteknikker eller ingen dokumenteret uddannelse. Kilde: Tilsynsrapport fra Socialtilsyn Nord, dateret den 22.12.2017

Stedet griber ikke ind overfor vanvittig adfærd, da den nu sigtede begår et alvorligt seksuelt overgreb på en 13-årig dreng. Hans undskyldning godtages, mens den 13-årige er rystende af angst efter episoden.

Poul Videbech et al.

Poul Videbech er nu professor på Psykiatrisk Center Glostrup og har beskæftiget meget med koblingen bipolar og kognition, hvorfor jeg har læst en del af ham og været til et af hans foredrag. Han er skarp – og det er han også her i udsendelsen. Han sidder faktisk og siger ordret:

  • Det er grotesk.
  • Jeg ved ikke, om jeg skal le eller græde.
  • Det har ikke noget med behandling at gøre.
  • Det er helt hul i hovedet, at et opholdssted ikke kan se, at den unge er dybt, dybt psykotisk, skizofren og paranoid. Når psykiatriske patienter hallucinerer og taler sort i en psykose skal alle advarselslamper lyse.

Der medvirker flere højt specialiserede og kompetente folk i udsendelsen. De ryster alle på hovedet. Dette burde aldrig nogensinde kunne finde sted. Hvordan kan Socialtilsynene løse deres opgave så umanerlig ringe? Deres manglende rettidige omhus medfører i dette tilfælde et uskyldigt menneskes død.

Tvang eller kontrakter?

For at blive tvangsindlagt skal man være til fare enten for sig selv eller andre. Den unge er frivilligt indlagt ca. et døgn på PC Brønderslev, men udskrives derefter. Jeg begriber ikke, at man ikke kan se, at han er farlig – i hvert fald for andre.

På et tidspunkt vil han gerne besøge sin bror, og det er vel at mærke, mens han er psykotisk mv. “Gården” laver gud hjælpe mig en kontrakt med ham, hvor han skal skrive under på, at han vil tage natmedicinen kl. 22 og i øvrigt besvare sin telefon enten ved at tale i den eller ved at sende en SMS… Hvad tænker de på? Det er i hvert fald ikke 85.000 kr. værd pr. måned.

Følelsesporno? Nej!

Måske ser man lidt meget til den sørgende enke, der læser i kondolencebøger, sidder ved gravstenen, løber maraton for den afdøde mv. Det kunne muligvis være kortet lidt ned, på den anden side er det jo også en del af historien.

Links

Hvis du har tid, så brug 43 minutter på denne dokumentar! Line Geertsen fra DR Dokumentar kridter banen op her. Det er fremragende!