, , , ,

Diverse

Bekymring

Jeg ved det godt, jeg er verdens mest bekymrede menneske og alligevel har jeg skrevet sådan til min læge:

Kære Dorte. Nu må du altså ikke tro, jeg er hypokonder, men der er altså et eller andet galt. I lange perioder har jeg på det seneste som om, mundtørheden breder sig og bliver til “halstørhed”. Jeg ved, det lyder skørt, men det er som om, der sidder et eller andet i svælget, så jeg næsten ikke kan synke uden det gør ondt/føles meget ubehageligt. Når jeg vågner om morgenen er det som om, tungen er klistret fast til ganen. “Halstørheden” er dog ikke tilstede hele tiden.

Er det noget, vi skal tage notits af, eller hører det til den almindelige mundtørhed, så vi bare skal afvente de blodprøver, du tog?

Vh.
Hanne

Det er rigtig u-rart ikke at kunne synke. Min egen læge er sød og imødekommende. Jeg håber, hun vil tage det seriøst, for det er ikke rart ikke at kunne synke. Et eller andet er altså galt. Jeg vil ikke ligge systemet til last, men det er u-rart, og jeg er lidt bekymret.

Fortid

Af forskellige årsager kom jeg til at søge på gamle poster på min blog og fandt en kronik til Kristeligt Dagblad fra 2008. Den handler om mit selvmordsforsøg den 3. januar 2006 – datoen glemmer jeg aldrig. De godtog den ikke, men alligevel synes jeg selv, den er læseværdig.  Det er nu 11 år siden, og der er løbet meget vand i stranden siden da. Det allervigtigste er, at jeg har fået den rigtige diagnose, der har føltes som “at komme hjem”. I 11 år løb jeg rundt med diagnosen “tilbagevendende depressioner”, men det var først da et par overlæger på Psykiatrisk Center Hvidovre i 2014 tog fat – efter to indlæggelser med mani – at der skete noget. Så blev det til “Bipolar affektiv sindslidelse”. Det føltes som at komme hjem, og siden da har jeg følt mig velkommen i “systemet”.

Nutid

På grund af 27 fusioner/effektiviseringer skal man nu henvende sig i Glostrup, hvis man vil indlægges på Hvidovre. Jeg har fået fortalt, at bøvlet i Glostrup skyldes at “de ikke kender mig endnu”. Det er jo helt hysterisk – hvad så med dem, der henvender sig første gang? Skal de ikke også have en ordentlig behandling? Skal det være et kvalitetsstempel, at man har været der 10 gange før?

Nu foregår visitationen i Glostrup, og slipper man igennem deres nåleøje, kan man komme til Hvidovre. Hvidovre har kun ét åbent afsnit – 808, og det er selvfølgelig altid overbelagt. De har kun 13 pladser. Så derfor havner man nemt på et lukket afsnit, hvor de tager ens snørebånd og mobiloplader, så man ikke kan hænge sig i dem, sammen med mennesker, der sniffer rygeheroin og sidder inde for voldtægt mv. Det er ikke værdigt, når man bare har en psykisk sygdom i udbrud.

Hvis man får lov at blive/overnatte i Glostrup mhp. at komme videre til Hvidovre/808, så koster en opredning og efterfølgende grundig rengøring 3.700 kr. Læg hertil prisen for taxaen og for de dyrebare bekymringer.

Når jeg henvender mig i skadestuen i Glostrup, er jeg altid bange for at blive afvist. Samtidig er jeg klar over, at jeg kun henvender mig, når det er nødvendigt, fordi jeg kende min sygdom alt for godt. Jeg tilbringer altid mindst 3 – 4 timer i deres skadestue. Det er ikke i orden!

Distriktspsykiatrien kan indlægge en på det, der hedder “fasttrack”. Det går ud på, at de selv har gennemgået samtalen, udfyldt alle papirer mv., fordi de kender en, så det eneste i og for sig burde være, at man møder op i Glostrup og uden videre er berettiget til en seng – hvilket kan være det store ønske. Sådan er det bare ikke! I Glostrup starter man forfra med sygehistorie, symptomer, handlinger mv. De burde bare lægge mig i en seng, men jeg skal igennem det hele en gang til, hvilket inkluderer angsten for alligevel at blive sendt hjem. Der er altså noget galt!

Arbejde

Det fremgår af min kontrakt med Folkekirkens Nødhjælp, at vi skal evaluere ansættelsen i Second Hand Unit/Genbrug efter sjette måned. Kontrakten lyder på 31. december 2017. Det er jo lige om lidt. Jeg håber og beder til, at det vil medføre til en fastansættelse, fordi det vil kunne give mig den endelige ro.

Af og til er jeg fraværende, når jeg ikke kan overskue at stå ud af sengen og at tørre mig på ryggen efter badet. Men det er så den præmis, jeg er der på. Og jeg gør mit bedste. Det er min egen opfattelse, at det jeg leverer, når jeg er der, er absolut i orden. Det ville bare være så dejligt at få en tidsubestemt kontrakt, så jeg ikke skal tænke på, hvad jeg ellers skal gøre.

Den nye mellemleder er rigtig fin, og hun er et godt bytte. Jeg føler, hun anerkender, hvad jeg laver, og i den forbindelse føler jeg mig værdsat. Det er rigtig rart. Hun spørger ofte mig til råds, og det har jeg det rigtig fint med.

7 Svar
 1. Laila
  Laila siger:

  Kære Hanne

  Det var et fortællerkursus. Og det var med Brita Haugen. Det er længe siden, og med det du har været igennem – helt forståeligt du ikke husker det.

  Ja, det lyder ubehageligt for dig, med din mundtørhed. Jeg bliver faktisk i tvivl nu, hvor du beskriver det igen – om det er den rette vej med pebermynthedråber. Jeg skrev det som råd, fordi du næsten følte dig kvalt. Men hvis man – som du – er så tør i mundhulen, ja, så er det jo ikke så genialt med pebermynthedårber, som nærmest brænder. (Føles sådan).
  Det må du undskylde. At jeg kom på vildveje i min rådgivning.

  Jeg krydser fingrer for dig. Håber, din læge har et bedre råd.
  Jeg ønsker dig pøj-pøj med jobbet.

  Og på genskriv.

  Mange kærlige hilsner fra Laila

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Laila

   Britta Haugen var jeg ret betaget af – så meget kan jeg da huske – fordi hun har så meget karisma.

   OK – jeg undlader pebermyntedråberne 🙂 Jeg har fundet en øre-, næse-, halslæge med “kun” en måneds ventetid. Noget må der ske, for det er meget ubehageligt ikke at kunne synke maden. Min egen læge har fortalt, at blodprøverne for Sjøgrens syndrom gudskelov er negative. Jeg var lidt bekymret.

   Kh.
   Hanne

 2. Laila
  Laila siger:

  Kære Hanne

  Tak for din gode tilbagemelding. Det er godt at høre, du selv også har en tro på, at du får en fastansættelse. Og selvfølgelig forstår jeg dig, mht. at ville ha´ sådan en på skrift, før du kan tro på det. Sådan ville jeg også have det. Og sådan tænker jeg, de allerfleste mennesker ville have det. Det er helt forståeligt.

  Jeg forstår også godt, hvis du har svært ved at tage mine ord ind, omkring at være uundværlig – fordi du har kæmpet så meget i dit liv. Jeg tror, det er svært at fange sådan nogle dybe følelser fra virkeligheden og at trøste – med ord. Jeg skrev, hvad jeg følte – ret ud. Og også ud fra min spirituelle livsoplevelse. Jeg tænker det om alle mennesker på jorden. Og med dig har jeg noget særligt at have det i. For jeg lærte dig jo at kende på højskole. På et ugekursus. Så skønt et menneske, du er! Vidunderlig! Og det var jeg ikke ene om at mene.
  Vær ikke så hård ved dig selv. Jeg forstår, det kan være svært, ikke at være det, når man – og du – har en svær baggrund. Men jeg håber, du prøver. Og endelig: Jeg håber ikke, du føler det som et krav og en kamp. Jeg vil blot sende dig kærlig – og ærlig – energi.

  Og ja, det er ubegribeligt, der ikke er forsket mere i mundtørhed. Jeg forstår, du ikke vil rykke på din medicin – hvor kan det tage lang tid at regulere og skabe usikkerhed. Jeg forstår dig.
  Jeg har et råd mere, omend det er alternativt, og du ikke er til det. Det er pebermyntheolie, og jeg tænker, det bliver brugt indenfor konventionelle behandlingsformer også. Min far var professionel sportsmand førhen og brugte det til sine muskler – og han var egentlig heller ikke til alternativ behandling, ellers.

  Jeg har selv brugt det, i forbindelse med at tage en halsbetændelse i opløbet. Og jeg tog en dråbe på tungen, inden søvn. Eller hvis jeg stod op om natten og havde ondt i halsen.
  Det er ekstremt stærkt, og jeg kan love dig for, du vil føle gennemgang af alt. Hvis du får lyst til at prøve det.

  Jeg tror ikke, man skal tage meget mere end en dråbe pr døgn – måske. Tænker, det kan være hårdt ved maven? Det vil selvfølgelig være en god idé at forhøre sig mere om produktet, hvis du en dag får lyst til at prøve det og vil tage det over længere tid. Jeg tog det kun i 3 dage, så det var en anden situation.

  Jeg håber, du bare lader mit råd flyve bort med vinden, hvis ikke du kan bruge det.

  Og til slut: Mine kærligste hilsner sender jeg din vej.

  Fra Laila

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Laila

   Du skal have mange, mange tak for dit indlæg. Jeg skal afsted på arbejde inden så længe, så jeg sender først et rigtigt svar i eftermiddag.

   Kh.
   Hanne

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Laila

   Hvor er jeg altså ærgerlig over, at jeg ikke kan huske dig fra højskolen (det må have været Vestjyllands Højskole?). Vi har vist “talt” om det tidligere her på siden? Hvad hed kurset? Var det det med Britta Haugen?

   Ja jeg ser meget frem til at vide, om jeg er købt eller solgt i FKN. Jeg prøver i hvert fald at gøre mig uundværlig.

   Tak for alle dine søde ord! Det føles ikke som krav, og jeg glæder mig over det.

   Tjah det kan da helt bestemt godt være, jeg skal prøve pebermynteolien, for i dag har det da været helt sindssygt med mundtørheden; jeg kunne faktisk ikke få noget – ganske vist lidt tørt – kød ned gennem svælget. Det er rigtig ubehageligt, og man ser frem til at blive kvalt, men så galt gik det da heldigvis ikke. Jeg ser meget frem til svar på blodprøverne, for lige nu forværres det hele tiden.

   Også alle mine bedste hilsner til dig.

   Kh.
   Hanne

 3. Laila
  Laila siger:

  Jeg krydser fingrer for dig, kære Hanne, mht. jobbet.
  Jeg kan inderligt godt forstå, du har brug for den ro, der ligger i en fastansættelse.
  Du kæmper flot.
  Og jeg tænker, med dit vid og væsen er du en uvurderlig arbejdskraft.

  Jeg læste dit brev, i linket oppeover, og det gør mig ondt for dig, du har haft det sådan. Livet VILLE, at du skulle blive her på jorden endnu. Det er smukt. Og det er smukt, hvordan din kollega hjalp dig tilbage igen.
  Vid, at du er uundværlig, bare fordi du er dig, og bare fordi du er til!

  Omkring dit brev til din læge: Mundtørhed er slemt. Og jeg tænker – vel særlig om natten, efter en nats søvn? – Så det er da helt berettiget og naturligt, du spørger din læge. Jeg studsede lidt over, at du skriver: Er det noget, vi skal tage notits af?
  For jeg kan godt forstå, du selv tager det alvorligt. Men – helt uden at jeg har lægefaglig viden om mundtørhed – så tror jeg ikke, du behøver være bekymret. Jeg kan forestille den ´bare´ bliver større – og uudholdelig – om natten.
  Jeg har arbejdet indenfor psykiatri i ret mange år, og har oplevet patienter, som led af særdeles svær mundtørhed pga. medicin – bivirkninger. Og det er ikke sjovt. Desværre; de midler, der blev givet for det dengang – hos os – er nær de samme, som du har nævnt, og som man kan købe i håndkøb.
  Jeg håber, du finder en vej ud af det. Måske er der et konventionelt alternativ til den medicin, du får bivirkninger af? Eller har du prøvet på det alternative marked – at søge efter et middel mod mundtørhed? De produkter skal selvfølgelig altid samstemmes med din øvrige medicin. Men det ved du. Tænker jeg.

  God vind med det hele, kære Hanne.

  Kærlig hilsen fra Laila

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Laila

   Mange tak for din utrolig søde besked.

   Ja jeg håber virkelig på en fastansættelse, og tror sådan set på det, men samtidig vil jeg gerne have det på skrift, før jeg rigtig tør tro på det. Jeg er af natur skeptisk samt verdens mest bekymrede menneske 🙂 , og det er ikke sådan lige til at ændre på.

   Det der “uundværlig” er sødt sagt/skrevet, men det vækker bare ikke så meget genklang. Mit liv har været lidt for meget “op ad bakke” til at kunne tage den slags rigtigt ind.

   Det med at “tage notits af” hænger sammen med, at jeg tænker, at det bare er en naturlig udløber af mundtørhed, at det breder sig til halsen, og hvis det er rigtigt, så skal vi jo bare vente på prøvesvarene, der snart må være på trapperne, da de blev taget tirsdag den 9. maj. Jeg synes, det er lidt længe at vente.

   Jeg har spurgt i DPC om de kendte noget til mundtørhed, men det gjorde de ikke. Det begriber jeg ganske enkelt ikke. Samtidig skal der på ingen måde pilles ved min medicin, nu hvor vi endelig har fundet et naturligt leje efter 2½ år. Det tør jeg ikke, og det har jeg også sagt til min egen læge,der heldigvis svarede, at det havde hun slet ikke forstand på. Det svar kan jeg godt lide. Jeg tør heller ikke begynde at lede efter noget alternativt til det, jeg allerede gør mod mundtørheden. jeg er – ærligt sagt – ikke så meget for det alternative.

   Kærlig hilsen
   Hanne

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.