,

Diverse

Sjov med Excel

Jeg kan rigtig godt lide Excel, der er et regneark og en skarp kniv til fx at analysere store mængder af data. Makroer kan jeg ikke finde ud af; dem overlader jeg til Eric.

Men Excel kan ikke udelukkende analysere tal, lægge sammen og trække fra og den slags. Programmet kan også behandle tekst-bidder.

På arbejdet er der p.t. en nogenlunde syg opgave: Kopier nogle adresser, postnummer og by til Excel. Det er jo ikke noget problem. Det sjove er, at ren kopiering giver fx Nørrregade 15, 1165 København K. “1165 København K” står i samme celle, og det må de ikke, idet min kortplotter så ikke kan behandle informationerne. Derfor havde jeg lidt “nørdet” sjov med Excel:

Funktionen “Data til tekst” kan skille det ad, så der kommer til at stå “1165” i en celle, “København” i en anden celle” og slutteligt “K” i den sidste celle. København og K skal imidlertid stå i samme celle.

Det klarer man med funktionen “Sammenkædning”. Når man gør det, er resultatet “KøbenhavnK”, dvs. at der mangler et mellemrum, for at det ser ordentligt ud og formentlig også her af hensyn til kortplotteren. Det klares sådan: =SAMMENKÆDNING(C6; ” “;D6). Det er de to citationstegn med et mellemrum imellem, der giver “København K”. Hvor er det egentlig simpelt og logisk.

Når jeg skal lave den slags, foretrækker jeg at bruge lidt tid herhjemme, da jeg bedre kan koncentrere mig om at lære nyt stof her, hvor der ikke er støj eller afbrydelser.

Tandlægen

Jeg var ovre på den anden side af gaden i forgårs – og der bor tandlægen. Det var en seance på tre timer. Forestil dig at have åbent gab i tre timer. Jeg er stadig øm.

En af de typer bedøvelse, han brugte, var vist mest beregnet til en hest. Det var ikke den slags ude i kinden men direkte ned i “bunden af munden”, eller hvad det nu hedder. Hold da op hvor det gjorde ondt. Jeg frygter allerede for den dag, han skal tage fat på overkæberne, for der skal jeg vel gennem det igen.

Guides

Arbejdet med de mange guides til “Support PC og andet” har ligget lidt stille, alt imens min PC var hos doktoren for at få re-installeret Windows 10 og i de dage, jeg installerede programmer forfra. Så skønt med en ny installation af Windows.

Nu resterer der kun guides, hvor jeg ikke kender programmet på forhånd, og så tager det naturligvis længere tid. Men det er lærerigt.

God søndag til dig!

 

6 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Det var en fin løsning, du fandt med funktionerne. Det ville faktisk være lidt bøvlet med en makro, men selvfølgelig muligt.

  Det er godt at få ordnet bisserne – bagefter!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Det glæder mig, at du kan lide min løsning. Det er muligvis ikke det mest elegante, men det virker.

   Jeg har faktisk tænkt mig at sætte mig ned og lære mig selv lidt om makroer. Jeg tror, FKN har nogle opgaver, der kunne effektiviseres vha. makroer. Kan/vil du ganske kort sige, hvad der efter din erfaring er “makroegnet”?

   Jeg drømmer om den dag, bisserne er i orden igen.

   • Eric
    Eric siger:

    Det kan svare sig at lave makroer, hvis det er opgaver, der skal laves igen og igen, og hvor man kan beskrive præcist, hvad opgaven går ud på. Makroer er gode til at jonglere med store datamængder, præcist og ikke mindst i en fart. Desuden er de gode til at jonglere med data, hvor fx udtrækket skal være underlagt de og de betingelser.

    Det var den meget korte version 🙂

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Eric

     Hrm.. det lyder som et felt, hvor man skal tænke på spin off? – altså kan det betale sig?

     Konkret går min opgave ud på at – postnummer for postnummer – finde nogle adresser, byer, telefonnumre bare kopieret ind i Excels kolonner fra venstre mod højre i en uendelighed. Jeg ønsker bare, at jeg kunne gøre det smartere evt. med Pivottabeller, som jeg kender ret godt. Det er jo uholdbart, at kopiere ind fra venstre mod højre… Må jeg skrive en mail til dig om det, så jeg ikke afslører “forretningshemmeligheder” her.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Du må også have en god uge!

   Ja det bliver mindre ømt for hver dag, der går. Lige i starten føltes det som om, den midlertidige krone i venstre side var “for høj”, men det er heldigvis gået over.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.