Distriktspsykiatrien

Fredag den 25. juli havde jeg min første aftale hos distriktspsykiatrien, og jeg mødte op med åbent sind og og var lidt spændt. Da jeg en halv time senere gik derfra, var jeg skuffet:

 • Min kontaktperson er ergoterapeut. Så vidt jeg ved, har jeg ikke brug for hverken hjælpemidler eller behov for at lære at hækle, og det er i min verden, hvad en ergoterapeut kan. Hvis jeg selv skal vurdere, hvad jeg har behov for, er det nærmere en socialrådgiver.
 • Hun var ikke forberedt, havde kun skimmet en lille smule af min journal. Det vil sige, at jeg skulle starte med at fortælle fra Adam og Eva,
 • men jeg kunne ikke nå at fortælle historien, da der kun var en ½ time til rådighed i alt.
 • Næste gang den 4. august vil der – så vidt jeg forstod – medvirke en læge, så de kan planlægge, hvor langt mit forløb skal være. Jamen jeg er jo lige begyndt!
 • Hun var “lommepsykolog”: Jeg fortalte hende fx om mit abnorme søvnbehov, som gør at jeg ikke kan komme op til vækkeuret med mindre jeg har en aftale, der skal overholdes. Det fik hende til at konkludere, at jeg ikke kan overholde aftaler med mig selv, og spørge, om jeg havde oplevet det andre gange i mit liv. Jeg sover abnormt meget, fordi jeg har en depression og ikke af andre årsager!

Hvis forløbet i distriktspsykiatrien ikke bliver bedre, vil jeg bede om en anden kontaktperson og i hvert fald er det op ad bakke for dem nu. De må vise, hvad de kan, og de må kunne gøre det bedre. Det er tusind gange bedre at gå hos Kristine ned i Lænken, hun er grundig, empatisk og tager sig den tid, der skal til. Det skal selvfølgelig siges, at hun nu har kendt mig i mange år, så hun kender historien, så på den måde er hun foran på points.

Nu bliver der ekstra meget behov for et netværksmøde i september, hvor alle instanser sætter sig sammen med mig og aftaler, hvem der gør hvad. Jeg håber, kommunen vil være interesseret i at deltage i et sådant møde.

14 Svar
 1. Pia
  Pia siger:

  Desværre er det bare endnu et kedeligt eksempel på, at man virkelig skal kæmpe med systemet, hvis man skal have en chance for at blive hjulpet igennem.
  Håber der er lidt lyspunkter at spore i overmorgen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Undskyld mit sene svar, men jeg havde overset den mail, som WP sender, når der er nye kommentarer.

   Det gik faktisk meget bedre i dag, fordi jeg selv var meget bedre forberedt, så jeg nåede at sige alt det jeg gerne ville sige; jeg fik også korrigeret emnerne ang. at skrive tekster og stå op til tiden. Jeg fortalte hende, at det kunne jeg sagtens før min sygdom. Så måske er der håb forude.

 2. Donald
  Donald siger:

  Godt godt – vi må høre hvordan det går. Jeg havde gættet at du ikke lige står med en sprudlende humoristisk sans, og jeg forstår det godt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Depression eller ej så har jeg aldrig rigtig haft nogen humor, men jeg har vænnet mig til at leve uden 🙂

 3. Donald
  Donald siger:

  Man må da blive bekymret nu – det lyder som om psykiatrien mangler mandskab. Jeg ved ikke hvordan du kan forsvare dig mod “du skal bare tage dig sammen” – holdningen, som tydeligvis ligger i ergoterapeutens holdninger. Det nytter ikke at skælde ud. Man kan heller ikke belære vedkommende om at en psykiatrisk diagnose. Måske er det alligevel en god idé at øve sig i at læse op af journalen.

  Erics kommentar er ironisk, – det har du nok gættet.

  Pas især på når du tænker “det kan ikke være meningen”. Det gælder kun i en perfekt verden, og det psykiatriske system er ikke perfekt og har tabt mange patienter. Det er umuligt for en patient eller klient at rette på myndighedsrepræsentanter undtagen hvis man er i stand til at gøre det på en stille, velformuleret og velargumenteret måde. Og så er det endda svært!

  Bodils kommentar er en god bekræftelse, men jeg kan ikke se nogen løsning ud fra det. Det er derfor jeg anbefaler at gå ind i argumentationen og finde, notere, afprøve de ting, du vil sige.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Der er bestemt grund til bekymring, og jeg tror også, at der mangler ressourcer i DPC. Jeg havde egl. ikke tænkt på, at svaret kunne dække over “du må bare tage dig sammen”, men du har nok ret. Jeg tror, jeg skal have læst op på journalen til næste gang, så jeg kan klæde min ergoterapeut lidt bedre på.

   Jeg er ikke så god til humor, så jeg havde ikke set, at Erics kommentar var ironi, men nu du siger det, kan jeg godt se det.

   Jeg føler mig lidt lost mod systemet.

 4. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Øv! Desværre kan jeg ikke påstå, at jeg er overrasket. Jeg håber virkelig, du har ressourcer (egne eller nogen, du kan trække på) til at få banket din sag gennem systemet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Tak for din kommentar.
   Nej DPC har vel ikke for ingenting et dårligt ry…

   Jeg har heldigvis min gode terapeut i Lænken, som formentlig kan hjælpe mig. Det er altså bare ikke rimeligt, at det skal være sådan.

 5. Bodil
  Bodil siger:

  Hej Hanne
  Jeg forstår inderligt godt din frustration over det, du her har oplevet, og ærlig talt det er langt fra godt nok.
  Jeg kan tilslutte mig opfordringen til, at du opsøger egen læge og beder om en henvisning til psykiater, men her skal du væbne dig med tålmodighed, der er lang ventetid. Men det er tilladt at surfe, for der gælder jo også her som ved somatisk sygdom, at du har krav på behandlingsgaranti.
  Som politiker er jeg hamrende frustreret over, at du bliver mødt med så uprofessionelt en tilgang, det var lige det, jeg frygtede ville ske, da der blev nedlagt psykiatriske sengepladser til fordel for distriktspsykiatrien.
  Pøj – pøj med det hele. Jeg tænker, at det er umådelig sundt, at du lufter dine oplevelser her, og får det hele vendt med folk, du kender og har tillid til.
  Knus herfra. Mvh.Bodil.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Hej Bodil

   Jeg havde godt hørt, at der var mange klager over DPC, men jeg er et positivt menneske, der altid går til det nye med åbent sind, og som tænker, at jeg kan påvirke tingene med min positive tilgang. Jeg har som sagt haft et meget positivt forløb i Psykiatrisk Center Hvidovre, og også Akutteamet var en positiv oplevelse. DPC er indtil videre bestemt ikke godt nok til mig. Jeg bliver mødt, som om jeg ingen ressourcer har; men det har jeg, jeg synes bare ikke, det er mig, der skal komme med løsningerne.

   Jeg vil drøfte mulighederne igennem med Kristine fra Lænken, og se, hvad hun kan gøre for mig. Jeg kan godt se, at den rette vej måske er at finde en ny privat psykiater. Kristine plejer at have nogle brugbare tips og tricks. Jeg har som nævnt ikke haft involveret min egen læge (for mange kokke fordærver maden), men det vil jeg nok gøre, for min læge er helt i orden og meget hjælpsom.

 6. Eric
  Eric siger:

  Din skuffelse er forståelig, men måske er det ikke så overraskende. Der er fx talrige eksempler på, at kommunalt personale ved meget mere om folks sygdom og arbejdsduelighed end læger, når det gælder tilkendelse af førtidspension o.l.

  Dit indlæg slutter lidt pludseligt – noget er ikke kommet med.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Tak for din kommentar. Jeg er altså ikke rigtig tryg ved det psykiatriske system længere – eller det vil sige, jeg har hidtil syntes, at jeg fik en meget fin behandling på Hvidovre Psykiatriske Center, så det er bare det distriktspsykiatriske system, jeg ikke er tryg ved. Jeg synes altså ikke, det kan være sandt, at jeg selv skal læse journalen op for dem.

   Du har ret – der mangler lidt. Det sætter jeg lige på.

 7. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det lyder godt nok ikke for smart. Kan din læge ikke henvise til en relevant professionel? Jeg mener at huske, at du faktisk har en psykiater (det har jeg også selv), kan vedkommende ikke komme på banen? Det er godt, at du har din kontakt i Lænken, kan hun ikke skubbe til nogen eller noget, der kan hjælpe? Jeg kan godt forstå, at du er skuffet. Det ville jeg bestemt også være. Det er lidt a la den gang, jeg søgte om genoptræning, og kommunen ville sende én ud for at se, hvordan jeg klarede opvasken.
  Visse dele af det system, der er skabt for at hjælpe os, lever ikke rigtig op til opgaven. Jeg har så erfaret, at hvis man bliver ved med at puffe og måske varierer teknikken lidt fra gang til gang, så kan der vise sig at være hul igennem til relevant hjælp. Men jeg kender til depression og ved godt, at det er svært at samle den fornødne energi. Men hold ud, bliv ved!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg ved ikke om min læge kan gøre noget, for hende har jeg slet ikke haft kontakt med i det aktuelle forløb. I det hele taget har jeg haft inddraget min egen læge meget lidt i det psykiatrisk forløb, da hun selv siger – hvilket hun jo har ret i – at det ikke er hendes kernekompetence. Jeg har ganske rigtigt haft en psykiater gennem otte år, men har droppet ham nu, da han er fuldstændig umulig at få fat på. Jeg har bedt distriktspsykiatrien (DPC) hente journaler derfra, og det ville de se, om de kunne få en sekretær til at gøre! Hrmpff – det skal bare ske!

   Jeg vil spørge Kristine i Lænken om hun kan hjælpe på en eller anden måde – og hun er slet ikke ueffen, så det kan være, hun kan trække i nogle tråde. Måske kan hun endda indhente de journaler. Det er vigtigt for mig, at de journaler bliver hentet, da der overfor kommunen skal dokumetenteres, at jeg har haft mange depressioner.

   Jeg har ikke rigtig kræfterne til at skubbe og puffe lige nu, måske kommer de igen. Jeg sætter min lid til Kristine.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.