Distriktspsykiatrien

Jeg var i Distriktspsykiatrien (DPC) for 2. gang i mandags den 4. august, og jeg skylder at sige, at det gik meget bedre end 1. gang, men jeg var også meget bedre forberedt på, hvad jeg ville sige, jeg fik korrigeret misforståelserne fra 1. gang, og jeg vidste nu, at der kun var en halv time til rådighed. Det kan kaldes forventningsafstemning.

Jeg sagde til hende, at jeg ville være rigtig rigtig glad, hvis hun ville læse min journal. Hun svarede, at det havde hun nok ikke tid til! De må godt nok være hårdt pressede på ressourcer – det er da vigtigt at kende patienternes journal, hvis man skal planlægge den rette behandling, men sådan ser bevillingsgiverne måske ikke på det?

Næste samtale vil blive med en læge, og det er fint. Jeg har fået lavet en liste med alle mine symptomer beskrevet i relation til mit normale funktionsniveau. Hvis jeg bare går rundt og tager én dag ad gangen, går det sådan set meget godt, men jeg bliver nødt til at beskrive mig selv i forhold til normalen, og hvis jeg gør det, har jeg ganske mange symptomer. Jeg håber meget, det bliver bedre med tiden. Der er to ting, der plager mig meget og det er 1) Jeg kan ikke huske nogen ting og er nødt til at skrive alting ned 2) jeg kan ikke skrive større tekster eller uddrage essenser fra andre tekster, og det har jeg meget brug for at kunne i projektet med kriminalhistorie.dk. Jeg håber virkelig, disse færdigheder kommer igen med tiden, for det er bestemt ikke rart at have en hukommelse som en si. Jeg har læst mig til, at det er normale symptomer, og det er selvfølgelig rart at vide, men jeg synes, det er temmelig ubehageligt.

17 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Donald

  Jeg ved ikke rigtig noget om transaktionsanalyse, så der bliver jeg dig svar skyldig 🙂

  Tjah det kan godt være, at den aktuelle højredrejning er en reaktion på noget andet, og at murens fald spiller ind. Så langt tænker jeg nu ikke, jeg synes bare, der skal være plads til alle patienter, også dem der ikke selv har ressourcer til at “råbe op”. Ikke fordi jeg siger, at jeg selv råber op, men nogen kunne måske have lyst til at gøre det, og jeg forstår dem ved Gud godt.

 2. Donald
  Donald siger:

  Sådan som jeg husker det taler du altid pænt – men jeg har måske selv et problem, når jeg skal forsvare mig overfor falske anklager. Jeg har virkelig fået nogle skrammer og det er selvfølgelig derfor jeg nævner at man skal være opmærksom på de “lag” i samtalen. Måske er det det, som nogen kalder “transaktions-analyse”, jeg er ikke sikker.
  Jeg kan ikke forstå hvordan det er sket at hele Danmark er drejet så meget til højre, men jeg gætter at det har noget at gøre med at “venstredrejningen” fra ca. 50-80 blev lagt for had ved Murens Fald. En enøjet konstatering af at de kommunistiske styrer faldt sammen blev formentlig misbrugt til at mistænkeliggøre alt, hvad der blot lignede solidarisk samfundssind. Der er heldigvis modbevægelser, men de er ret spredte. Og når selv de danske socialdemokrater er splittede på dette emne, så går det jo helt galt.

  Det minder mig om at jeg har set en del afnit af Oliver Stone’s “Untold History” og det er en god modvægt til højredrejningen.

 3. Donald
  Donald siger:

  Jeg føler som Jørgen at dette er forstemmende, men men men! Hvis man vil vide, hvad der foregår, så kan man se i artikler og forskning, at de sidste 20-25 år efter Murens Fald har betydet en højredrejning og mistænkeliggørelse af velfærden.

  Denne mistænkeliggørelse fandtes allerede dengang jeg var barn, jeg husker en dygtig og meget rar lærer, som mente at man ikke skulle have indført folkepension – og nu forbedre sociale ydelser osv., det ville blive et skråplan, en sovepude osv.osv.

  Men han havde også fat i andre ting og begyndte selvfølgelig ikke at skælde ud på mig blot fordi jeg mente at det måske ikke var en velfærdsstat vi levede i …

  For ikke at blive udnævnt til brokkehovede og modvillig, ikke samarbejdende, skal man nok passe virkelig på hvad man siger og gør. Det vigtigste er nok at man taler venligt hele tiden. Det kan være svært nok!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Du kan tro, at jeg hele tiden taler pænt og ikke brokkende, fx sagde jeg bare til hende, at jeg ville være rigtig glad, hvis hun ville læse mn journal. Det kan vist ikke gøre pænere.

   Jeg synes ikke længere, at vi er en velfærdsstat – i hvert fald ikke på sundhedsområdet, som jeg nu oplever det.

 4. Jørgen
  Jørgen siger:

  Dette og forrige indlæg er forstemmende læsning. Hvad bilder man sig ind ikke at sætte tid af til at læse journalen når man er kontaktperson?
  Jeg synes det må være rimeligt at vide hvad arbejdstiden bruges til (arbejdstiden er den tid man får løn for at udføre sit arbejde).
  Hvor mange patienter ses om ugen a ½ time?
  Hvor meget tid til forberedelse er sat af pr. patientkonfrontation?
  Hvor meget tid er sat af til journalskrivning efterfølgende?
  (Hvad skal man med journalen, hvis ingen senere læser den? Jo, selvfølgelig, det er vigtigt at have dokumenteret indsatsen, hvis nogen skulle besvære sig).
  Hvor lang tid er der sat af til konferencer og andet?
  Mon det er dette politikerne tænker på når de stedse tale om “mere velfærd”?

  Trist at de kognitive funktioner er dekompenserede. Jeg håber for dig at det er forbigående.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Tak for dit indlæg. Systemet er grotesk! Sikke gode spørgsmål du stiller, så langt havde jeg såmænd slet ikke tænkt. De bevilgende myndigheder har i hvert fald ikke tænkt så langt, for så ville der være tid til alt det du nævner. Ergoterapeuten har sikkert ret, når hun siger, at det har hun ikke tid til, men hvad stiller man så op som patient? Jeg kan ikke se anden mulighed end at holde mig orienteret på sundhed.dk. Der blev nedlagt rigtig mange psykiatriske sengepladser, da man i sin tid “opfandt” distriktspsykiatrien”, det var selvfølgelig en spareøvelse, og det kunne MÅSKE være ok, hvis der havde fulgt penge med, men det gjorde der ikke. Jeg er lidt spændt på hvad det næste er, jeg skal opleve i det system!

 5. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Jeg giver dig fuldstændig ret: det er uanstændigt, og jeg undrer mig inderligt over, at det kan få lov at foregå. Du var heldig med lægen på Hvidovre 🙂 Det eneste, man kan gøre som patient, er at læse op på sagen på sundhed.dk og så få alt det vigtige skrevet ned, så man selv kan sige det til behandleren. Grotesk!

 6. Eric
  Eric siger:

  For mig lyder det som total fallit, at man ikke har tid til at læse journalen. Hvad pokker skal man så mødes for? Det er seriøst useriøst.
  Hvis de ansatte ikke har tid, har jeg ondt af dem, og patienterne det går ud over. Hvis man har en ansvarlig tilgang til sit arbejde, må det være ret frustrerende, at man reelt ikke kan passe det.
  De bedste ønsker til dig herfra.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du har helt ret Eric – men hvad kan jeg som patient gøre? Jeg kan være skarp på, hvad jeg huske at nå at præsentere på den tid, der er til rådighed, og så kan jeg prise mig lykkelig over, at jeg har en virkelig kompetent terapeut i Lænken. Hun tager ansvar og er til stede, når jeg kommer hos hende, og hun hjælper mig med at agere i systemet, selvom det er lidt paradoksalt, at man er nødt til at have hjælp til det. Hvad pokker gør alle de, der ikke har en terapeut i Lænken? Jeg har også en god ven, der er jurist, som jeg kan trække på, hvis det går helt galt. Efterhånden kan jeg også en del selv, men jeg kan ikke gennemskue det psykiatrisk system eller den sociale lovgivning, og det synes jeg heller ikke er min rolle som patient. Jeg synes, DPC spiller fallit!

 7. Pia
  Pia siger:

  I forrige indlæg læste jeg dit svar til mig, om at det heldigvis var gået bedre end forventet. Desværre kommer det heller ikke bag på mig, at systemet fungerer så dårligt, og at man skal være meget stærk og have masser af ressourcer for at kæmpe sig igennem mange af de danske systemer. Jeg håber du møder nogle kompetente mennesker i systemet, der har vilje og magt til at få dig videre.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Det er klart gået bedre end forventet – men nu forventede jeg jo heller ikke noget 🙂

   Jeg synes, DPC spiller fallit, når de end ikke har tid til at læse journalen! Prøv at tænke på, hvor mange psykiatriske sengepladser, der blev nedlagt, da man satte DPC i drift – tænk på alle de mennesker, der ikke har en Kristine i Lænken, familiemedlemmer eller andre, der kan bistå, hvad skal de gøre? Efterhånden fungerer min hjerne bedre og bedre, og jeg kan begynde at tage teten selv, jeg har en uddannelse, jeg har ressourcer osv., men hvad gør de, der ikke har det? Det kan Danmark simpelthen ikke være bekendt. Jeg er meget forarget.

 8. Inge
  Inge siger:

  Underligt system, at der ikke er tid til at læse en journal, og specielt når patienten beder om det..
  Godt at dette møde var bedre end det første.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Ja det er virkelig mærkeligt, og jeg forstår det slet ikke. På den måde kan man sige, at DPC spiller lidt fallit.

   Jeg er rigtig glad for, at det denne gang gik bedre, ellers tror jeg nok, jeg havde droppet dem.

 9. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Lige præcis: Tænk, hvis du nu ikke selv kunne finde overskuddet. Man ville jo gerne tro, at sundhedsvæsenet også kan tage vare på os, når vi ikke selv har overskud til at styre begivenhederne i den rigtige rigtige retning. Men den tro kan det blive svært at opretholde.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Du kan tro, jeg tænker meget på de mennesker, der ikke selv har overskuddet, hvad skal de gøre? Jeg kan en del selv efterhånden, og jeg har gode mennesker omkring mig, men tænk hvis det ikke var sådan?

 10. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Hanne, nu er normalitet en stærkt overvurderet størrelse, men jeg kan da godt forstå, at du er frustreret over at opleve manglende hukommelse og koncentration. Godt, at der er en læge med næste gang, og godt at du nu har en bedre oplevelse af, at distriktspsykiatrien kan hjælpe dig. Jeg synes nu ikke, det lyder videre betryggende, at de ikke har tid til at læse din journal, og med 30 minutters sessioner kan det jo tage sin tid, hvis man selv skal fortælle alting tilbage til Adam og Eva. Men det svarer meget godt til min egen oplevelse: Ethvert lægeskift, lige meget om det nu er til psyken eller fysikken, medfører at viden, erfaring og kundskab går tabt. Der er kun en til at rette op på skaden, og det er patienten. Det bedste for patienten er et ubrudt forløb, men det er de færreste forundt. Nej, nu stopper jeg, for det er ikke opmuntrende læsning, jeg her producerer.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg har såmænd flere symptomer end de to, jeg ville bare ikke belemre mine læsere med dem alle, men jeg har lavet en liste, så jeg husker at fortælle lægen det hele, når jeg nu har en hukommelse som en si..

   Du har fuldstændig ret i, at det bliver op til patienten at nævne de relevante emner, når DPC ikke har tid til at læse journaler – jeg synes ærlig talt, at det er grotesk. Heldigvis kan jeg jo gå ind på sundhed.dk og finde dokumenterne og læse op på det der, men det kan jeg jo kun, fordi jeg nu har det lidt bedre, tænk hvis jeg ikke havde overskuddet til at gøre det?

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.