DIS-Danmarks bestyrelse

Jeg vil prøve at stille op til DIS-Danmarks bestyrelse på generalforsamlingen i Århus den 21 ds. Min lille valgtale vil tage udgangspunkt i følgende:

1. Vi er en forening med godt og vel 4.000 medlemmer og vi har indtægter på godt og vel 1 mill. kr. Men hvad får vi for pengene? og får vi nok? Jeg ved, vi får et enormt flot blad, der er professionelt og gennemarbejdet, og foreningen har hjemmesiden for slægtsforskere med interesser i Danmark. Men spørgsmålet er, om vi kunne få mere ud af de ressourcer, vi har til rådighed? Var der processer, der kunne optimeres, opgaver der kunne effektiviseres, løses billigere, så vi kunne få et endnu bedre DIS-Danmark? Det vil jeg gerne være med til at kigge på.

2. Det koster penge at drive en forening og en hjemmeside. VI har ikke andre indtægtskilder end medlemskontingentet. Derfor: Hver gang foreningen bruger 200 kr. har den brugt ét medlems årskontingent, og det er fint nok, men hvis vi vil lave endnu flere ting, lave en endnu bedre hjemmeside, markere os yderligere på den internationale scene osv. osv. må vi simpelthen have nogle flere indtægter. Og hvordan kunne vi så få det? Efter min opfattelse er det helt oplagt, at skriveadgang i Forum, skal forbeholdes de mennesker, der ofrer en halv pakke smøger (200/12 = 16 2/3 kr. pr. måned) på at være med til at afholde foreningens omkostninger. Der skal da være et incitament til at melde sig ind! Ellers kan jeg da godt forstå de, der måske siger: Hvorfor skulle jeg melde mig ind – jeg kan alligevel få det hele uden at deltage i finansieringen? Bladet, det kan jeg vel se på biblioteket” Min holdning er altså et stort stærkt DIS-Danmark for medlemmerne, altså for de der er så solidariske, at de er “med til at betale gildet” så at sige.

I en meget lang tråd i DIS-Forum har vi siden den 1. april diskuteret emnet. Et af de argumenter, der har været imod at reservere skriveadgangen for de der forstår, at vil man nyde må man også yde, har været, at det var synd for vores venner i udlandet, fordi det koster en bondegård at sende de 200 kr. Jeg kan ikke forstå, man ikke bare vælger den oplagte løsning: DIS-Danmark opretter en konto hos Paypal. Så koster en transaktion stort set ingenting, og eneste forudsætning for at oprette en konto hos Paypal er, at man har en e-mail-adresse.

3. Jeg vil arbejde for en synlig bestyrelse. Som almindeligt medlem ved jeg godt, at bestyrelsen flittigt arbejder med mange ting, men jeg kunne bare godt tænke mig at vide, hvad det er, den arbejder med. Vejen til at udbrede kendskabet til det store ulønnede arbejde, bestyrelsens medlemmer udfører kan være at lave et ugentligt weblog på DIS-Danmarks hjemmeside, hvor bestyrelsen på skift skriver, hvilke aktiviteter de har arbejdet med, siden det sidst var deres tur til at blogge. Jeg synes det er lidt sigende, at den første helt konkrete udmelding vi fik umiddelbart efter et bestyrelsesmøde, viste sig at være en aprilsnar! Det har medført en enormt god og vigtig debat – men alligevel…

4. Endelig: Mit hjerte brænder for lokalarkiverne! De rummer så ufattelig meget materiale, vi skal bruge, når vi har fundet slægten, og bare lige mangler at “gøre den levende”. Jeg vil derfor have fokus på, hvordan DIS-Danmark kan hjælp og støtte og indgå i samarbejde med lokalarkiverne. Kunne vi stille nogle ressourcer til rådighed, som hjalp det enkelte lille lokalarkiv til større synlighed på nettet (for det er jo der, vi starter vores søgning). I Vanløse, hvor jeg bor, har vi et lille bitte lokalarkiv med måske 10 m 2 plads, spækket fra gulv til loft. Arkivet er bemandet to timer hver fredag. Tænk hvis vi habile brugere af IT kunne hjælpe den type af arkiver til at få deres registraturer på nettet! Lokalarkiverne ville få flere besøgende, og vi DIS-medlemmer ville lettere kunne “gøre slægten levende”.

Jeg er helt med på, at mine synspunkter angående “DIS-Danmark for medlemmerne” er kontroversielle, og skulle jeg af den grund ikke blive valgt, er det bare helt OK – så vil jeg nemlig gøre noget mere ud af Dansk KirkegårdsIndex og min egen slægt.

Herudover er det sommer, den 13. april – det er for vildt! Her er lidt fra min prægtige altan.

Venlig hilsen
Stegemüller

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *