, , ,

Dictus igen

Jeg kæmper med Dictus!

Der er en eller anden fejl i programmet som gør, at talegenkendelsen indimellem stopper: Det er som om, der ikke er forbindelse til mikrofonen. Når det sker, kan jeg gå til Windows Jobliste og afslutte processen, der styrer talegenkendelsen. Det holder bare ikke i længden, for et så dyrt program skal bare virke hver gang. Jeg er i dialog med firmaet bag Dictus, og det er en positiv oplevelse, for de er meget hurtige til at svare, og de prøver virkelig at løse problemerne.

Selve dikteringen går langsomt fremad, men man skal godt nok øve sig; der vil gå et stykke tid, før det er hurtigere for mig at diktere end at skrive selv. Jeg prøver at huske mig selv på, at al begyndelse er svær. Noget af det der er vanskeligt er at strukturere hele sætningen inde i hovedet, inden man siger den. Man skal have styr punktummer og kommaer, inden man begynder at diktere. Jeg synes, der er den risiko, at sætningerne bliver meget abrupte, og at tegnsætningen bliver helt hen i vejret.

Jeg har taget en masse af mine gamle Wordfiler fra kirken og vedrørende slægtsforskning, omdannet filerne til tekstfiler og læst dem ind i programmet. Det samme har jeg gjort med en bunke e-mails. Det er meget tilfredsstillende at se, at programmet pludselig forstår præcis min måde at skrive på. Konteksttuneren i programmet kører upåklageligt.

Det er lykkedes mig at diktere denne blogpost næsten uden at røre tastaturet 🙂

9 replies
 1. Pia
  Pia siger:

  Sikke et mareridt du har haft.
  Dejligt der findes hjælpemidler der kan gøre hverdagen lettere. Jeg personligt holder mig dog til tastaturet, der kan jeg rette og flytte rundt på teksten hele tiden og jeg vil også gerne have musik til arbejdet 😉 Alt det tekniske er sort snak for mig, men jeg håber du får løst det.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @Pia

   Du har ret, det var et frygteligt mareridt. Jeg vågnede op og var meget glad for det kun var en drøm.

   Jeg elsker nye tekniske hjælpemidler, men de skal også bare fungere det skal ikke være sådan, at man skal kæmpe i lang tid inden man får det gode udbytte. Jeg håber, at firmaet bag Dictus hurtigt kan hjælpe mig i gang. Men når systemet ellers kører, er det utrolig rart. Eksempelvis har jeg dikteret hele denne kommentar uden at have fat i tastaturet.

   Svar
 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Jeg har med stor interesse læst dine indlæg om Dictus. Nu er der to ting jeg forestiller mig at købe nævnt på din blog – højttalere og tale-skrive-program. I tiden løb har jeg dikteret i 1000vis af dokumenter og det ville være lettere for mig at skrive indlæg mv på den måde end at gøre det selv. Jeg fik nemlig aldrig lært blindskrift.
  Så tak for inspirationen.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Det glæder mig at kunne være til inspiration!

   Jeg er stadigvæk meget glad for de nye højttalere. Pludselig hører jeg meget mere musik end jeg gjorde før i tiden. Jeg har simpelthen fået aktiveret min musik.

   Mht. Dictus er det en lidt sej kamp. Jeg har i dag skrevet nedenstående til dem, og jeg håber at de reagerer hurtigt. Jeg tør alligevel godt anbefale Dictus, for når det fungerer er det fascinerende at sidde og tale til skørmen og så se ens tale omdannet til tekst. Deres konteksttuner er særdeles velfungerende.
   —–
   “Kære Dictus-folk.

   Jeg kæmper virkelig med Dictus, som jeg så gerne vil have til at fungere, da jeg har en dårlig skulder og ikke kan tåle at sidde og række ud efter musen hele tiden.

   Jeg håber meget, I vil ringe mig op på 22 81 17 31, så vi en gang for alle kan gå problemerne igennem og helst også løse dem.

   Opsætning: I indstillinger er “Tillad diktering alle steder” slået til.

   Mit system er:

   Windows 7 på en 64 bit maskine SP1.
   IntelCore i5 CPU,
   750 @ 2,67 Ghz
   4,0 GB RAM
   NVIDIA GeForce GTS 250

   Jeg har ikke andre problemer med pc’en.

   Problemerne er:

    Dictus er meget sløv til at få talegenkendelsen i gang, også selv om metret ved mikrofonen bevæger sig, og der står “lytter”. Jeg har – efter råd fra jer – prøvet at stoppe aflytningen, når jeg ikke dikterer, men det hjælper ikke. Jeg har også prøvet at slukke og tænde mikrofonen hurtigt efter hinanden, det hjælper ikke.
    Talegenkendelsen stopper pludselig midt i sætninger. Metret bevæger sig, men der skrives intet på skærmen.
    Metret går helt i stå selv om der står “lytter”. Det er som om, der ikke er forbindelse til headsettet. Headsettet er helt nyt og et af jeres anbefalede. Alle andre dele af computerem fungerer, som det skal, og der er ikke andre programmer, der “fryser”.
    Dictus går ofte ned, og på skærmen kommer der mulighed for at sende jer en fejlrapport. Det har jeg gjort hver gang det sker, og jeg har hver gang beskrevet, hvad jeg var i gang med, da det skete.
    Hvis jeg afslutter processen sapisvr.exe kan jeg selvfølgelig få det til at fungere lidt igen. Med lidt mener jeg 5 – 10 minutter.
    Lige nu kører mikrofonen ikke, og jeg foretager mig intet. Alligevel står der, at hukommelsesforbruget ligger på ca. 40.000. CPU forbruget er 00. Der står “Lytter”, men metret bevæger sig ikke.


   Venlig hilsen
   Hanne B. Stegemüller”

   Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @Jørgen
   Når du har dikteret så mange dokumenter, som du har, vil du meget hurtigt kunne blive god til at diktere i Dictus. Når man ikke er vant til at diktere, skal man selvfølgelig vænne sig til det. Det er nu en af de ting, jeg synes går ret godt.

   Svar
 3. Ellen
  Ellen siger:

  Dictus lyder virkelig smart, især (jo, det skal i ét ord; det er et biord og ikke et forholdsled 😉 ) for dig med en skadet skulder, men nok smartest, hvis man er alene som dig, eller sidder i et rum for sig selv med lukket dør. John ville sikkert ikke synes, det var sjovt at sidde og høre mig indtale indlæg og kommentarer 🙂
  Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan Dictus kan kende forskel på en doc- og en docx-fil, hvis den bliver læst op! Det må da være et ualmindelig avancert software …

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   (Jeg er så dårlig til sammensatte/adskilte ord! – jeg prøver virkelig at huske, hvordan det skal være, da jeg ikke altid kender forklaringen.)

   Dictus er utrolig smart, især når det virker. Jeg er ved at være lidt træt af de børnesygdomme, som systemet har. Jeg har lige skrevet en længere email til firmaet. Nu må der ske noget.

   Jeg havde slet ikke tænkt på, at Dictus nok virker bedst, når man er alene. Jeg giver dig ret i, at John næppe vil være så interesseret i, at høre dig kommentere blogposter. Under alle omstændigheder er det sådan, at der helst skal være nogenlunde stille i det rum, men dikterer i. Programmet er ikke så glad for baggrundsstøj, da det forstyrrer mikrofonen.

   Jeg har nok udtrykt mig uklart om det med de to forskellige slags filer fra Word. Det er sådan, at man kan indlæse filer i Dictus. Man tager simpelt hen nogle af sine gamle tekster og omdanner dem til tekstfiler, og disse tekstfiler kan derefter læses af programmet. På den måde lærer Dictus hurtigere ens måde at skrive på samt hvilke kontekster, man bruger ordene i. Hertil kommer, at det er en hurtig måde at udbygge ordbogen på. Ordbogen bliver dermed ens helt personlige ordbog.

   Svar
 4. Kisser
  Kisser siger:

  Det er virkelig smart. Jeg kunne godt tænke mig Dictus til min brevskrivning (har en del pennevenner ww), men det bliver ved tanken.
  Jeg har en blind veninde, og hun har et program, hvor hun skanner teksten ind, så læser den højt for hende. Det er jo en modsat Dictus 🙂

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Hvorfor nu lade det blive den tanken? Hvis du skriver meget er der mulighed for, at du kan gøre det tre gange så hurtigt som ved at skrive i hånden. Når startvanskelighederne er overstået, føler jeg mig helt sikker på, at jeg vil blive meget glad for Dictus. Jeg skriver virkelig mange mails hver dag, jeg kommenterer meget på blogposter og jeg skriver selv mange blogposter. Alt dette håber jeg, at jeg kan få Dictus til at blive en god partner i.

   Det er virkelig smart med de værktøjer, der findes til blinde. På dette område har teknologien virkelig gjort store fremskridt.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *