,

Der er så dejligt i ‘udkantsdanmark’

Hvad laver jeg egentlig i storbyen?

Hver gang jeg kommer udenfor København tænker jeg på, hvad jeg egentlig laver midt i storbyen? Jeg elsker naturen og jeg elsker at være ude i den på alle årstider. Jeg lever lidt efter devicen, at alt vejr er OK, det er bare beklædningen, der skal tilpasses. Jeg bor i København, fordi her ligger mine jobs, men når jeg nu alligevel ikke har noget job…

Allan og Pia, som jeg kender her fra bloggen og fra Ellen (Ellen og Pia er kusiner) havde inviteret på et lille blogtræf med udgangspunkt på Lolland, hvor de bor. På forhånd havde de fortalt, at vi skulle ud at cykle 46 kilometer.

Da vi havde kørt de første 10 kilometer var Allan punkteret og så måtte lappegrejet frem. Som ved et mirakel fandt Pia hullet i slangen, selv om vi alle tre havde været i gang med at lytte, overlæben på slangen hele vejen rundt og alle de andre tricks, der er at bruge, når man ikke har en balje vand.

Således var vi klar til at komme af sted igen. Vi har cyklet ad de skønneste strækninger gennem skove og langs vandet og vi har passeret utallige godser som åbenbart ligger tæt på ‘Sundruten’, der er en del af det nationale net af cykelveje. Vi har kun været langs veje ca. fem kilometer, og det var ikke særligt befærdede veje, så det gjorde ikke noget.

Vi havde dejlige madpakker med som Pia havde sørget for og dette er udsigten derfra hvor vi sad i læ og spiste frokosten.

Efter frokost blev turen lidt vildere ad en ‘natursti’, som blev til en regulær mountainbikerute. Det er ikke helt let på en tre-gears damecykel med Torpedonav og en saddel, der sidder to – tre centimeter for lavt, så jeg skulle koncentrere mig en del for ikke at ryge til højre ned ad skrænten, for der var visse steder ret langt ned. Hvis Pia og Allen invitererer igen en anden gang, tror jeg, at jeg tager min egen cykel med toget.

Pludselig er det gået op for mig, hvorfor folk taler om, at de får ondt i rumpen af at cykle. På en normal cykel sidder man jo også med hele vægten netop på den legemsdel; på de cykler, jeg selv kører på, har man 45 pct. af vægten på styret og kun 55 pct. på sadlen. Det er også gået op for mig, hvorfor så mange bruger svangen på pedalerne og ikke forfoden, det er simpelthen fordi, sadlen har den forkerte højde. Jeg var selv lige ved at falde i samme grøft flere gange.

Vi har haft det skønneste vejr og fordi så meget af ruten lå inde i skoven, har vi faktisk ikke mærket vinden bortset fra et par kortere strækninger.

Kaffen og den hjemmebagte kage fik vi ved Guldborgsund-tunnelen lige i solen.

På hjemvejen var vi oppe i et udkigstårn og se på Majbølle fugle- og vildreservat. Et stort pragtfuldt område med et rigt fugle og fåreliv. Dyrene har det godt i Majbølle. Jeg har forsøgt at tage nogle billeder, men det er vist kun mig selv, der kan se, at det er får.

Det var 46 pragtfulde kilometre – selv på en tre-gears med torpedonav. Jeg ærgrer mig lidt over, at jeg ikke har taget nogle flere billeder af alle de smukke steder – det må jeg gøre næste gang. Herunder har jeg forsøgt at koge hele dagen sammen i en collage, men det kan godt være, det mest er mig selv, der kan se, hvad det skal forestille.

Jeg har nu været fuldstændig fri fra alkohol i 72 dage, og det er jeg så utrolig glad for. Besøget hos Allan og Pia var første gang, hvor jeg kunne komme i en situation, hvor jeg skulle sige nej tak til alkohol, mens andre drak det glas rødvin, jeg også kunne tænke mig. Det gik dejlig nemt; Pia havde nemlig købt en dejlig luksusæblesaft, som de også selv drak. Jeg behøvede derfor ikke at føle mig anderledes, og det var egentlig en hjælp. Jeg havde ellers sagt, at jeg havde det bedst med, at de ikke tog hensyn til mig, men den opfattelse må jeg for nærværende revidere. Jeg skal have lidt længere tids ædruelighed, før det ikke rører mig, hvad andre drikker.

19 Svar
 1. Ellen
  Ellen siger:

  Tillykke med ædrueligheden 🙂
  Nu har du taget hul på de næste 72 dage, og vi ved jo hvordan tiden kan flyve af sted.
  Det lyder som en rigtig hyggelig tur du har været på, men det er jo også to søde mennesker, du har været sammen med 🙂
  Nu krydser jeg fingre for, at 2. jobsamtale vil føre til et job til dig – held og lykke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Tak skal du have – en dag ad gangen bliver pludselig til mange dage.

   Det var en super dejlig tur, jeg var på, og Pia og Allan er bare alle tiders at være sammen med.

   Jeg håber meget, at samtale nummer to vil føre til et job. Tak fordi du krydser fingre.

 2. Eric
  Eric siger:

  Det lyder som en dejlig tur, og I var da også heldige med vejret – oven på denne sommer var odds ellers ikke gode til en planlagt tur! Man skulle tage sig mere tid til den slags.

  Jeg er egentlig ret imponeret over, at der var medbragt lappegrej. Det er forudseenhed! Jeg, der bare cykler nogle få kilometer hver dag, ville ikke have tænkt på det. Jeg er jo så vant til, at man bare kan trække (bandende!) eller ringe efter en taxi, hvis man er i det dovne hjørne eller har travlt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja vi var superheldige med vejret; det var simpelthen perfekt – ikke for koldt og ikke for varmt.

   Jeg medbringer heller ikke lappegrej til korte ture, fordi jeg ikke gider stå der på et gadehjørne og forsøge at finde hullet i slangen. Der tager jeg også glad en taxa hjem med cyklen bagpå. Hvis jeg er ude på en af mine længere ture har jeg dog altid lappegrejer med. Heldigvis har jeg aldrig haft brug for det. Jeg tror simpelthen, at dæk og slanger efterhånden er blevet af så god kvalitet, at man punkterer sjældnere nu om dage.

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Det var det også (skønt altså).

  Der er bestemt ikke noget i vejen med en damecykel, den er i sin opbygning bare meget uhensigtsmæssig, fx i det at man sidder ret op og ned og på den måde får en masse vindmodstand; en turcykel eller en racercykel er således opbygget at man har en mere liggende stilling, og det reducerer vindmodstanden væsentligt. Det er godt, at din cykel har syv indvendige gear, således at du altid har noget at vælge mellem. Tre var lidt lidt til mig. Torpedonav er måske også den forkerte betegnelse at bruge fra min side, Torpedonav er en (var-)betegnelse fra dengang firmaet der lavede navene hed Torpedo.

  Jeg kan se, at du kender alt til det med siddestillingen. Det var godt du leverede den cykel tilbage igen.

  Tak skal du have for lykønskningen.

 4. Pia
  Pia siger:

  På nogle områder, var det vist godt du ikke havde din egen cykel med, for så var du jo kørt fra os, eller blevet helt væk 🙂

  Når vi skal føre motoriserede køretøjer, er det meget normalt, at chaufføren ikke drikker alkohol, og når der kun er Allan og mig, undværer vi begge. I dette tilfælde ville det have være mærkeligt, hvis jeg skulle sidde og drikke rødvin alene. Det ville jeg ikke have brudt mig om.
  Jeg kan også godt se det er får på billedet 🙂 og weekenden blev dejlig. Tak fordi du var med til at gennemføre den cykeltur vi ville have foretaget allerede sidste år, men først nåede nu 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Du har måske nok ret i det med min egen cykel; men en hurtig cykel kan skam også køre langsomt 🙂

   Jeg kan godt se, at det havde været mærkeligt, hvis du skulle sidde og drikke rødvin alene, men der kan du se, hvor alkoholisk min tankegang er; jeg forventer at hvis man kan komme til at drikke alkohol så vil man bestemt også gøre det. Det er (sgu) kun en alkoholiker, der tænker sådan.

   Dejlig at du kan se fårene på billedet, så er vi da to 🙂

 5. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Sjovt at læse både din og Pias version af samme cykeltur 🙂 Dejlig tur, I har været på. Fint at erkende, at det trods alt ikke er helt uproblematisk, hvad andre drikker. Mon ikke det er sådan med al afvænning; sprut, røg og mad? Det er altså nemmest at være afholdende, så længe omgivelserne også er det. Det kræver straks langt mere viljestyrke at holde igen selv, hvis folk omkring en drikker alkohol, ryger eller spiser lækre ting og sager. Jeg læser mellem linierne, at der (endnu) ikke har været positiv tilbagemelding efter din jobsamtale. Øv.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Jeg tænkte helt det samme om de to versioner af samme cykeltur 🙂 , og med vilje læste jeg ikke Pias version før jeg selv gav mig i kast med mit eget indlæg.

   Du har nok ret i, at det at være standhaftig er lettest hvis man får støtte fra omgivelserne. Jeg er bare helt opmærksom på, at omverdenen ikke er holdt op med at drikke fordi jeg er det. Jeg regner da bestemt med at få det så godt med det, at andre omkring mig kan drikke alt det de vil og at det ikke rører mig. Fordi jeg har et et problem med alkohol, så kan jeg ikke tvinge afholdenhed ned over overhovedet på andre mennesker.

   Der har været positiv reaktion på jobsamtalen: Jeg skal til 2. samtale på torsdag kl. 13:30 og det glæder jeg mig til. Men det kommer der også en blogpost om.

 6. kirsten b r
  kirsten b r siger:

  Kære Hanne

  Hvor er det godt, at du nu er nået 72 dage uden alkohol, og at Pia og Alllan hjalp dig ved ikke selv at drikke rødvin. Super. Jeg var til 80 års fødselsdag i lørdags, og der oplevede jeg for første gang som høreapparatbruger i 10 år, at en af bordfællerne og endda et ungt menneske, syntes vi skulle rykke tættere sammen, så jeg bedre kunne høre. Det blev jeg meget glad for. Jeg plejer også at sige, at de ikke skal tage hensyn til mig, men man bliver nu da glad, når de gør det. 🙂
  Der er så sandelig så smukt og dejligt uden for København. Når jeg kommer ind til hovedstaden føler jeg det, som at komme til en anden planet, og nyder når vi kører hjem igen, at der bliver højt til himlen, når vi har passeret Roskilde. Jeg kunne ikke tænke mig at flytte tilbage til København.
  God vind fremover.
  Hilsen
  Kirsten

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Tak – jeg er også selv rigtig glad for mine 72 dage. Hvor var det dejligt, at der var en, der tog hensyn til din hørenedsættelse; dog er jeg helt overrasket over, at det aldrig er sket før, men tak for at du gør opmærksom på det, nu vil jeg tænke mere over det, næste gang jeg træffer et menneske med høreapparat. Tit er det jo fordi man bare ikke tænker sig om, at man ikke tager hensyn, så det skyldes ikke ond vilje men bare manglende omtanke.

   Der er ikke noget at sige til, at du føler København som en anden planet, det er det næsten også. Jeg overvejer virkelig, hvad jeg egentlig laver herinde i storbyen, når jeg nu holder så meget af naturen; men når jeg så er kommet hjem igen, er det jo rigtig fint at være her.

   Hilsen
   Hanne

 7. Rejen
  Rejen siger:

  En dejlig dag sammen med nye venner det er ikke så dårligt..Flot at du har holdt dig ædru i så mange dage, stor respekt til dig..;-D

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rejen

   Det er det nemlig lige præcis ikke.
   Tak for din respekt; jeg er også selv lidt stolt af det, og nu begynder jeg at tro på, at det nok skal gå.

 8. overleveren
  overleveren siger:

  Ser ud til at have været en rigtig dejlig dag med godt selskab, god mad og en herlig cykeltur (som jeg jo personligt sagtens kunne undvære). Men hver sin lyst, hvad det angår.

  Tillykke med de 72 dage! Det er flot gået.
  Nu kender jeg ikke Allan og Pia personligt, men sådan helt generelt tror jeg du skal tænke sådan at det jo ikke er sikkert at folk tager hensyn til dig, fordi de ikke selv drikker vin når du er i nærheden. Det kunne jo være at de lige så gerne nød et glas vand eller saft eller sådan noget. At det ikke handlede om hensyn til dig, men om hvad de selv har lyst til.
  Hos os – når det skal være lidt ekstra – står der en cola på bordet. Vi drikker umådeligt sjældent alkohol. Kan sagtens, men er lige så gerne fri.

  Det er – i min optik – altså ikke noget problem at vise dig det hensyn, blot vil jeg minde dig om at det kan være, at det faktisk ikke er et hensyn til dig. Men derimod et spørgsmål om ikke at have lyst til at drikke alkohol i den givne situation.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Overleveren

   Ja det var en herlig dag. Kan du ikke lide at cykle?

   Du har selvfølgelig ret i, at det kan være at andre mennesker ikke drikker alkohol, fordi de ikke har lyst til det og ikke bare tager hensyn til mig. Sådan havde jeg faktisk ikke tænkt det – der kan du se, hvor alkoholisk min tankegang er 🙂

   • overleveren
    overleveren siger:

    Næeeeh – det bryder jeg mig ikke om og gør hvad jeg kan for at undgå det. Men prøver lidt med hunden.

    Jeg tror det er ganske naturligt at tænke sådan, men måske også lidt sundt at få andre perspektiver på det. At det ikke nødvendigvis behøver være sådan.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Overleveren

     Tænk sig, jeg aldrig før mødt et menneske, der ikke bryder sig om at cykle, men en skal jo være den første.

     Det er absolut så godt at få andre perspektiver på omgangen med alkohol. Det har jeg virkelig brug for.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.