Den store oprydning er begyndt 3

Den store oprydning er begyndt 3

Slægtsdata perfektioneres og udbygges

Den store oprydning er begyndt 3

Denne artikel er en opfølgning på tidligere artikler om emnet, senest denne: “Den store oprydning er begyndt 2.

Gad vide om jeg nogensinde bliver færdig med at rydde op i mine data om slægten? På en god dag klarer jeg 10 personer, hvilket jeg kan holde øje med i loggen, der består af et Excelark. Nogle finder det omstændeligt. Selv synes jeg, det fungerer ret godt, og jeg vil gerne holde styr på, hvad jeg har foretaget mig med hvem.

For at data om, hvad der er nyt, senere kan bruges til noget, er de nødt til at være ensartede. Det dur fx ikke, at der nogle gange står “Fødested” og andre gange står “Født sted”. Hvis de ikke er ens, ved man jo ikke, hvad man skal søge efter.

Da jeg havde gennemgået de første ca. 100 personer, lavede jeg en liste over, hvad jeg havde noteret i kolonnen “Nyt”. Noget af det var noget vrøvl; andet var i orden. På den baggrund tog jeg en kopi af listen fra Excelarket og satte den ind i Notepad++ og sorterede alle ordene i alfabetisk orden. Den sorterede liste blev lagt tilbage i Excel oveni de gamle ord. Så var jeg fri for det, der var noget vrøvl.

Det er vigtigt at ordene er i alfabetisk orden, eller er de jo ikke til at finde senere.

Hvad er nyt?

Min liste over nye data ser sådan ud. Der er indtil videre 60 forskellige ord.

Det, der står efter er lig med-tegnet, står i sin egen celle.  Dvs. “Begr.” stå i en celle. Og i cellen ved siden af står forklaringen om, at “Begr.” betyder “Begravelse”. Listen kan nemt gøres længere (eller kortere), hvis der er behov for det, men lige nu, hvor jeg har gennemgået 144 personer har den vist sig at være tilstrækkelig.

Mange ord behøver ikke en forklaring. I hvert fald behøver slægtsforskere ikke en forklaring. Hvis jeg har andre læsere, skal jeg nok lige fortælle, at FT betyder “Folketælling”.

Begr. = Begravelse
Begr.sted = Kirkegård
Besk. = Beskæftigelse
Bopæl
Data kunne ej verificeres -> slettet
Dsted = Dødssted
Dåb
Død
Død ej fundet
Dødsattest
Dødsårsag
Enavn = Efternavn
Fadd. = Faddere
Fader = Far
Fejlrettelse
Fmåned = Født måned
Fnavn = Fornavn
Forskningsnote
Fsted = Født sted
FT 1771
FT 1787
FT 1801
FT 1834
FT 1840
FT 1845
FT 1850
FT 1855
FT 1860
FT 1870
FT 1880
FT 1885
FT 1890
FT 1901
FT 1906
FT 1911
FT 1916
FT 1921
FT 1925
FT 1930
FT 1940
Får = Fødselsår
Generel note
Gravsten
Img. = Billede
Introd. = Introduceret dato
Irrelevant person-> Slettet
Konf. = Konfirmeret
Konf. ikke fundet = Konfirmation ikke fundet
Lysning = Lysning til ægteskab
Medicinsk note
Medicolegal Ligsynsattest
Moder = Mor
Navneændring
Politiets Registerblade
Skifteattest dato = Typisk forudsætning for nyt ægteskab
Statstidende tjekket for død
Vacc. = Vaccination
Vielse
Vielser
Ægtefælle tilføjet

Nu kommer det smarte endelig

Den store oprydning er begyndt 3

Den store oprydning er begyndt 3

I Excel har jeg ved hjælp fra det vidunderlige internet lavet en såkaldt VBA-kode, der gør, at jeg kan vælge ordene fra listen, når jeg arbejder med en person. Jeg håber, billedet forklarer idéen. Andre ord kan frit skrives, men jeg anbefaler, at du lader være.

På den måde får jeg nemt ensartede data, som senere kan udnyttes til et eller andet. Lige nu ved jeg egl. ikke hvad, men det ved jeg om 5.000 personer og 1½ år. Og tænk, hvis jeg til den tid ærgrer mig over ikke at have standardiseret ordene fra begyndelsen? Det ville være ærgerligt og efter et par år, begynder man ikke forfra.

Læg mærke til hvor meget der nemt kan tilføjes.

Vedrørende en enkelt person har jeg altså uden videre kunnet tilføje følgende informationer: Død, Fejlrettelse, Folketællingen 1880, Vaccination., Konfirmation og Vielse. Der er sørme sket meget på 20 år!

Hvis du er interesseret i at få en kopi af regnearket, er du velkommen. Du kan kontakte mig her.

For at “det smarte” vil virke hos dig, skal du formentlig have Microsoft Office 365. Jeg ved nemlig ikke, om VBA-koden, der sørger for at listen fungerer, altså det at man vælger de forskellige ord, også virker i tidligere versioner af Excel. Jeg har ikke forstand på VBA og har bare fundet løsningerne rundt omkring på nettet og så eksperimenteret mig frem, indtil det virkede hos mig og til mit formål.

VBA-koden kommer her

Det kan være, at du bare kan sætte koden ind i dit eget ark og få det til at fungere ad den vej, hvis du ikke har Microsoft Office 365. Og jeg er ked af, at jeg sikkert ikke kan besvare spørgsmål om det. Som sagt har jeg bare søgt med Google og eksperimenteret mig frem.

Jeg kombinerede mig frem ved hjælp af nedenstående:

  1. Datavalidering. Det er en funktion i Excel, som du finder i fanen “Data”.
  2. https://trumpexcel.com/select-multiple-items-drop-down-list-excel/ og
  3. https://www.tutorialspoint.com/How-to-select-multiple-options-in-a-dropdown-list-with-JavaScript

God fornøjelse. Det bliver godt!

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
'Code by Sumit Bansal from https://trumpexcel.com
' To allow multiple selections in a Drop Down List in Excel (without repetition)
Dim Oldvalue As String
Dim Newvalue As String
Application.EnableEvents = True
On Error GoTo Exitsub
If Target.Column = 6 And Target.Row > 1 And Target.Row < 5001 Then
If Target.SpecialCells(xlCellTypeAllValidation) Is Nothing Then
GoTo Exitsub
Else: If Target.Value = "" Then GoTo Exitsub Else
Application.EnableEvents = False
Newvalue = Target.Value
Application.Undo
Oldvalue = Target.Value
If Oldvalue = "" Then
Target.Value = Newvalue
Else
If InStr(1, Oldvalue, Newvalue) = 0 Then
Target.Value = Oldvalue & ", " & Newvalue
Else:
Target.Value = Oldvalue
End If
End If
End If
End If
Application.EnableEvents = True
Exitsub:
Application.EnableEvents = True
End Sub

 

6 Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] er ingen kritik af nogen eller noget! Jeg hygger mig også selv med detaljerne og sammenhængene. Jeg rydder op og finder tonsvis af nye detaljer, som jeg selv synes tilføjer værdi. Utallige er de nytilkomne konfirmationer og […]

  2. […] er herligt at se Legacy igen. Og jeg ved ganske præcist, hvor jeg kom til i den store oprydning, for jeg har udviklet et lille Excelark, der hjælper mig med at holde øje med, hvor jeg er kommet […]

  3. […] Jeg har nu gennemgået 401 personers data svarende til 8,3 pct. Der er lang vej endnu, for lige p.t. har jeg 4.804 personer. De nyeste måske 2-300 lever dog op til min nutidige valgte standard. Formålet med gennemgangen er ikke at tilføje nye personer, men af og til er det ikke til at undgå, fx fordi det er tydeligt, at der er flere vielser, men jeg kun har noteret en. Så uundgåeligt har jeg tilføjet 35 nye personer indtil nu. […]

  4. […] jeg bliver færdig med “Den store oprydning” skal jeg helt bestemt have et nyt abonnement på arhion.de. Jeg vil gerne vide, hvordan min oldefar […]

  5. […] har genoptaget mit arbejde med at perfektionere og supplere data. Jeg kalder det for “Den store oprydning” og jeg startede i august i år. På et tidspunkt beregnede jeg, at det vil tage et par år, før […]

  6. […] dagene hos mormor mv. Jeg har ikke specielt mange personer i min database, og jeg har genoptaget “oprydningen” for at perfektionere dem, jeg har. Der er meget at finde nu og det er skønt. Det vil tage et par […]

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.