Danmarks historie over Atlanten & fantastiske Legacy

Det er lykkedes mig at blive færdig med at verificere Dansk Slægtsforsknings værk fra 1954 om efterkommerne af Morten Pedersen Toustrup. Der stod da godt nok en masse sludder – men også en masse rigtigt. Man kan så let sidde her 50 år senere og gøre sig klog. Realiteten er jo, at for 50 år siden var der ikke nær de kilder tilgængelige, som vi kan finde i dag – og det endda på nettet. Bare da jeg for få år siden startede med at slægtsforske var der ikke nær de muligheder, vi har i dag, og så kan vi endda sidde hjemme i stuen natten mellem lørdag og søndag og tjekke ting og sager om vores kære forfædre.

William Graham i New Jersey, New York støver stadig efterkommere af Morten op her i Danmark. Ved fælles hjælp ender vi med en dækningsgrad på 100 pct. Vores fokus er klart forskelligt: Han interesserer sig for flest muligt nulevende, mens jeg interesserer mig for alle oplysninger, der kan verificeres. Det var kun i min spæde start som “arkivnisse”, jeg importerede revl og krat. Sammen – tror jeg på – vi kan lave noget, der ikke er så mange andre, der har lavet om en person født midt i 1700-tallet.

I dag tog jeg dog mod til mig og ringede til en 4. fætter i det sydfynske. Han var rigtig flink og rar. De havde da 3-4 poser billeder fra deres oprydning efter deres mor. Jamen det er jo guld! Jeg fortalte ham, at jeg syntes det bedste, de kunne gøre, var at aflevere de gamle billeder til lokalarkivet i det sogn, hvor hans mor både blev født, levede og døde. Jeg vil gerne have mere kontakt med ham og vælger en lidt forsigtig tilgang. Jeg har sendt links til det materiale jeg har, og skrevet, at det, der vil være i høj kurs for mig, ikke så meget er datoerne (dem kan jeg jo selv finde) men historien om menneskerne bag datoerne. Hvis mit arbejde efter hans opfattelse er troværdigt og seriøst er han velkommen til at kontakte mig. Hvis ikke jeg fortæller historien, er der sikkert ingen, der gør det!

Det er utrolig skægt med min 5. fætter William John Graham “Over there”. Jeg prøver at lære ham det, der for os er banalt, fx at stavnsbåndet blev ophævet i 1789, at det ikke betød at alle fæstebønder bare var frie, hvordan man bruger de historiske kort hos Kort og Matrikelstyrelsen, hvad opkaldsreglerne egl. betyder og hvad de kan bruges til, hvor langt der er mellem Sejrup og Brande osv. Og jeg gør det gerne, for det må være svært at være udlænding med danske aner, og så ikke ane hvordan man griber det an.

Nu har jeg brugt Legacy intenst siden august 2006, og det har ikke skuffet mig en eneste gang! Jeg er vild med programmer, hvor der er så mange muligheder, at jeg kan blive ved med at lære noget nyt! Det nye for mig er lige nu, at man ved at skrive lidt “kode-krims-krams” i Legacy kan linke en side, når man uploader sine data på netttet. Hele humlen er, at før et link skriver man i Legacy: <>Se gravstenen<>] (uden [] Så hvis jeg nu i Legacy ønsker at linke til min kære mormors gravsten skriver jeg: [<>Se gravstenen<>] uden []

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *