,

Dagslyslampe

Beurer TL60 står nu på mit skrivebord.

I flere år har jeg haft tænkt på at anskaffe en dagslyslampe hjemme, men det er bare ikke rigtig blevet til noget. Jeg følte mig ikke overbevist om, at det rent faktisk virkede.

Nu anbefalede min psykiater, at jeg fik en på arbejdet, så jeg kan sidde ved den, mens jeg arbejder. Han nærmest garanterede, at den ville have effekt. Han sagde også, at den sikkert ville få mig til at glæde mig til at skulle på arbejde. Den slags udsagn synes jeg jo nok, man skal være lidt forsigtig med at slå om sig med, men da jeg så lampen i morges, blev jeg faktisk glad. Det lyder skørt ikke?

Chefen sagde OK til indkøbet af lampen og vores indkøbschef handlede hurtigt, og indkøbte en Beurer TL60 til mig, og nu sidder jeg så her i lampens klare skær. Jeg nåede lige at prøve den lidt i fredags, og det der var helt vildt var faktisk at slukke den, for så blev det tydeligt, hvor mørkt mit lokale er.

Det føles fuldstændig som almindeligt dagslys. Lampen simulerer dagslys på over 7.000 lux, medens et almindeligt godt oplyst kontor har en belysningsstyrke på omkring 500 lux. 1 lux svarer ca. til lyset fra et stearinlys

Sollys styrer indirekte produktionen af melatonin, som kun afgives til blodet, når det er mørkt. Dette hormon fortæller kroppen, at det er sengetid. Derfor bliver det for mange mennesker også så pokkers svært at komme ud af sengen, når det er vinter, og derfor har lampen størst effekt, hvis man bruger den umiddelbart efter, man er stået op, fordi produktionen af melatonin så standses.

Når der mangler lys, hæmmes produktionen af serotonin, som er et hormon, der har stor indflydelse på følelsen af velvære.

Samlet set har jeg store forventninger til lampen og dens effekt.

8 Svar
 1. Ellen
  Ellen siger:

  Jeg håber for dig, at den har en rigtig god effekt – det lyder godt nok voldsomt med alle de lux.
  Det er tankevækkende, hvor forskellige vi er mht. lysbehov – når mine kolleger kommer en times tid efter mig, kan de ikke se, at jeg er der, før de kommer helt hen i mit kontor, for jeg har altid kun det mest nødtørftige lys tændt – jeg elsker bare at have kun lige nok lys til, at jeg kan finde rundt; dvs. skrivbordslampen er tændt. Når det bliver lyst udenfor, tænder jeg loftbelysningen for at supplere det sommetider sparsomme dagslys.
  Det er desværre blevet os forbudt at tænde stearinlys – det passede ikke fruen her, men der blev ikke lagt skjul på, at sikkerhedsfolkene mente det alvorligt, så selv den anarkistiske Ellen tør kun parere ordre 😉 Jeg synes jo ellers nok, at fyrfadslys i en passende ‘beholder’ ikke kan være specielt brandfarligt – vi går uden skrupler i seng i et træhus i Sverige, mens fyrfadslys stadig brænder – men nogle gange er ‘nogen’ totalt uimodtagelige over for argumenter…

  Jeg glæder mig lige som de andre til at høre, om det ekstra lys virker for dig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen – med hensyn til den reelle effekt af lyslampen skal man have brugt den 10 – 14 dage, siger min psykiater; men indtil videre er vi begge to positive blot af den grund, at jeg dagligt glæder mig over/til at se den. Hvis den var ligegyldig, og dermed måske ikke havde effekt, ville jeg jo ikke glæde mig til at tænde den. En af mine kolleger havde været nede i gården og havde set op på mit vindue. Hun kom op og sagde, at det var helt vildt at se på, at der ud af ét vindue strømmede dagslys.

   Jeg har for resten fået mit store ønske opfyldt (oplyst!) angående de nye lokaler. Jeg får et af dem ud til den lyse side, og det er jeg umådeligt glad for!

   Før i tiden var jeg lige som dig med lys. Jeg tændte kun det allermest nødvendige og sad og hyggede mig ved det, men her efter 7 år med depressioner on/off må jeg sige, at jeg tænder alt det lys, jeg overhovedet kan komme i nærheden af.

   Her hos os må heldigvis gerne have stearinlys tændt, naturligvis forudsat at man omgås det forsvarligt. Jeg synes nok, at jeres sikkerhedsfolk er ude med riven. Vores skal måske også ses i lyset af en brandøvelse vi havde i efteråret, som ingen tog alvorligt, og hvor meddelelsen om “branden” kom på e-mail, som jeg fx ikke fik. Der bliver nu i første omgang sat ind med et varslingssystem 🙂

   • B Nielsen
    B Nielsen siger:

    Der skrives:
    “Det føles fuldstændig som almindeligt dagslys. Lampen simulerer dagslys på over 7.000 lux, medens et almindeligt godt oplyst kontor har en belysningsstyrke på omkring 500 lux. 1 lux svarer ca. til lyset fra et stearinlys#
    Begrebs forvirring!
    Lux er den mængde lys der rammer en flade, her er afstanden fra lyskilden til fladen afgørende. Da lyset aftager med afstanden i anden potens.
    1 starinlys giver det, der svare til 1 cd ( candela= belysningsstyrke ) 1 meter væk fra lyset.
    Dagslyset ligger meget højere i lux niveauet. Helt op til 100.000 lux.
    Det vigtige er hvor mange grader Kelvin lyset er på. Dagslys ligger på 5000-6000 grader Kelvin.
    http://www.lysnet.com/download/Lys_og_lyskilder_Ib_Mogensen.pdf
    vh

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     Du skal have mange tak for din kommentar. Det lyder som om du virkelig er en fagperson indenfor lys; selv skrev jeg bare af fra den brochure, der fulgte med lampen, og det er jo mægtig interessant, at du så har en helt anden opfattelse af virkeligheden. Men summa summarum: jeg er stadig mægtig glad for lampen og føler, den har hjulpet mig godt gennem den mørke tid.

 2. Eric
  Eric siger:

  Nu må du endelig skrive, om lampen så hjælper eller ej. Min viv har tendens til vinterdep, og hvis en på lampen kan hjælpe, er det en god investering i enhver henseende.

  Tanzaniagalleriet får vente lidt – det vil jeg nyde i ro og mag.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric – jeg lover at vende tilbage med erfaringer med lampen. Ud fra brugsanvisningen skal man have brugt den i ca. 14 dage, før man kan mærke det. Men jeg må sige, at fornemmer allerede at kunne mærke det, men det er nok bare indbildning; jeg vender tilbage med mere fakta senere.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Søren du har helt ret i, at jeg har en klog chef. Sådan en lampe koster i omegnen af en tudse, og den er måske hurtigt tjent ind i form af dage hvor jeg er på arbejde i stedet for at være syg. Jeg vil kigge på dit link – tak for det.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.