D for depression

ABC Scandinavia er nået til D, og de andre D’er finder du her.

For mig er det en grå novemberdag klart, at D står for depression, som jeg har lidt af siden 2003. Årstallet er let at huske, for det var det år, jeg blev 40. Jeg har nu indset, at mine er livsvarige. Det skal straks siges, at jeg er velbehandlet og ikke sidder i et sort hul, men det har jeg prøvet op til flere gange, og ønsker på ingen måde at komme til det igen. Jeg har ingen problemer med dagligt at indtage 15 mg Cipralex og 7½ mg Zyprexa, for de to stoffer holder mig kørende på et stort set ganske normalt niveau. Jeg forestiller mig, at det svarer til diabetespatienten, der heller ikke overvejer, om hun skal tage sin insulin. Jeg har ingen bivirkninger, og det glæder jeg mig over.

Vinteren er en vanskelig tid for mange med depressioner; det hele bliver lidt tungt og mørket lægger sig over landet. Det kan være svært at få gjort selv de mest dagligdags ting. For tiden har jeg det som om den lurer på mig, og jeg ved ikke helt, hvordan jeg har det. På den anden side set, ved jeg godt, at når jeg begynder at spørge mig selv, hvordan jeg har det, er det fordi, det ikke er helt godt. Med årene har jeg dog lært, at det er de svingninger, der følger med årstiden og at det er der ikke grund til at gå i panik over. Det kan derimod mane til at tage nogle stille dage og prøve at få styr på tingene og tankerne igen. Denne uge har jeg fx ikke været på arbejde, for jeg kunne ikke overskue at komme ud af døren – nu står den i stedet på weekendarbejde, men bare det, at jeg kan sidde stille og roligt uden at blive forstyrret, hjælper meget.

30 Svar
 1. Melusine
  Melusine siger:

  Ja, det tar noen år og vel så det før en lærer depresjonens svingninger kan jeg forestille meg, men ved først å ha kommet dit blir det lettere å takle om jeg forstår deg rett?
  Modig av deg å skrive om det her, og veldig interessant lesning for det er ikke så ofte å se beskrivelser av denne sykdommen slik du har redegjort for den i innlegget ditt.
  Om en for eksempel har brukket en fot er det helt i orden at en ikke kommer på jobb, men sykdommer som omhandler psyken er jammen ikke like aksepterte.

  Takk for kommentar hos meg,
  og du har rett; det var vanskelig å få snøet ut av håret.
  Han måtte vaske det flere ganger 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Melusine – Tak for din kommentar. Ja du forstår det helt korrekt; der er sådan lidt “Øvelse gør mester” over det; de første gange gik jeg lidt i panik, nu tænker jeg “en tur til?” Det er rigtigt, at der ikke så mange blokindlæg om depression, men der er vist efterhånden kommet en del bøger, hvor folk skriver om deres depressioner (jeg har nu ikke fået læst nogle af dem, men måske ville det være en god idé?).

 2. Catalyzator
  Catalyzator siger:

  Fant din blogg via Kamelryttersken og vil legge igjen en hilsen 🙂 Jeg har desverre aldri vært riktigt i Danmark men jeg har kjørt bil gjennom Danmark mange ganger på min vei nedover i Europa og Danmark er et nydelig land å se fra bilvinduet, koselige hoteller og hjelpsommer serviceinnstillte mennesker rundt omkring når en har behov for hjelp. Jeg inbiller meg at Danmark er et mindre stresset land enn Norge, samfunnet i Norge er nå på nivå med ADHD-diagnostisering og for en som føler seg litt utenfor så blir det endog umulig å følge med i tiden der utenfor ens egen stengard. Jeg vil ønske deg en vakker og varm lørdagskveld og håp om fine dager gjennom vinteren 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Catalyzator – velkommen her, og tak for din kommentar til min blog.

   Det glæder mig meget, at du har oplevet Danmark og danskerne så positivt; vi kan til tider være vældig flinke 🙂

   Pudsigt nok så er det min fornemmelse, at det netop er Norge, der er et mindre stresset land end Danmark. Jeg forestiller mig, at I alle sammen hele tiden har tid til at iføre jer store strikkede sweatre og så gå på ski hele vinteren – nej spøg til side; jeg er godt klar over, at sådan er det næppe, men jeg tror alligevel, at I er lidt mindre stressede end os. Jeg har dog intet som helst at bygge min teori på.

   Også en – forhåbentligt fortsat – god lørdag og weekend til dig.

 3. Annette's space
  Annette's space siger:

  Modigt og flot valg for D Hanne. Jeg kan rigtigt godt lide sammenligningen med Diabetes som de fleste af os jo kan forholde sig til.
  Det er dejligt at du føler dig velmedicineret så livet kan fortsætte og så tænker jeg at du, om nogen, må være glad for det mere lys vi får i disse vintre med sne.
  Ha’ en dejlig weekend 😀

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Annette – ja en gang i mellem må man tage mod til sig, og skrive lidt mere “i dybden” også selv om emnet måske ikke er det mest jubel-optimistiske. Du har fuldstændig ret i, at vintre med sne er bedre end dem, der bare er grå. Jeg føler mig lysere indeni, når det ikke er så gråt uden for.

   Du må også have en dejlig weekend – og tak for din kommentar.

 4. Fie Lindenstrøm
  Fie Lindenstrøm siger:

  Hej Hanne

  der findes ingen vidundermiddel mod depression, men medicin som kan tage det værste og det er godt, for der findes ikke noget som helst, der er værre, end når man er havnet i det sorte hul, det er godt at have venner/familie der kan hjælpe en med at komme op af det igen, jeg har selv prøvet det og det er ikke et sted jeg vil ønske for min værste fjende at befinde sig.
  KÆMPE Knuzz
  Fie

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fie – tak for din kommentar (og for knus). Du har helt ret; når man selv har prøvet det, er det ikke et sted, man ønsker for selv sin værste fjende. Din betragtning om at der ikke findes vidundermidler, men derimod præparater, der kan tage toppen er jeg helt enig i. Det er præcis, sådan jeg har det. Jeg synes, sygdommen kan holdes i ave med medicinen, men den forsvinder jo ikke helt. Det er netop noget, man må lære at leve med.

   Knus retur
   ../Hanne

 5. Mona
  Mona siger:

  Skönt att det finns medicin som hjälper. Depression är ju ett allvarligt tillstånd och den mörka årstiden är en svår tid. Hoppas du får en fin weekend trots allt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mona – Tak for din kommentar. Jeg får en fin weekend, for jeg ved sådan nogenlunde, hvordan jeg skal tackle situationen – jeg har jo efterhånden ret meget erfaring 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kamelryttersken – velbekomme; jeg tror nu, at jeg udskyder arbejdet til i morgen. Vi har ganske meget sne her (efter danske forhold), så det er ikke cykelvejr, og busserne kører sikkert ikke som de burde.

 6. Malys Krok
  Malys Krok siger:

  Så leit da! Men så bra at du skriver om dette! Kan ikke være lett å leve med denne sykdommen, men du har lært deg det, høres det ut for. Godt at det finnes medisiner også for dette! Skjønner godt at denne årstiden er verre , det tror jeg mange merker.
  Takk for din hilsen!
  -Margit-

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Margit – det er godt at skrive om sygdommen, for det gør den lettere at leve med, og det er der trods alt rigtig mange mennesker, der må. Jeg er bare en blandt rigtig mange. Jeg takker også næsten dagligt den forskning og udvikling, der ligger til grund for de gode medicintyper, der findes i dag. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan man behandlede for fx bare 50 år siden.

 7. Eric
  Eric siger:

  Et godt D, Hanne. Dit indlæg linder lidt på persiennerne for en som mig, der skal forstå det sådan “abstrakt”, fordi der ikke rigtig er nogen personlig erfaring ud over lejlighedsvist gråsyn, kynisme og småbekymringer.

  Tak 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric – tak for din kommentar! Min mening er lige præcis at “linde lidt på persiennerne” uden at blive selvmedlidende eller at angle efter medlidenhed. Jeg vil gerne skrive tæt på mig selv, men sig lige til, hvis jeg en dag skulle minde dig om Synnøve Søe 🙂

 8. Inge
  Inge siger:

  Respekt.. du skriver flot og klart om dig selv og din behandlede depression. Jeg kan godt lide din sammenligning med diabetes, den er jo oplagt, og sætter det i et godt perspektiv.
  Flot og godt d-indlæg.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge – tak for din hilsen! Det glæder mig, at du kunne lide indlægget. Jeg synes selv, det er så oplagt at sammenligne med diabetes.

 9. Catarina
  Catarina siger:

  Puha, det lyder nu ikke rart at depressionen hele tiden skal holdes “nede” med medicin og at det har “stået på” siden 2003. Men hatte af for din måde at takle sygdommen på og for at du så åbent fortæller om den her. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Catarina – nej men sådan er det med livsvarige sygdomme, de skal nemlig holdes nede ellers udvikler de sig 🙂

 10. Pysselfarmor
  Pysselfarmor siger:

  Det var ett mycket speciellt D du bjuder på – självutlämnande och självupplevt och tankvärt. Tack för jag inser att jag inte ska gnälla!
  Förstår det som att det blir litet lättare med åren när du “lärt dig” att hantera situationen.

  Ha en skön helg.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pysselfarmor – jeg tænker jo at bloggen skal have lidt “vid og bid” og derfor er jeg ikke bange for at gå tæt på mig selv i mine indlæg. Der er selvfølgelig en grænse, og den går ved selvmedlidenhed eller måske rettere ved anglen efter medlidenhed.

   Du har helt ret i, at det er blevet meget lettere at leve med sygdommen med årene, fordi det netop er en situation, der skal håndteres som så mange andre situationer her i livet.

 11. Lifecruiser Photo Playground
  Lifecruiser Photo Playground siger:

  Oj! Detta var ju totalt annorlunda mot mitt eget bidrag till ABC-D idag….

  Det måste ha varit otroligt tufft innan du fick rätt medicinering! Är du inte orolig vad medicinerna kan ge för biverkning i längden…? Det skulle jag bli, så därav frågan, inget illa ment 🙂

  Har du provat en HÖG dosering med D-vitamin? Experterna, har ju ändrat sig när det gäller den, mängden – hur mycket man ska ta per dag menar jag.

  Läs denna mycket intressanta inlägg hos kostdoktorn i Sverige:

  http://www.kostdoktorn.se/vintersol-och-depressioner
  (Läs även alla kommentarer, mycket intressant!)

  Samt denna artikel i Illustrerad Vetenskap:
  http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar
  (Läs alla 4 sidorna – mycket intressant!)

  Jag äter själv en högre dos D-vitamin numera och anser att det hjälper en hel del fast jag hade inte direkt depressioner, jag bara tappade precis all energi.

  Jag hatar vintern pga mörkret och det är väldigt många som instämmer i att November är värsta månaden, så snart vänder det väl liiite i alla fall 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lifecruiser. Du har helt ret i, at det var meget svært indtil vi fandt den rette medicinering både præparat og dosis. Med “vi” mener jeg min psykiater og jeg. Jeg har besluttet ikke at tænke på bivirkninger på længere sigt, for så kan jeg ikke leve på kort sigt, hvis du forstår.

   Jeg vil med interesse dykke ned i dine to links – og synes det er dejligt at møde en anden som også hader vinterens mørke. Den 21-12 vender det den rigtige vej igen 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ TorAa – ja det er da en vidunderlig medicin, det lyder dejligt og den er garanteret uden bivirkninger! Om jeg kunne klare mig sådan, ville jeg også gøre det, men det viser erfaringen efterhånden, at jeg ikke kan. Jeg synes, det er godt, at der er kure til os alle 🙂

   Også en herlig weekend til dig.

 12. Ellen
  Ellen siger:

  Hvor er det modigt af dig at fortælle så åbent om det i dette interskandinaviske forum. Hatten af for det.
  Og hvor er det godt, at du er så afklaret med det, som du er, og at du er på det rene med, at medicinen er nødvendig. Det har jeg et par kedelige eksempler på, er noget af det sværeste at erkende: “Nu har jeg det godt, så er der ingen grund til at tage mere medicin”, og vupti – det tager mindre end 14 dage at ryge helt ned i det sorte hul, men flere måneder at komme op af det igen.
  Og så har du vist en forstående arbejdsgiver – det er altid guld værd, men nogle gange må vi næsten helt op og tale platin 🙂
  Tak for et fint og personligt bidrag.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen – jeg har selvfølgelig den “skjulte dagsorden”, at jo flere mennesker, der tør tale og skrive om psykiske lidelser, jo mindre “mystiske” bliver de. Det er jo et meget stort antal mennesker, der årligt rammes af depressioner og det er et meget stort antal mennesker, der kommer i kontakt med det psykiatriske system, men stadig er der lidt hemmelighedskræmmeri omkring det. Hvis jeg ved at skrive, kan være med til at afmystificere tingene bare lidt, så synes jeg, at min mission er opfyldt.

   Det er meget rigtig som du skriver om medicinen! Og egentlig synes jeg også, at der er noget sundt over tankegangen “nu har jeg det fint, hvorfor spise flere piller?” Alle mennesker vil gerne være raske. Men med disse sygdomme er det altså bare anderledes!

 13. Jørgen
  Jørgen siger:

  Jeg kan godt lide at læse din meget komprimerede og nøgterne beskrivelse af din depression, hvad du gør ved den og hvad den gør ved dig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Tak Jørgen! Jeg tænkte nok, at du som psykolog ville kommentere her 🙂 og jeg tror på, at min depression er velbehandlet, men jeg synes, det har taget mig mange år at lære at leve med årstidssvingningerne. Det er som om, november kommer lidt bag på mig hvert år.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.