Bisidder

Landsforeningen Sind har en bisidderordning, der på papiret ser mægtigt flot ud. Man har ret til en bisidder, der kan gå med til møder mv.

Jeg var så ufatteligt heldig med min første bisidder Bodil, hvor samarbejdet fungerede fantastisk og vi altid var enige om, hvad næste skridt var. Som eksempel sendte vi aldrig en mail til forvaltningsmyndighed uden at have skrevet et udkast, som den anden godkendte, før der blev trykket på send. I min optik er det sådan, det skal fungere. Bodil fungerede nærmest som min advokat. Desværre blev Bodil alvorligt syg og måtte trække sig fra tjansen.

Herefter blev jeg tildelt Flemming, der efter et par mails og SMS’er frem og tilbage, måtte trække sig, da han ikke havde tid alligevel. Da han nævnte det, kunne jeg jo kun skrive tilbage til ham, at jeg var helt enig i den beslutning og at jeg havde tænkt helt det samme. Så gik der et par uger med det.

Nu har jeg så fået tildelt Elsebet, der har ringet mig op, og lød nogenlunde flink selv om hun helst ikke ville have nogle sagsakter liggende – hvordan skulle jeg så kunne sætte hende ind i sagen? Jeg sendte hende de to mest centrale dokumenter, nemlig speciallægerklæringen og “Rehabiliteringsplanens forberedende del”. For en trænet læser er det maks en times læsning.

Da jeg efter en uge ikke havde hørt noget, sendte jeg hende en pæn og venlig mail og spurgte, om hun havde fået det læst. Jeg supplerede med at skrive, at jeg formodede, at dokumenterne efterlod hende med en række spørgsmål, som jeg gerne ville svare på over en kop kaffe og en plade nybagte boller her hos mig. For mig vil det have en kæmpeværdi at vi i det mindste har mødtes, inden vi skal til møde i kommunen sammen. Jeg har her på 11. dagen fra den første mail ikke hørt et suk, og det synes jeg ærlig talt er for ringe.

Jeg er fuldt ud klar over, at der må noget forventningsafstemning til. Jeg kan ikke forvente at få det samme serviceniveau, som jeg fik fra Bodil, men så lad os dog sætte os ned og få afstemt forventningerne, så jeg ved, hvad jeg har at rette mig efter. Hvis Elsebet ikke har tid til at være bisidder alligevel, burde hun meddele det til Sind.

Jeg har også stor respekt for at det er frivilligt arbejde, der sikkert laves af folk med erhvervsarbejde og mange andre jern i ilden. Mine mails skal ikke opfattes som rykkere. Herudover er det jo snart jul, og mange mennesker er fuldt booket op i den anledning. Min tanke er bare, at det tager 30 sekunder at skrive en e-mail, hvor man meddeler, at jeg har har ikke tid før om tre – fire dage, men så hører du fra mig.

Når man er psykisk sårbar er der brug for struktur og faste rammer, så man ved, hvad man har at rette sig efter. Jeg har brug for en bisidder, der har mod på at gå ind i en kørende sag, og som har mod på at hjælpe mig med at bevare overblikket, hvilket jeg ikke selv kan på grund af den haltende hukommelse. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvad der allerede er sket i sagen. Fx måtte Bodil oplyse mig om, at hun havde gjort et stort stykke arbejde med LAB § 34 sidste år ved denne tid.

Jeg ringede til Sind om problemstillingen med disse bisiddere, der ikke har tid. Deres råd var at prøve at ringe til Elsebet og forklare stille og roligt, hvad det er, jeg gerne vil med hende. Det er ikke fordi, jeg har meget mod på det, men det må vist til.

16 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Det er en svær situation. Jeg ved ikke hvad jeg ville gøre, men der er mange gode råd nævnt i nogle kommentarer.
  Jeg tror jeg kan forstå hvad du mener med at det ikke så meget er selve møderne, men sagen i dens helhed. For mig lyder det som om det er eksistensgrundlagets ustabilitet, som gør dig angst og det ved vi jo gør en sårbar situation værre.
  Jeg kan godt forstå du overvejer betalt bisidder – også her må du begynde med at spørge hvad du kan forvente.

 2. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Måske kan Bisidderhjælpen hjælpe dig som partsrepræsentant, men det kan blive en bekostelig affære. Hvis en sag er gået helt i hårknude, kan det måske være løsningen at inddrage dem – hvis man har penge til det.

  Kunne det være en mulighed at fortælle sagsbehandleren, at du oplever, at oplysningspligten ikke bliver overholdt? Og at du mangler rådgivning om dine muligheder?

 3. Eric
  Eric siger:

  Jeg ved hverken fugl eller fisk, men hvis alt er på frivillig basis, må man vel tage til takke med det/den, man kan få. Hvis det så er utilstrækkeligt af den ene eller anden grund, kan man jo undre sig over, hvorfor det overhovedet er nødvendigt/fornuftigt at have en bisidder. Det kan – logisk set – kun være fordi sagsbehandlingen i det offentlige system er utilstrækkelig.
  Så – nedkogt – er problemet el egentlig, at man skal have “advokat” med til møder med det offentlige, som ret beset skulle være en medspiller i stedet for en modspiller. Det sidste er vel problemet, eller hva’?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Dine mange logiske spørgsmål er gode! Jeg er på baggrund af dine spørgsmål og diverse links her i tråden kommet frem til, at det jeg har brug for er en partsrepræsentant og ikke en bisidder. Jeg har brug for noget der ligner en advokat, resten kan jeg selv klare. Jeg kan sagtens selv forberede mig til møder, men jeg har brug for en, der kan hjælpe mig med at holde overblik over sagen, for det kan jeg ikke selv. Det med møderne fylder næsten ingenting, det er resten, der fylder. Jeg har taget kontakt til https://bisidderhjaelpen.dk/ som Den stille pige opfordrede til. Det koster ganske vist noget, men mon ikke det er givet godt ud?

 4. Ellen
  Ellen siger:

  Jeg vidste ikke, at bisiddere er frivillige – det gør jo en forskel, og det er så både godt og skidt, at du var så heldig med Bodil, for der er sikkert ingen, der nogen sinde kommer op på siden af hende i dine øjne.
  Jeg ved godt, at det er lettere sagt end gjort, men jeg tror også, at det nok er en god ide at lade julen gå, inden du foretager dig yderligere.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Du har ret – i mine øjne vil ingen kunne måle sig med Bodil.

   Det kan godt være jeg skal vente til efter jul/nytår med at foretage mig noget. Jeg ringede dog til hende i aftes og fik en telefonsvarer, og lagde en besked. Nu er det så spændende om/hvornår hun svarer.

 5. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Jeg kan godt forstå din frustration.

  Bodil lyder som et meget engageret menneske, der har haft et stort overskud til at hjælpe/støtte dig i dit forløb, og set i det lys kan jeg godt forstå, at de nye bisiddere skuffer fælt. For det tyder ikke på, at de har helt det samme engagement og drive og kan levere det samme serviceniveau som Bodil kunne.

  Jeg er ikke helt sikker på, at man “har ret” til en SIND bisidder (men alle har naturligvis ret til at tage en bisidder med til møder), selvom man er medlem af foreningen. Men det er et tilbud til alle medlemmer af foreningen, og hvis man har brug for en bisidder, vil foreningen forsøge at finde en bisidder, og hvis det lykkes, skal bruger og bisidder afstemme deres forventninger til hinanden.

  Det er naturligvis ikke optimalt, at SIND tilbyder en bisidderordning, når bisidderne så alligevel ikke har den fornødne tid til at sætte sig ind de sager de får tildelt. Og det er heller ikke okay, at en bisidder ikke svarer så hurtigt som overhovedet muligt og melder klart ud, hvis de ikke har tid lige her og nu, men at de vil vende tilbage i løbet af max. antal dage.

  Når det er sagt (eller skrevet), så er du selv inde på, at der er tale om mennesker, der bruger deres fritid på at være bisiddere (gælder måske for hovedparten af SINDs bisiddere?), hvilket vil sige, at de også kan have et lønnet erhvervsarbejde, som naturligvis må komme i første række. Og de kan have et familieliv, som også har førsteprioritet i forhold til deres frivillige arbejde.

  Jeg kan egentlig godt forstå, at der er bisiddere, der helst ikke ønsker at have sagsakter liggende, da det jo er personfølsomme oplysninger, som KUNNE falde i de forkerte hænder.

  Jeg håber, at du får talt med Elsebet, og at I får afstemt forventningerne, så du ved, hvad du kan bruge hende til.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Den stille pige

   Man kan vel ikke sige, at man “har ret” til en bisidder fra SIND, men det er da en ordning de skriver om og tilbyder på deres hjemmeside, så der må vel være noget om snakken – og jeg har jo også haft en, hvor alt fungerede. Forventningsafstemning er naturligvis et must, og da især i min situation.

   Jeg kan da også godt forstå, at de helst ikke vil have akter liggende, men hvordan Søren får jeg så sat hende ind i sagen? Bodil har været inde på, at det eneste de næsten må er at gå med til møder. hvis det er sådan det er, kan jeg vist klare mig selv!

   Jeg ringede til Elsebet i aftes og lagde en telefonbesked. Så er det spændende, hvornår/om hun svarer.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.