,

At lære fra sig

En dum webmaster

Selvfølgelig har jeg ikke lyst til at være en dum webmaster. Derfor:

 • Skal der altid være en aktuel backup. Det tager jeg dagligt af både filer og database, og resultatet af kørslen lægges i mit Google Drive. Når det først ligger her, kan filen slettes fra serveren.
 • Skal der være en, der kan overtage, hvis jeg fx bliver indlagt. Jeg bruger min mangeårige erfaring fra større statslige IT-Projekter. Alting skal kunne dokumenteres.
 • Support PC og andet skal selvfølgelig kunne videre, selv om jeg checker ud i nogle uger. Det vigtigste er, at der kan henvises til en reserve-side, hvis moder-siden gå ned. Via Facebooksiden betjener vi 15.000+ brugere, og det er vigtigt, at vi til enhver tid kan henvise dem til fx Rensepakken. Det er en pakke bestående af fire forskellige programmer, der gennemgår din maskine for virus, malware osv. Det er ofte sådan, at når pakken er kørt, er der ikke længere noget, der gør, at skærmen ser mærkelig ud eller at den er fyldt med reklamer for letlevende damer (og herrer), kasinospil, og jeg ved ikke hvad. Altså: Pakken er helt central, og skal altid kunne tilgås.
Hjælp udefra

Martin er en fantastisk dygtig supporter for alt, der har med hardware, overordnet Windows, bagom Windows mv. at gøre. Fx har han hjulpet mig med at installere Jubilæumsversionen og Creators til Windows 10. Han gør det via TeamViewer, hvilket et fjernstyringsprogram. Martin overtager min skærm, og jeg kan se, hvad han foretager sig. Gør han noget, jeg ikke kan lide, kan jeg til enhver tid afbryde sessionen. Det er er naturligvis aldrig sket, men det kan måske betrygge andre brugere.

Matin har nu tilbudt at være sådan en slags “medwebmaster”, og  han er så hjerteligt velkommen, da der i perioder er en del at se til. Det eneste jeg har betinget mig, er, at jeg stadig har det sidste ord mht. sprog, kommaer og design.

Vi er begyndt i det små: Jeg har “skrevet en skriftlig” guide 🙂 i at kopiere livesiden til reservesiden. Formålet med denne oplæring er i første omgang at sikre, at vejledningen fungerer. Hvis Martin ikke kan finde ud af det, er det fordi, vejledningen ikke er god nok! Og så skal jeg rette ind til højre. Dette er en god test. Det hele er egl. banalt, men kan virke overvældende:

 1. Hent filer ned
 2. Slå plug-ins fra
 3. Hent database ned
 4. Slå plug-ins til igen
 5. Upload filer
 6. Upload database
 7. Slå plug-ins til

Jeg viste det i går via TeamViewer, og jeg er nu spændt på, om det vil lykkes ham. Der er også en guide her, men den har forudsætninger om:

“Jeg tillader mig at forudsætte, at du ved de mest basale ting omkring FTP, download og upload og den slags. Ellers burde du ikke kaste dig ud i at flytte din weblog. Og skulle noget fejle kan jeg naturligvis ikke holdes ansvarlig på nogen (u)tænkelig måde ?”

Konkret læren fra sig

På baggrund af disse forudsætninger, kan guiden ikke anvendes af den almindelige bruger. Og derfor har jeg skrevet min egen mere uddybende guide.

Jeg kan godt lide opgaven med at lære fra mig. Det er rart at beherske et område, og at kunne videregive det til andre. Jeg er sikker på, at det bliver et frugtbart samarbejde.

Jeg har selv lært rigtig meget siden januar 2017 af Michael Storm fra Nemprogrammering, og det kan jeg nu mærke, at jeg behersker. Forudsætningen for at videregive viden er er derfor på plads.

6 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Orden er bedre end uorden!
  Nu har jeg gemt de to links du har i ovenstående indlæg. Det er jo godt at have adgang til steder der kan være nyttige.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Nemlig!

   Ja, god idé. Især rensepakken er effektiv, og vi ser tit til, mens pakken udretter mirakler.

 2. Eric
  Eric siger:

  Forresten: Jeg ser, at du har din e-mailadresse stående nederst på siden i klar tekst. Det kan ikke anbefales. Adressen høstes af robotter, og på et tidspunkt vælter det ind med spam. Jeg ved det, jeg lærte den hårde måde.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du har ret i det med e-mailadressen. Det ser jeg lige på. når jeg kommer hjem fra arbejde.

 3. Eric
  Eric siger:

  Du har sandelig orden i tingene! Det er ganske som (det burde være) på en arbejdsplads – der skal man også sørge for, at andre kan tage over.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Jeg siger tak, og tænker på 23 år i staten. Der kommer man ikke langt uden en eller anden for backup-løsning og dokumentation, både menneskeligt og systemmæssigt. Det har jeg lært meget af. og jeg synes, det er vigtige erfaringer. I mit tilfælde er det så evident = jeg kan let blive indlagt, og så skal de andre kunne klare sig uden mig i nogle uger.

Der er lukket for kommentarer.