, , ,

At blokere en bruger

Bryder mig egentlig ikke om det, men …

Jeg har aldrig gjort det før: Blokeret en læser. Jeg håber heller ikke at skulle gøre det igen.

Jeg har (forhåbentlig havde) en læser, der jævnligt henover årene har sendt sårende kommentarer til min blog og trådt på mig, og det jeg står for; nu fik jeg nok. Det er min blog, og jeg forbeholder mig retten til at bestemme hvem og hvad, jeg vil lade slippe igennem. Der er ingen censur, og jeg er meget large, men der er grænser for, hvad jeg vil finde mig i. Det er lidt som i Grundlovens § 77 om ytringsfrihed, der slutter med “dog under ansvar for domstolen”. De fleste, der påberåber sig ytringsfrihed, glemmer denne eftersætning.

Forleden dag satte jeg mig så for at finde ud af, hvordan jeg i praksis fik blokaden gennemført. Med alskens elektroniske dimser er der flere ting, man skal igennem. Google var en hjælp, fx har jeg aldrig vidst, at man kunne blokere en IP adresse i cPanel, eller at opkald kunne spærres på iPhone med iOS 7 og iOS 8.

Hjemmesiden: Mit webhotel Meebox tilbyder cPanel, og der er et menupunkt, der hedder “IP Address Deny Manager” som vist på billedet. Når man klikker på det menupunkt, kommer man til et nyt vindue, hvor man ganske enkelt indtaster vedkommendes IP Adresse, og den har man fra kommentarsporet i WordPress. Så let er det at afvise nogen “ved hovedindgangen”. Vedkommende kan slet ikke komme frem til min hjemmeside nu.

Der er selvfølgelig problemet med dynamiske IP adresser, for det er meget få brugere, der har en fast IP. I praksis er problemet nok ikke så stort, da webudbyderne alligevel kører med de samme IP’er, selv om man kun betaler for en dynamisk.

Endelig har jeg slettet alle brugerens kommentarer gennem årene – jeg vil ikke engang blive mindet om vedkommende.

E-mail-kontoen: Jeg bruger Mozillas Thunderbird, som er et rigtig godt e-mail-program, men det rummer desværre ikke muligheden for helt at blokere en afsender.

Der er imidlertid en anden mulighed: Sætte et filter op som fanger alle mails fra brugeren, og det er en ret enkel operation. Man opretter filteret, der fx kan hedde “blokerede afsendere”, og så tager man stilling til, hvad der skal ske med mailen, når den ankommer. I mit tilfælde skal mailen bare sendes til papirkurven.

Mobiltelefonen: Jeg har en iPhone, og som altid er der rigtig meget hjælp at hente vha. Google. Det viser sig, at hvis man med iOS 7 og med iOS 8 henter kontakter ved at gå ind via telefonen åbenbarer der sig allernederst på en kontaktperson ordet “Bloker”. Tryk på det og så er det overstået – såre simpelt. Man skal dog være opmærksom på, at opkaldene ikke blliver afvist, men sendt til telefonsvareren – det er ikke det bedste, men dog bedre end ingenting.

Sådan, så er det overstået, og jeg kan forhåbentlig få lov at være i fred for sårende kommentarer nu.

Med hjælp fra Eric har vi lavet dette skærmdump, der viser hvad den pågældende bruger ser når der forsøges at vise min hjemmeside og ikke kun bloggen.

22 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Næh det har du egentlig ret i; jeg syntes bare, det var rart at dele tankerne i den anledning med andre blogejere.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Jeg siger mange tak. Der er nemlig grænser, og nu havde det stået på længe nok.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Mange tak!
   Nu du nævner det, så kunne “respekt” godt kandidere 🙂

 1. Ellen
  Ellen siger:

  Jeg vil jo mene, at sådan en kommentator selv må have have et eller andet problem. Hvis ikke man kan sympatisere med en eller anden blogger, synes jeg det enkleste er at lade være med at beskæftige sig mere med vedkommende.
  Jeg siger ikke, man ikke må være uenig, for selvfølgelig må man det, men jeg synes det er trist med denne tendens til at svine folk til, fordi det er nemt og anonymt at gøre det – se også bare, hvad der netop nu er fremme om, hvordan lokalpolitikere bliver chikanerede.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Selvfølgelig er det helt i orden at være uenige, det gælder også på min blog! Det der skete havde relation til kirkens arbejde med konfirmanderne, og det er jeg jo en lille del af, og jeg kan stå inde for det, der foregår. Så vedkommende sårede samtidig alt det jeg står for i denne forbindelse. Man kan være kristen eller ej, men det berettiger ikke nogen til at træde på andre mennesker.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det er du i din gode ret til at gøre. Håber så bare, at “svineren” ikke er så vedholdende, at h/n går på nettet med en ny identitet. Jeg har ikke oplevet behov for at blokere en læser, men vil da ikke udelukke, at det kunne opstå. Måske er det en slags censur, men det er din blog, og du bestemmer suverænt over den. Man sletter jo også spam uden videre, hvadenten den nu er havnet på bloggen eller i mail-programmet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Tak!

   “en ny identitet”, skal man så ikke nærmest skifte udbyder for at få en ny IP?

   Da jeg slettede alle brugeren 161 indlæg gjorde jeg faktisk det, at jeg samtidig markerede dem alle som spam, så omend ikke andet, går vedkommende vel i spamfilteret.

   Tjah måske er det censur, men jeg så ikke anden udvej, også selvom det er et lidt drastisk tiltag.

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Tjah, hvis jeg nu var en rigtig vedholdende sviner, så ville jeg gå på biblioteket eller i lufthavnen eller andre steder, hvor der var adgang til nettet. Men lad os håbe, at din “sviner” er af den mere dovne slags. Ellers så kender du jo proceduren, der blokerer en ip! 🙂

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henny

     Åh ja selvfølgelig bibliotek eller lufthavn. Det tænkte jeg slet ikke på. Tak for oplysningen.

 3. Eric
  Eric siger:

  En blog er privat ejendom, og vi har ret til digitalt at skyde enhver, som passerer grunden uden godkendelse. WordPress har dog også visse filtreringsmuligheder, som måske i særlige situationer kan være nemmere og mere effektive end blokering af IP-adresser i .htaccess.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Det er en god formulering “privat ejendom”, den vil jeg skrive mig bag øret.

   Jeg var en del rundt på nettet, inden jeg fandt ud af det med cPanel, og jeg fandt også nogle opskrifter med at rette i .htaccess, men når jeg testede det, kunne jeg slet ikke åbne siden. Det kan være, jeg gjorde et eller andet forkert. Mener du, med det du skriver, at man ved at bruge cPanel, faktisk skriver til .htaccesss?

   • Eric
    Eric siger:

    Ja, cPanel skriver til .htaccess i webstedets rod, og så gælder reglerne for hele sitet. Vil man have udvidede regler for eksempelvis et underkatalog (evt. med flere underkataloger), kan man også placere en .htaccess-fil her, men den gælder så kun for det pågældende katalog (og evt. underkataloger) og kan ikke give lov til noget, som forbydes af “dørvogteren” i webstedets rod.
    Jeg har fx en .htaccess i roden og supplerende .htaccess-filer i flere WordPress-kataloger. De sidste er mere strikse, da sikkerheden skal være langt højere, når det er Php-drevne sider.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Eric

     Mange tak for din supplerende kommentar, og tak for hjælpen til hvad brugeren ser – en standard 403-side.

     Det giver god mening, at cPanel skriver til .htaccess, for hvor skulle deny-informationen ellers gemmes? Du har ret i, at jo mere man nærmer sig maven i WordPress, jo mere strikse skal reglerne være. Jeg har fulgt dit råd og også lagt den pågældende IP ind i wp> Indstillinger > Diskussion. Nu går jeg da både med livrem og seler 🙂

 4. kisser
  kisser siger:

  For – en vis mand – da. Hvornår lærer mennesker at opføre sig ordentligt? Der er absolut ingen grund til at såre andre mennesker.
  Dejligt at høre at du har blokeret for den læser!!
  Og skulle andre blive udsat for det samme, har du jo skrevet en ganske glimrende anvisning, hvordan man blokerer. Tak for det 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Ja det har du helt ret i. Det, der fik bægeret til at flyde over, var noget med kirken, hvor vedkommende trådte på det som en af præsterne laver med konfirmanderne, og som jeg er en lille bitte bidragyder til – derved ramte vedkommende også alt det som jeg tror på.

   Jeg har netop beskrevet processen, så andre måske kan få glæde af det. 🙂

 5. Susanne B. Fuglsang
  Susanne B. Fuglsang siger:

  Kære Hanne.

  Det er dig, og kun dig, der er chefen i dit eget liv – på din hjemmeside – på din facebook profil og på din blog.

  Ind imellem er man nødt til at tage en drastisk beslutning, som du har gjort nu.

  Flot Hanne 🙂

  Det er så vigtigt at mærke efter inde i sig selv om hvad der er rigtigt at gøre i en given situation.

  Man skal ikke bare være pæn og overbærende og tage imod den ene svada efter den anden, bare for pænhedens skyld !

  Kærlig hilsen Susanne.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Susanne

   Du har nemlig helt ret i det med at være “chef”, og det henholder jeg mig også til nu, hvor jeg er brudt ud af al pænheden. Tak for din opbakning. Det er jo lidt et drastisk skridt at tage, men nu følte jeg, at jeg ikke ville stå model til mere.

   Kærlig hilsen
   Hanne

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.