AO Brugerrådsmøde 11-01-2008

Der var i går fredag den 11. januar møde i ArkivalierOnlines brugerråd. Her får I som vanligt mine skriblerier. Det rigtige referat kommer senere fra LAV.

2007 har været et forrygende år for AO – der er vist 105 millioner sider! December har været helt usædvanlig god – lige bortset fra juleaften. I år havde LAV lavet en vagtplan i julen, således, at der hver dag var en medarbejder, der skulle tjekke om serveren var oppe. Vi grinede nu lidt af, at hvis den havde været nede, var der nu nok alligevel ikke blevet gjort så meget ved det.

I 2007 har ca. 247.000 forskellige brugere anvendt AO – og på en dag er der gennemsnitligt 2.500 forskellige brugere på AO. Mere end halvdelen af brugerne (54 pct.) bruger siderne i mere end 30 minutter,og godt 1/3 af brugerne (31,4 pct.) bruger siderne i mere end én time. Statens Arkivers største “læsesal” er nu brugernes dagligstuer og arbejdsværelser. Det viser sig bla. ved, at besøgstallet på de “rigtige læsesale” er faldet fra ca. 90.000 besøg til ca. 60.000 – altså et fald på 1/3.

Folketællingen 1906: Landkommunerne gøres færdige i løbet af januar 2008 – og herefter skulle hele FT 1906 være tilgængelig.

Der har været lidt tvivl om, hvorfor man ikke kunne se alle kirkebøger op til ca. 1925, men det skyldes at hele bogen skal være udskrevet før 1930 for at være med i 1. omgang. De næste bøger, der vil blive gjort tilgængelige er 1) Bornholm 2) Lolland-Falster og så er det ikke besluttet om 3) skal være Nørre Jylland eller Sjælland. I løbet af 2008 vil også FT 1925 blive tilgængelig.

Den næste “bølge”, der gøres tilgængelig, bliver hele udskrevne bøger op til omkring 1950. Scanningen er startet.

I perioden 2008-2012 ventes FT1911, 1930 og 1940 at blive tilgængelige på AO.

LAV gør siderne tilgængelige som “Silent launch” – dvs. ingen information, men lade nyheden sive stille og roligt. Landsarkivaren konstaterede dog, at der ikke går meget mere end 20 minutter, fra siderne er tilgængelige, før der er en post om det på DIS-Danmark. Så “Silent launch” er nok så meget sagt…

Rettelser: Der er ansat en medarbejder, der arbejder med de rettelser, der løber ind fra brugerne. I næste uge dvs. senest fredag den 19. januar, bør der været gennemført mange rettelser, og de bør ligge på AO på denne dato. Per Agerbæk spurgte til, hvordan hans nettoliste stemmer overens med AOs fejlrettelser. Jeg fik ikke noteret svaret tydeligt ned, så her må I vente på det rigtige referat.

Selv spurgte jeg til, om tekstfeltet på siden, hvor man kan indsende rettelser, kan udvides, fordi det virker bruger-u-venligt, at det er så småt. Det vil man hurtigt se på.

På samme måde vil man også hurtigt sørge for at lægge registraturen til kirkebøgerne ud på AO.

Sygdom: LAV har været ramt af længerevarende sygdom hos en nøglemedarbejder. Det har betydet forsinkelser af bla. de planlagte engelske sider (vejledninger mv.) og arbejdet med annexsognene, som ikke er angivet før 1812-14. Disse to områder har nu høj prioritet.

Indeksering: Per Agerbæk og jeg deltog i marts 2007 i et møde om indeksering, hvor AO havde inviteret en repræsentant for mormonkirken. Der blev på mødet den 27. april orienteret om mødet i marts. LAV fortalte i går, at der ikke siden marts 2007 har været nogen fremdrift i arbejdet fra mormonkirkens side.

På Utilis ligger der nu ca. 3.000 færdige indeks ud af ca. 15.000 mulige. Per Agerbæk lovede at skrive et notat, der beskriver, hvordan vi kan bruge de allerede udarbejdede indeks i det projekt, der ønskes etableret sammen med mormonerne (hvor hele idén er, at der indekseres helt ned på navne). Med de indeks vi allerede har lavet, har vi gjort en stor bid af det mormonerne plejer at starte med, nemlig at lave såkaldte “way-pointers”, så det er lettere at finde rundt i kirkebogen.

LAV vil søge at etablere nyt møde med mormonerne, for at få sat yderligere skub i arbejdet.

Nyvalg: Brugerrådets første valgperiode er udløbet, og der vil blive etableret nyudpegning/nyvalg.