,

Altertavler

Jeg har haft en fantastisk lørdag og det havde jeg også sidste lørdag.

Jeg er aktiv i Hvidovre Kirke og holder af at bruge min tid der – både som medlem af menighedsrådet og på anden vis.

I dag og sidste lørdag har jeg været ovre og være frivillig med konfirmanderne i forbindelse med deres altertavleprojekt: De får udleveret en håndlavet 20 cm høj trefløjet altertavle af træ (fremstillet af fangerne i Herstedvester) og de skal male ‘Kampen mellem det gode og det onde’. Forinden har de været på Nationalmuseet og set forskellige tiders Kristusafbildninger og derudover har de fået cirka to timers farvelære ved Irene, der er 82 år gammel og maler og lærer.

De maler fra klokken 10 om formiddagen til henved klokken 14 eller hvornår de nu er færdige – afbrudt af at vi spiser pizzaer kl. 12. På den korte tid lykkes det dem at male noget meget abstrakt (kampen mellem det gode og det onde) og de gør sig mange tanker undervejs. Der er ikke tale om ligegyldige smørerier!

Vi er i alt fire voksne, der går rundt og støtter og vejleder, hvis der er behov for det. Det var der imidlertid ikke i dag, for de var fantastisk selvkørende. De arbejdede selvstændigt og meget koncentreret og de gik bare i gang, da de var mødt frem. Det er en stor glæde at arbejde med unge mennesker, der er så målrettede.

Processen afsluttes med, at vi er tre voksne, der hører på deres præsentation af altertavlen. Gennemgangen forståes af præsten Inge-Hanne Broström. De fortæller om, hvad de har har malet og hvorfor og ikke mindst de tanker, de har gjort sig, mens de malede. Inge-Hanne er rigtig dygtig til at spørge på en måde, så de unge får formuleret deres tanker. Det er en vældig proces, de har gået igennem, og det er typisk, at de historier fra Biblen, der har gjort indtryk på dem i løbet af konfirmationsforberedelsen også er dem, der kommer til udtryk på altertavlerne. I dag havde vi fx en meget præcis beskrivelse af ‘Kvinden grebet i hor’ fra en ung mand; han havde simpelthen formået at male den historie på sin altertavle. De har fået kristendommen ind under huden på en rigtig fantastisk måde.

Jeg er meget imponeret af de unge mennesker – vi har talt om, at hvis vi selv fik til opgave at male en altertavle, ville vi løbe skrigende bort. Jeg ville ikke selv kunne male kampen mellem det gode og det onde.

I morgen er der så fernisering på altertavlerne efter gudstjenesten ledsaget af et forældremøde. På deres konfirmationsdag stilles altertavlerne på det store alter med et lille lys foran og de får udleveret et kort med billeder af samtlige klassens altertavler i lille format.

6 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Den stille Pige

  Det er nemlig kanon med de altertavler, der bringer så meget god frem i de unge, og de er virkelig dygtige. Jeg har stor respekt for dem og deres arbejde.

  Det er så mange år siden at jeg har gået til konfirmationsforberedelse at jeg slet ikke kan huske hvad der foregik. Jeg kan heller ikke huske at vi skulle gå i kirke et bestemt antal gange et bestemt antal gange inden konfirmationen, men det var jo nok sådan.

  • Jørgen
   Jørgen siger:

   Det er en fornøjelse at læse beretningen om de selvkørende unge og deres omsætning af udbyttet af konfirmandundervisning til altertavler. Det lover godt for Danmarks fremtid. Jeg skulle ikke nyde noget af at forsøge mig som maler!

   • Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Jørgen

    Ja – det var simpelthen nogle fantastiske unge mennesker. Da de mødte om morgenen satte de sig bare ned og gik i gang med arbejdet, og de arbejdede koncentreret fra de kom til de gik. Du har ret i, at det lover godt for Danmarks fremtid.
    Jeg skulle heller ikke forsøge mig som maler.

 2. denstillepige2012
  denstillepige2012 siger:

  Spændende projekt 🙂

  Så er der noget ved at gå til konfirmationsforberedelse.

  Dengang jeg gik til konfirmationsforberedelse, for mange, mange år siden 😉 – bestod undervisningen hovedsaglig af at læse tekster fra Det Ny Testamente, tolkning af salmer, øve Fade Vor og Trosbekendelsen. Og at gå i kirke 8-10 gange inden selve konfirmationen. Ikke at det som sådan var kedeligt, meeeen…

 3. Det er en vidunderlig fortælling Kirsten.
  Det er en vidunderlig fortælling Kirsten. siger:

  Det er en visundelig fortælling Kirsten, tak for den. Herdis

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Herdis

   Jeg ved ikke om der er gået noget galt her, for mit navn er Hanne B. Stegemüller, men du skal alligevel have tak for din kommentar 🙂

Der er lukket for kommentarer.