Altertavler

I går var jeg ovre i kirken og være frivillig, da konfirmanderne skulle male altertavler. Det er en årligt tilbagevendende begivenhed, at vi bruger to lørdage fra kl. 10:00 til ca. 16:00, hvor de unge maler over temaet ‘Det gode og det onde’ på en lille træaltertavle, der er lavet af indsatte i Herstedvester. Vi er fire voksne, der går rundt og hjælper og snakker med de unge, og det fungerer utrolig godt – og det kommer der mange gode snakke ud af. Jeg tror, de nyder at bliv taget alvorligt, og at voksne har tid til dem.

Vi er fast team: Sognepræst Inge-Hanne Broström, Malerinde Irene Bested, Annie og jeg. Vi har kørt processen i fire år – med det samme team – i alt nu, og alle ved præcis, hvad der skal gøres, så det går som en leg at få rigget til, at få ryddet op, at få taget billeder og så videre. Det er en tradition, at jeg tager friskbagte boller med, som vi får til morgenkaffen, inden de unge kommer.

Jeg synes, de unge er dygtige og flittige. De sætter sig stille og roligt ned og begynder at arbejde. Først skal de føre deres skitser fra papir over på altertavlen med blyant og herefter skal de male. De får kun de fire grundfarver og så må de selv blande farverne, for at få de ønskede farver frem. De går virkelig op i opgaven, som da ikke er helt nem, og langt de fleste får lavet en rigtig flot altertavle. Selv ville jeg totalt i baglås, hvis jeg skulle male kampen mellem det gode og det onde.

Når altertavlen er færdig og tørret (vi snyder lidt og bruger et par føntørere), kommer de ind i et aflukket lokale, hvor vi voksne sidder, og så skal de gøre rede for, hvad det er, de har malet, hvilke tanker, de har gjort sig, hvordan processen har været osv. De er dygtige til at få sat ord på deres tanker, og der er ingen tvivl om, at de har gjort sig mange tanker, og at der ikke er tale om tilfældige smørerier.

Jeg står for at få taget et billede af hver enkelt altertavle. Alle billederne bliver i miniatureformat sat op på et kort, som de får på deres konfirmationsdag fra kirken. Kortene plejer at blive ret flotte og de er meget personlige. Jeg plejer også at tage et par billeder af processen, fordi de er sjove at have til kirkebladet eller hjemmesiden.

Inge-Hanne har i år 51 konfirmander, så det er mange altertavler, der skal fremstilles og holdes styr på.

På søndag er der fernisering, hvor alle tavlerne bliver præsenteret i  Magistergaarden (navnet på vores nye menighedshus), og hvor Inge-Hanne og Irene giver altertavlerne et par ord med på vejen. Alle forældrene gå stolt og kigger på værkerne, men dvæler naturligt nok mest ved deres eget barns altertavle.

8 Svar
 1. Pia
  Pia siger:

  Dejligt med kreative præster, sådan en havde vi også her i mange år. De unges arbejde minder mig lidt om mine formningstimer i folkeskolen. Er år fik vi hvert et låg fra en smørdrittel, hvor vi skulle male et eventyr af H. C. Andersen. De kom til at præge skolens væg indtil den lukkede. Hende der skaffede alle lågene fik alle vores kunstværker. Jeg ville gerne se dem i dag.
  51 konfirmander er mange.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Ja det er sørme et alsidig job at være præst; man får brug for alle sine kompetencer og lidt til. Inge-Hanne er meget kreativ og produktiv. Ikke alene får hun idéerne, hun fører dem også ud i livet, og det hun laver er gennemført ned til sidste detalje. Hvidovre Kirke er i sandhed en god kirke at høre til i.

   Idéen med låget fra smørdritlen var rigtig god. Det er så dejligt, når nogen tænker lidt ud af boksen. Flot at alle jeres låg udmykkede skolen så længe.

   Ja 51 konfirmander er rigtig mange at holde styr på!

 2. Lene
  Lene siger:

  Det må være spændende at være med til, og jeres tradition med at følge værket til dørne ved at give konfirmanden et foto af værket er godt tænkt 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Ja det er faktisk vældig spændende og vi har det så hyggeligt, mens vi går rundt og snakker med dem.

   Det er en forholdsvis ny idé det med billederne, men det fungerer rigtig godt. De unge bliver taget alvorligt, og det tror jeg, at de godt kan lide.

 3. Kisser
  Kisser siger:

  Whaw, sikke da en god ide.
  Specielt med at processen sætter tanker i gang hos de unge, der også skal sætte ord på.
  Må du vise de færdige fotos når de er blevet færdige – her på din blog?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Inge-Hanne Broström er en meget kreativ præst, der er god til at få idéer og følge dem til dørs. Hun har kørt altertavleprojektet i mange år sammen med Irene Bested, så de to ved tilsammen præcis, hvordan det skal køres. Anni og jeg er først kommet til i de seneste år.

   De unge mennesker er meget kreative og de kan svare for sig, når de bliver spurgt, hvad de har tænkt på, mens de malede. Mange af dem er rigtig godt inde i biblens historier og kan fx fortællingen om påskeugen på fingrene. De må høre efter, når Inge-Hanne fortæller.

   Jeg tror desværre ikke, at jeg må vise altertavlerne her på hjemmesiden. Jeg er faktisk ikke engang klar over, om jeg må vise den, jeg allerede har sat op.

 4. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Du har da egentlig ret i det med formuleringen, men det er sådan vi kalder det.

  Nej altertavler skal vi ikke diskutere igen 🙂

Der er lukket for kommentarer.