10 års jubilæum

Jeg har 10 års jubilæum som slægtsforsker. I virkeligheden var det i går, men der var jeg til brunch hos min ven Gert, så jeg kunne ikke nå at skrive der.

Det er 10 år siden jeg første gang satte mine ben på et arkiv og det er ti år siden, det gik op for mig, hvilke rigdomme arkiverne rummer. Siden har jeg tilbragt rigtig mange feriedage på arkiverne i Købenavn og Viborg.

Det begyndte alt sammen med, at jeg ville finde ud af noget om min farfars far og om oprindelsen af mit efternavn ‘Stegemüller’. Historien i familien var, at oldefar kom fra Baden Baden i Tyskland og at han var kaldt til Brede Klædefabriks hatteafdeling, fordi han var en meget dygtig hattemager. Det viste sig at være rigtigt, at han kom hertil hertil som hattemagermester og at han tog arbejde på Brede Klædefabrik. Han var imidlertid ikke fra Baden Baden men derimod fra Frankfurt an der Oder.  Han forstod at integrere sig i det danske samfund, for allerede den 21-07-1891 giftede han sig med forvalterens datter, og de fik i alt ni børn. Han indvandrede den 16-03-1890, så det gik relativt stærkt med ægteskabet. Billedet har jeg fået af Ulla Stegemüller; i min egen familie var der ikke gemt billeder af oldefar og oldemor.

Wilhelm Rudolf Stegemüller og Emilie Margrethe Nielsen

Slægtsforskning er blevet langt nemmere i de år, jeg har været med. Da jeg startede, var Arkivalier Online endnu i sin vorden, så jeg stod tidligt op hver lørdag i vinterhalvåret og tog på landsarkivet eller på Rigsarkivet. Jeg var godt forberedt med lister i Word, for det var med at få lavet så mange opslag som muligt i arkivets åbningstid.

Da det var svært at finde ret meget mere om min tyske familie, gav jeg i kast med andre grene af familien. Det startede med at jeg kontrollerede en slægtsbog, der lå på min morfars mors side. Det var en god øvelse udi det gotiske, som jeg syntes var rigtig svært. Men jeg arbejdede mig langsomt frem og kom længere end slægtsbogen til Danmarks største slavehandler Jens Adolph Kiøge. De købte slægtsbøger går et stykke tilbage men må nødvendigvis stoppe på et eller andet tidspunkt, da kundernes penge ikke rækker uendeligt. Det var et kæmpeskridt at finde frem tilslavehandleren.

Også teknikken har udviklet sig i de ti år, jeg har været med. Dengang sad jeg med et lille modem (256k hed det vist) og gik på nettet om natten, for der var det billigst. Hvis man havde været på i mere end en time, blev det halv pris – pudsigt nok blev man altid smidt af, kort før der var gået en time. Det rene bondefangeri.

En anden af de vinkler jeg har fået med fra arkivernes verden er min egen historie. Jeg har altid vidst, at jeg var adopteret, men jeg har selvfølgelig ikke kendt detaljerne fra adoptionssagen. Det var fantastisk pludselig at står med adoptionssagen i hånden efter at jeg havde ledt efter den i mange år.

Jeg har stiftet mange gode venskaber og bekendtskaber via slægtsforskningen, som jeg ikke ville være foruden. Når jeg kommer på arkiverne, bliver jeg genkendt, og der er flere, der genkender stor projekter, jeg har været med i; det største har været Nygårds Sedler, som var et fotoprojekt og indtastningsprojekt af 478.300 sedler.

I min egen slægtsdatabase har jeg samlet 4.374 personer og dem føler jeg alle, jeg har styr på. Jeg har bredt mig lidt mere, end jeg måske ville gøre. hvis jeg startede forfra. Men jeg starter aldrig forfra, dertil er mine data for kostbare.

18 replies
 1. Donald
  Donald siger:

  Nej Stegemüller, hun boede ikke i Leningrad, men var på gennemrejse med min far. Min far og mor rejste fra Tehran over Baku gennem Rusland, jeg synes min far nævnte, at de var forbavsede over gæstfriheden i Moskva, og måtte jo videre, overnatte i Leningrad, jeg ved ikke hvor længe de blev der. Det var efter krigens afslutning, formentlig i Januar 1946, og det må have været koldt og mørkt.

  Svar
 2. Donald
  Donald siger:

  Det er da også utroligt fascinerende at høre om fædrenes fædre – og mødre! 🙂
  Jeg synes det er særlig interessant at du fandt historien om adoptionen.

  Jeg selv har som vistnok nævnt dårligt styr på min mors forældre. Jeg har altid håbet at nogen anden ville skrive op, og min mor lavede også i sine sidste år et hæfte med historien om sine aner, en meget farverig samling historier. Det er nok ret umuligt for mig at finde mere om det, for min mors familie har jo været internationale, så at sige, hun voksede op i Paris, kom til Tehran og derfra over Leningrad – lige efter krigen! – til Stockholm, Nykøbing Falster, og så København (rettere Frederiksberg) hvor hun boede i mere end 60 år. Det er i mine øjne en historie om at finde fred.

  Jeg vil se mere på “Jeg kom med posten” en anden dag.
  Hilsener/Donald

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Det rette ord er lige præcis fascinerende og jeg tror også, det er det, der har holdt mig til ilden gennem alle årene; tanken om, at der altid findes et anepar mere, er for mig meget fascinerende. Man bliver aldrig “færdig”. I starten tænkte jeg, at jeg ville være glad, hvis jeg bare kunne nå så langt som til at finde mine tip-2-oldeforældre i alle grene. Men det sluttede ikke der.

   Vil det sige, at din mor boede i Leningrad under krigen? Jeg kan godt se, at med din mors historie er det nok svært at finde mere om dem, men så må du holde dig til hæftet hun skrev, og det er jo også en guldgrube at have.

   Jeg vil vældig gerne have din feedback på “Jeg kom med posten”.

   Svar
 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Pia

  Tak skal du have 🙂

  Det er da rigtig spændende at Allan også er begyndt at forske i sin slægt. Det er næsten synd, at han får så svær en start. Der burde være en regel om, at begyndere får lette gotiske bogstaver i starten.

  Ja jeg synes også, at min adoptivfamilie har budt på mange spændende oplevelser. Jeg skal såmænd ikke længere tilbage end min mormor, før det begynder at blive spændende. Hun fik to ‘uægte’ børn før hun giftede sig med min morfar. Så her har det været spændende at finde sagerne om alimentationsbidragene. Jeg kan jo huske, hvordan hin omtalte omkel Hans’ far som kapelmester, og han var nærmere en omrejsende musikant…. 🙂

  Svar
 4. Pia
  Pia siger:

  Tillykke med jubilæet Hanne 🙂
  Jeg har ikke styr på min datostart, og heller ikke helt året, men jeg startede engang i 80erne. Lige nu er Allan i gang med at forske lidt i sin fædrende slægt. Da han endnu ikke har lært at tyde de gotiske kragetæer prøver jeg at stå ham bi. Mage til sjusket håndskrift er jeg endnu aldrig stødt på før.
  Der er altid noget at lede efter 🙂 Kommer vi langt nok tilbage, så har min mor og far nogle fælles aner. Jo, man støder på meget sjovt. Så led du bare efter din biologiske slægt også, selvom den familie du voksede op i bestemt har budt på mange spændende ting 🙂

  Svar
 5. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Tillykke med jubilæet 🙂 Hvis du en dag løber tør for løse ender at efterforske (men det gør ‘man’ vel ikke?), overvejer du så at lede efter dine biologiske aner? På den måde kunne du få et helt dobbelt sæt aner – og tænk, hvis de var i familie et eller andet sted langt tilbage!

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Tak skal du have 🙂
   Jeg har faktisk haft rodet noget med mine biologiske aner og også fundet en del på dem, men det er ikke lige så sjovt, for der har jeg jo ikke alle familieskrønerne og minderne om fx mormor og morfar. Jeg har også haft tanken om de evt. et eller andet sted lang ude var i familie. Det ville være fantastisk!

   Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rejen

   Tak skal du have. Ja jeg har fundet rigtig meget på de ti år, men jeg har faktisk også brugt al min fritid, og så skal det jo blive til noget.

   Svar
 6. Ellen
  Ellen siger:

  10 år er godt gået, men jeg har på fornemmelsen, at når man først er hooked varer det resten af livet – men der er åbenbart også rigeligt at tage fat på. Altid. 🙂
  Fortsat god slægtsjagt!

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Du har fuldstændig ret i, at det er en interesse, der varer resten af livet. Der er altid nogle anepar, der skal findes, der er altid et ekstra barn, der skal findes afdødt. Der er altid nogle, der skal findes bagud i rækken 🙂

   Jeg kan også forstå på Pia, at hun har altid nogle der skal findes…

   Svar
 7. Eric
  Eric siger:

  Det er altid fascinerende, når nogen har en passion og opbygger en ekspertise, som du tydeligvis har. Det er også nemt at leve sig ind i, hvor spændende det må være at følge sporet og oprulle fortidens skæbner, der som en afledt tråd førte til ens egen så mange år senere. Hvor gerne jeg end ville, tør jeg dog ikke få flere passioner – dertil er dagen for kort.

  Tillykke med jubilæet 🙂

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du har ret i, at jeg er blevet en passioneret slægtsforsker. Der er mange, der er langt dygtigere end mig, men jeg bliver ved med at suge viden og erfaring af mig fra dem, der er dygtigere en mig. Måske bliver jeg en dag lige så dygtig som dem.

   Det er fantastisk at leve sig ind i forfædrenes spor; de kan forklare meget om hvorfor man er den man er. Jeg forstår dog godt, hvorfor du ikke tør indrullere dig i flere dig i flere passioner.

   Tak for din lykønskning 🙂

   Svar
 8. Gert Larsen
  Gert Larsen siger:

  Tillykke med jubilæet. Det er et kæmpe arbejde du har lavet i de seneste mange år. Jeg kan stadig huske da vi fandt sagen om min farfars selvmord, og du kyndigt forestod atbejdet. Jeg var aldrig kommet et skridt på egen hånd. Jeg har desværre ikke din tålmodighed.

  Gert.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Gert

   Tak skal du have kære Gert. Det var rigtig spændende, da vi fandt din farfars selvmord. Jeg var rigtig glad for at kunne hjælpe dig. Det at slægtsforske kræver godt nok meget tålmodighed, men det er så fantastisk, hvad man kan finde.

   Svar
 9. Inge
  Inge siger:

  Tillykke med jubilæet Hanne, jeg ved uendelig lidt om slægtsforskning, men det er spændende at læse om dine 10 år i den verden.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Tak skal du have Inge. Det er en fantastisk verden, som jeg er glad for at være en del af at være en del af.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *